In antwoord op verzoeken van de Fédération Horeca Bruxelles, uondersteuning voor de horeca wordt voorbereid:
-> invoering van een speciaal overgangsrecht om weer aan het werk te gaan
-> een verlaging van de BTW naar 6% voor voedsel en niet-alcoholische dranken
-> aftrekbaarheid van cateringkosten bij 100%
-> creatie van een horecavoucher
"Een veilige heropening onder realistische omstandigheden", benadrukt DUCARME.
De gids voor beste praktijken van de FOD Economie gaat morgen online
Op 8 juni gaat België fase 3 van het ontsmettingsproces in. Zoals premier Sophie WILMES woensdag tijdens een persconferentie aankondigde, heeft de Nationale Veiligheidsraad het licht op groen gezet voor de heropening van de horecasector.
Op basis van de aanbevelingen van de GEES (Group of Experts in charge of the Exit Strategy) en in overleg met de sector legt Denis DUCARME, minister van Middenstand en KMO's, die woensdag ook zitting had in de Nationale Veiligheidsraad, samen met de minister van Economie de laatste hand aan de lijst van bepalingen die moeten worden nageleefd om de veiligheid van zelfstandigen, hun personeel en hun klanten te garanderen.
Deze maatregelen zullen worden opgenomen in een nieuw ministerieel besluit.
De gids voor de heropening van de horeca zal ook worden aangevuld met de nieuwe regels en aanbevelingen en de nieuwe versie ervan zal morgen online beschikbaar zijn op de website van de FOD Economie.
De minister van Middenstand en Kleinbedrijf Denis DUCARME :
"Vanaf aanstaande maandag kunnen cafés, restaurants en hotels hun activiteiten hervatten. Dit is uitstekend nieuws voor deze sector, die op 13 maart gedwongen werd zijn deuren te sluiten. Het is een teken dat het leven en de vrijheid terugkeren. Voor onze restaurants, synoniem van smaak en expertise, voor onze cafés, symbolen van gezelligheid, maar ook voor de hotelsector, een essentiële schakel in het toerisme in onze regio's, maar die ook een sleutelrol speelt in Brussel, waar hij de status van de stad als Europese hoofdstad helpt versterken.
"Onze absolute prioriteit is natuurlijk ieders gezondheid. Hoewel deze heropening in alle veiligheid zal kunnen gebeuren, hebben we er ook voor gezorgd dat de veiligheidsmaatregelen zo praktisch mogelijk zijn voor de sector. Morgen wordt ook de FOD Economie gepubliceerd met de nieuwe aanbevelingen.
"De horeca is een belangrijke werkgever die ook een uiterst belangrijke rol speelt in de gezelligheid van onze steden. Het is van vitaal belang dat we deze sector bijstaan in deze bijzonder moeilijke tijden. Daarom heeft de regering een aantal voorstellen voorbereid om de sector te ondersteunen, Het gaat onder meer om de invoering van een speciaal overgangsrecht om een zaak opnieuw op te starten, een verlaging van de btw tot 6% voor voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken, de aftrekbaarheid van horecakosten tot 100% en de invoering van een horecavoucher. De gesprekken met Kern + 10 worden voortgezet met het oog op een snelle goedkeuring van deze belangrijke maatregelen voor de sector".
De belangrijkste manieren om de horecasector open te stellen
⦁ De regels voor sociale afstand tussen klanten zullen ook van toepassing zijn. De tafels worden zo opgesteld dat er 1,5 m afstand is tussen elke klant, die beperkt wordt tot maximaal 10 per tafel, in overeenstemming met de nieuwe regels voor sociaal contact.
⦁ Er kan echter worden afgeweken van deze regel van 1,5 m op voorwaarde dat er beschermende plexiglas wanden of andere fysieke barrières tussen de tafels worden geplaatst.
⦁ Er moet ook alcoholvrije gel beschikbaar zijn voor personeel en klanten.
⦁ Om elk risico op besmetting te vermijden, worden stoelen en tafels na elke klantendoorgang gedesinfecteerd. Op tafel zijn potjes boter, zout, peper, olie en azijn, flessen ketchup, broodmandjes en decoratieve voorwerpen verboden. Alleen tafelkleden, placemats en papieren servetten zijn toegestaan.
⦁ Restaurants mogen tot 1 uur 's nachts openblijven, tenzij de lokale overheid eist dat ze eerder sluiten. Restauranteigenaren die dat willen, kunnen dan twee diensten organiseren.
⦁ Rokende klanten kunnen naar buiten gaan om te roken met inachtneming van de regels voor afstand houden
⦁ In hotels worden welkomstdrankjes of zelfbedieningsdrankjes verboden en minibars worden leeggemaakt. Managers wordt gevraagd het contact met gasten tot een minimum te beperken door alternatieve in- en uitcheckmogelijkheden te ontwikkelen. Sleutels worden gedesinfecteerd en er wordt speciale aandacht besteed aan het desinfecteren van bepaalde delen van de kamer, zoals lichtschakelaars en handgrepen.
Geen bezoekersregister
Er circuleert informatie over een mogelijk bezoekersregister voor de horeca. Denis DUCARME heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geraadpleegd. Zoals het er nu uitziet, zou een dergelijke gegevensverzameling in strijd zijn met de RGPD en kon deze niet verplicht worden gesteld. Het CNS verwierp daarom deze maatregel.
Een gids met goede praktijken voor de horeca is beschikbaar op de FPS Economy website
Alle details staan in de praktische gids die morgen beschikbaar is op de website van FOD Economie.