Horeca Federatie Brussel Nieuws Coronavirus Wettelijke opschorting van faillissementsmaatregelen voor insolvente bedrijven!
Coronavirus

Wettelijke opschorting van faillissementsmaatregelen voor insolvente bedrijven!

-> het bedrijf is beschermd tegen inbeslagname;

-> bedrijven kunnen niet failliet worden verklaard op verzoek van hun schuldeisers (maar wel op verzoek van de openbare aanklager of met instemming van de schuldenaar zelf);-> lopende contracten kunnen niet worden beëindigd wegens wanbetaling;

-> de schuldenaar is tijdelijk niet verplicht om een faillissement aan te vragen;

-> de ondernemingsrechter beslist of een schuldenaar kan profiteren van deze opschorting als de schuldenaar dit als verweer inroept.

Tijdelijke schorsing voor bedrijven in moeilijkheden

Een nieuw ontwerpdecreet met speciale bevoegdheden dat door de regering is goedgekeurd, voorziet in een tijdelijke opschorting voor bedrijven die in de problemen zijn gekomen als gevolg van de coronaviruscrisis, maar die tot 18 maart in goede gezondheid verkeerden.

Vicepremier en minister van Justitie Koen Geens en minister van KMO's en Middenstand Denis Ducarme willen alle bedrijven in moeilijkheden een betere overlevingskans geven en de ondernemingszin blijven stimuleren.

Wanneer een Belgische onderneming in financiële moeilijkheden komt, wordt meestal een gerechtelijke reorganisatieprocedure gestart voor de rechtbank van de onderneming.

Gezien de coronaviruscrisis is dit geen geschikte optie. Gerechtelijke reorganisatie is duur voor het bedrijf en de massale opening van deze procedure zal een stormloop op de rechtbanken veroorzaken.

Wettelijke opschorting van insolvente bedrijven!

In het voorstel dat aan de regering is voorgelegd, wordt daarom voor een andere en pragmatische aanpak gekozen. Alle bedrijven die onder de nieuwe insolventiewetgeving vallen, krijgen automatisch en tijdelijk een wettelijke opschorting.

Dit betekent dat :

- het bedrijf is beschermd tegen inbeslagname;
- Bedrijven kunnen niet failliet worden verklaard op verzoek van hun schuldeisers (maar wel op verzoek van de openbare aanklager of met instemming van de schuldenaar zelf);
- Lopende contracten kunnen niet worden beëindigd wegens wanbetaling;
- de schuldenaar is tijdelijk niet verplicht om een faillissement aan te vragen;
- de ondernemingsrechter beslist of een schuldenaar kan profiteren van deze opschorting als hij dit als verweer inroept.

Dit betekent niet dat bedrijven carte blanche krijgen om misbruik te maken van de situatie: de voorzitter van de bevoegde rechtbank kan de tijdelijke opschorting op elk moment opheffen op verzoek van de schuldeiser.

De regeling is niet bedoeld voor bedrijven die al voor deze crisis in staat van faillissement verkeerden, maar alleen voor bedrijven die op 18 maart nog gezond waren, maar die door de coronaviruscrisis in moeilijkheden zouden kunnen komen.

Koen Geens: "Uitzonderlijke maatregelen".

Vicepremier en minister van Justitie Koen Geens: "De coronaviruscrisis is uitzonderlijk. Daarom verdienen ondernemers ook tijdelijke en uitzonderlijke maatregelen om hun overlevingskansen te vergroten. Dit decreet, dat in lijn is met wat er in andere Europese lidstaten gebeurt, stelt ons in staat om Belgische bedrijven te helpen".

Denis Ducarme: "een adempauze in termen van cashflow

Denis Ducarme, minister voor KMO's en Zelfstandigen: "We zijn ons ervan bewust dat, ondanks de genomen steunmaatregelen, een bepaald aantal bedrijven blootgesteld blijft aan het risico van faillissement.

Daarom werken we samen met minister Geens aan een moratorium op faillissementsprocedures.

Praktisch gezien kunnen bedrijven die in gebreke blijven en waarvan het krediet is ondermijnd, worden beschermd tegen gedwongen faillissementen die worden uitgesproken door de ondernemingsrechtbanken.

Het doel is om bedrijven een adempauze te bieden op het gebied van cashflow om ze te helpen deze crisis rustiger door te komen. Ik hoop dat we deze maatregel, die tegemoetkomt aan de verwachtingen van een aantal spelers, snel kunnen uitvoeren.

Volgens de cijfers van Statbel telde België in 2017 631.819 bedrijven, die 2.871.948 mensen tewerkstelden. De cijfers van de Kruispuntbank van Ondernemingen toonden ook ongeveer 150.247 non-profitorganisaties, waarvan 97 % ngo's waren.

In 2017 telde België maar liefst 329.264 zelfstandigen, zoals advocaten, dierenartsen en architecten, op een totaal van 1.087.763 zelfstandigen. Uit cijfers van de Federatie van Vrije Beroepen blijkt dat het aantal zelfstandigen de afgelopen tien jaar is toegenomen.

Mobiele versie afsluiten