Coronavirus: beluchting, ventilatie en Covid-19
Als we ademen, spreken, schreeuwen, zingen, hoesten of niezen, stoten we een min of meer groot aantal kleine waterdruppels uit in de lucht die we uitademen. Als we besmet zijn met Covid-19, zitten deze druppeltjes vol met virus.
De grootste druppels vallen heel snel op oppervlakken en de grond, maar kunnen mensen in de onmiddellijke omgeving besmetten, vandaar het belang van het bewaren van een zekere fysieke afstand tussen mensen, het dragen van een masker en natuurlijk het blijven observeren van barrièregebaren.
Fijnere druppels of microdruppels daarentegen blijven enkele uren in de lucht hangen: deze worden "aërosolen" genoemd.
In een kamer verspreiden deze aërosolen zich geleidelijk door de ruimte als gevolg van luchtbewegingen. Hun verspreiding is vergelijkbaar met die van parfum of sigarettenrook, die je zelfs ruikt als de persoon die ze heeft uitgestoten zich aan de andere kant van de kamer bevindt.
Hoe hoger de concentratie aërosolen in een ruimte, hoe groter het risico op besmetting als een besmet persoon in die ruimte aanwezig is. Maar het meten van de concentratie virusdeeltjes in de lucht is niet eenvoudig.
CO2 en Covid-19
Als we ademen, stoten we CO2. Net als aerosolen verspreidt het zich in de ruimte en wordt het getransporteerd door luchtbewegingen in de ruimte. Maar in tegenstelling tot aërosolen wordt CO2 is veel gemakkelijker op te sporen en te meten.
Meet de concentratie CO2 in de lucht kan daarom een goede indicator zijn voor de kwaliteit van de omgevingslucht in een afgesloten ruimte: een concentratie CO2 laat zien dat de ventilatie onvoldoende is voor de ruimte en dat de luchtkwaliteit niet goed is.
In alle omstandigheden, om een goede luchtkwaliteit te behouden en het risico op besmetting door aërosolen te verminderen, is het noodzakelijk om te ventileren om de lucht in afgesloten ruimtes te verversen. Op deze manier kan CO2 en aërosolen in de lucht die virusdeeltjes kunnen bevatten.
Waarom CO2 ?
Een hoge concentratie CO2 in een afgesloten ruimte is niet direct synoniem met de aanwezigheid van Covid-19. Het meten van het CO2 wordt gebruikt om referentiedrempels te detecteren waarboven de lucht in de ruimte moet worden ververst.
De natuurlijke concentratie van CO2 in de buitenlucht is gemiddeld 0,04 %, of 400 deeltjes CO2 per miljoen deeltjes (ppm). In een gesloten binnenruimte geldt dat hoe dichter je bij deze waarde zit, hoe efficiënter de ruimte wordt geventileerd.
Sommige wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat boven een concentratie van 1.000 ppm CO2 een effect had op de menselijke prestaties (met name intellectuele prestaties) en dat het beter was om onder deze drempelwaarde te blijven. Daarom werd aanbevolen, zelfs voordat de Covid-19 pandemie uitbrak, om ervoor te zorgen dat CO2 van een kamer blijft als onder 900 ppm.
Meten, ventileren, elimineren
Voor alle activiteiten binnenshuis is het raadzaam om ervoor te zorgen dat de ruimte goed geventileerd wordt. Ook al is het gebruik ervan niet in alle gevallen verplicht, een CO2 kan een eerste stap zijn in het verbeteren van de luchtkwaliteit in een commerciële vestiging of bedrijf.
Gebruik een CO2 heeft geen invloed op de kwaliteit van de lucht in een ruimte. Het is een menselijke of mechanische handeling die verse lucht in de te ventileren ruimte brengt, d.w.z. de binnenlucht afvoert zodra de CO2 door dit apparaat.
Behalve in het geval van een open terras, is het gebruik van een dergelijke inrichting verplicht in elke afzonderlijke ruimte van horecabedrijven en cafés. Het apparaat moet duidelijk zichtbaar en toegankelijk zijn voor bezoekers.
Er bestaan mechanische ventilatiesystemen die speciaal voor dit doel ontworpen zijn. Als dergelijke systemen echter ontbreken of als bestaande systemen ontoereikend of ondoeltreffend blijken, is de eenvoudigste en minst ingrijpende oplossing om ramen en deuren naar buiten te openen, hetzij continu en op een beperkte manier (bv. draaikiepramen), hetzij volledig.
