[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nombre de petits établissements Horeca se contentent d’acheter quelques tuyauteries dans un magasin de bricolage pour installer les gaines d’évacuation de fumées de cuisine. Or la ventilation est une affaire de spécialistes : le calibrage et le cheminement des gaines, le choix de filtres, de silencieux, de ventilateur, doivent faire l’objet de calculs à confier à des installateurs cuisinistes qualifiés. Voici quelques notions de base.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Principes de base à retenir” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Le luchtstroom afzuigkap moet worden berekend door een professional. Het wordt bepaald door rekening te houden met :
- De apparatuur waaruit de kooklijn bestaat en de gegenereerde vrije ruimte.
- De positie en grootte van de kap (centraal, aangebouwd, in een hoek, enz.).
- De luchtsnelheid die nodig is om voldoende zuigkracht te verkrijgen.
De invoersnelheid moet ongeveer 6 tot 8 m/s zijn. Met een snelheid te laag, het zuigeffect kunnen zijn onvoldoendeen een hogere snelheid veroorzaakt verschillende nadelige bijwerkingen (kanaalgeluid, trillingen en zoemen, overmatige tocht aan de voorkant van de kap, enz.) Houd er rekening mee dat een inlaat verse lucht (natuurlijk of geforceerd) in de keuken, zodat kookdampen kunnen worden afgevoerd. Zoals je je kunt voorstellen, kan deze frisse lucht niet uit het toilet worden gehaald.
Als geheugensteun nemen we aan datje hebt 1000m³/u nodig par mètre linéaire de ligne de cuisson. Cette valeur doit être augmentée en cas en présence d’équipements à fort dégagement. Si vous avez un espace de cuisson de 3m il faudra une extraction d’air de 3000 m3/h. A titre de comparaison, notez qu’une hotte dans une maison privée a une capacité entre 400 et 500 m3/h.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Les 3 systèmes de hotte dans l’Horeca” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]
- Eenvoudige extractie
Kan worden gebruikt voor kleine afzuigkappen met een beperkt debiet (< 3 meter en < 3000 m³/h). De efficiëntie is beperkt en heeft een impact op de aerauliek van het gebouw.
- Inductiekap (dubbele stroom).
Geïnstalleerd in de meeste restaurants. De inductiekap biedt het voordeel van een grotere efficiëntie omdat het totale af te zuigen debiet wordt verminderd (-40 % van het netto af te zuigen debiet), waardoor er minder units en kanalen hoeven te worden geïnstalleerd. Dit systeem verbetert ook het comfort omdat het minder tocht veroorzaakt.
- Drievoudige stromingskap (inductie & compensatie)
Installées dans les cuisines plus importantes, les hottes à triple flux combinent la technique d’induction avec la compensation en face avant des hottes à double flux. Ainsi la ventilation complète du local se fait à travers la hotte. Cette technique n’est efficace que si la ventilation de l’entièreté du local est assurée.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Quel type de filtre?” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Concernant les filtres, voici les trois grands types ils peuvent être complémentaires :
- VU-filters Ze vernietigen vet en elimineren geurtjes. Hun doeltreffendheid is 80%
- Actieve koolstoffilters Ze houden geurtjes en vocht tegen. Rendement 100%. Ze raken echter verzadigd en moeten regelmatig vervangen worden. Alleen professionele filters zijn geldig (dus vergeet de koolstoffilters van IKEA, meubelwinkels en doe-het-zelfzaken).
- Elektrostatische filters70% efficiëntie. Dit proces verwijdert deeltjes door ionisatie. Dit principe laadt de deeltjes (van kookdampen) positief op, waarna ze worden gevangen door een negatief elektrostatisch veld op metalen platen. Installeer deze filter bij voorkeur vóór de koolstoffilter.
De keuze voor de ene of de andere oplossing hangt af van de luchtstroomsnelheid, de snelheid waarmee de lucht door de filter gaat en het type voedsel dat wordt bereid. De meest economische oplossing is UV-filtratie in combinatie met een actief koolfilter. Door ozon te produceren, regenereert de UV-filter de actieve koolfilter. Dit verlengt de levensduur van de actieve kool met maximaal 2 jaar. Gezond verstand raadt aanvermijd het uitstoten van rook aan de westkant (overheersende winden in Brussel)).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Recommandations pour l’installation des évacuations” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]
- De luchtversneller (venturisysteem) die net bij de rookgasuitlaat is geplaatst, kan de rook hoog boven de woningen worden uitgestoten.
- De lengte van het uitlaatkanaal Het aantal bochten is veel nadeliger voor de tochtefficiëntie dan de lengte van een kanaal. Incidenten onderweg (bochten, filters, geluiddempers, brandkleppen) hebben een grotere invloed op de drukval. Het kanaal moet helemaal doorlopen tot aan het dak om de buren niet te storen.
- Materiaal omhulsel Buizen zijn verkrijgbaar in gegalvaniseerd staal, aluminium en roestvrij staal. Roestvrij staal wordt aanbevolen omdat het het beste veroudert. Aluminium warmt op en gegalvaniseerd staal roest.
- De ventilator (motor-afzuigkap) worden aan het begin of einde van de afzuiging geplaatst. De kleinste maten beginnen bij ongeveer 50 cm/50 cm.
- Geluid De ventilator moet worden uitgerust met een geluiddemper voor en na de ventilator. Idealiter in combinatie met het UV-filter om de afgezogen lucht te zuiveren, anders zal vet zich ophopen en de geluiddemper... lawaaierig maken.
- De brandklep :
- het eenvoudige rooster Hierdoor kan vet zich verzamelen en stollen in het uitlaatkanaal. Als de inhoud van een steelpan zou verbranden, zou het vet in het gaas ontbranden en zouden de vlammen zich door het verstopte kanaal kunnen verspreiden.
- het keerschotfilter (schuine rooster(s), voorzien van een collector): de rooster(s) moeten regelmatig door de operator worden gewassen.
Gespecialiseerde bedrijven kunnen zorgen voor regelmatig onderhoud van de installatie. In het contract moet specifiek worden vermeld dat het bedrijf het hele kanaal tot aan de nok zal onderhouden, en niet alleen zichtbare onderdelen zal wassen en vervangen. - Trillingen Anti-trillingsbevestigingen bij de ventilatoruitlaat dempen trillingen.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Conclusion” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Nous vous recommandons de consulter un cuisiniste professionnel en de l’inviter dans votre future cuisine afin de bénéficier de conseils adéquats.
Houd er ook rekening mee dat er investeringssubsidies beschikbaar zijn. Voor starters in de horeca variëren deze van 15% tot 30 % voor de aankoop van €10.000 (exclusief btw) aan nieuwe en tweedehands apparatuur die in het bedrijf wordt geïnvesteerd.
Houd er rekening mee dat alleen aankopen van tweedehandsapparatuur die is aangekocht bij een professionele recuperatie-, hergebruik- of recyclingspecialist en die een garantie van minstens 6 maanden heeft, in aanmerking worden genomen.
Lees meer over subsidies:
Dit is het 2e artikel over schoorstenen. Het gaat hier over de puur technische aspecten, terwijl het eerste artikel over de wetgevingskwesties (SIAMU-Urbanisme) van externe kanalen.
Artikel geschreven door Catherine Olbrechts van hub.brussels in samenwerking met Distrinox.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]