Gebruik een CO2 zal toestaan :
- om ervoor te zorgen dat de CO2 in een afgesloten ruimte zo laag mogelijk wordt gehouden
- weten wanneer het nodig is om de ruimte te ventileren
- bijdragen aan de verbetering van het comfort van de aanwezigen in de ruimten
In de winter kan continue of te frequente ventilatie de kamer afkoelen tot een zeer lage temperatuur, maar op elk moment van het jaar brengt het openen van de ramen alle mogelijk storende geluiden van buiten naar binnen, wat niet erg aangenaam is.
Een juiste meting van CO2 Hiermee kun je de juiste tijd tussen twee raam- of deuropeningen bepalen, evenals de tijd dat ze open moeten staan. Niet te vaak, niet te kort, niet te lang!
Ook moet worden opgemerkt dat de meeste CO2 zijn ook uitgerust met visuele of akoestische systemen om gebruikers te waarschuwen wanneer het tijd is om de ruimte te ventileren. De Taskforce Ventilatie van het Corona Bureau van de overheid heeft het document " Keuze en gebruik van CO2 in de context van Covid-19 "Om u te helpen deze toestellen correct te kiezen en te gebruiken. Dit document is een bijlage bij de uitvoeringsplan gepubliceerd op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Op het gebied van luchtkwaliteit is de streefnorm 900 ppm CO2In horecagelegenheden en fitnesscentra moet de exploitant tussen 900 ppm en 1.200 ppm een actieplan hebben om de hoogste hygiënenormen te garanderen. compenserende ventilatie- of zuiveringsmaatregelen in de lucht. Boven 1200 ppm moet de inrichting onmiddellijk sluiten.
U kunt deze raadplegen sjablonen actieplan klaar voor gebruik.
Coronavirus: verluchting, ventilatie en COVID-19
Als we drinken, praten, eten of drinken, kunnen we met het water dat we gebruiken een aantal kleine waterdruppeltjes maken. Bij met COVID-19 besmette mensen, zitten die druppels vol met virus.
De grotere druppels vallen zeer snel op oppervlakken en op de grond en kunnen mensen in de onmiddellijke omgeving besmetten; daarom is het belangrijk een zekere fysieke afstand te houden en een mondmasker te dragen, en natuurlijk de gezondheidsmaatregelen te volgen.
Fijnere druppels of microdruppels blijven daarentegen enkele uren in de lucht zweven. Dat zijn de zogenaamde "aerosolen".
In een kamer worden de aerosolen opgepikt door de deeltjes in de lucht, die vervolgens door de vloer worden getransporteerd. De verspreiding ervan is vergelijkbaar met die van parfum of sigarettenrook, die we zelfs kunnen ruiken als de persoon die ze heeft verspreid zich aan de andere kant van de kamer bevindt.
Hoe hoger de concentratie in de lucht van een veld, hoe groter het risico op infectie wanneer één persoon aan het veld wordt blootgesteld. De concentratie van virussen in de lucht is echter niet verwaarloosbaar ...
CO2 in COVID-19
Als we ademen, stoten we CO2 uit. Net als aerosolen verspreidt CO2 zich in de ruimte en wordt het meegevoerd door de luchtbeweging in de kamer. In tegenstelling tot aerosolen is CO2 echter veel effectiever op de huid en het lichaam.
Het meten van de CO2-concentratie in de lucht kan een goede indicator zijn voor de efficiëntie van de luchtstroom in een gesloten systeem: een hoge CO2-concentratie betekent dat er ventilatie wordt gebruikt voor de werking van het systeem en dat de luchtstroom niet te hoog is.
Om een hoge luchtkwaliteit te garanderen en het risico op besmetting door aërosolen te verminderen, moet de lucht altijd in een open luchtruimte worden geplaatst. Dat verwijdert overtollige CO2 uit de kamer, alsook aerosolen in de lucht die mogelijk geladen zijn met virusdeeltjes.
Waarom de CO2-concentratie meten?
Een hoge CO2-concentratie in een groot gebied is niet direct gerelateerd aan de aanwezigheid van COVID-19. Maar door de CO2-piek te meten, kunnen de referentiedrempels worden opgespoord die aangeven dat de lucht in de ruimte moet worden ververst.
De natuurlijke concentratie CO2 in de buitenlucht bedraagt gemiddeld 0,04 %, of 400 deeltjes CO2 per miljoen deeltjes (ppm). In een gesloten binnenruimte geldt: hoe dichter bij dat percentage, hoe efficiënter de ruimte wordt geventileerd.
Sommige wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat CO2 boven een concentratie van 1.000 ppm effecten heeft op de menselijke prestaties (vooral intellectuele prestaties) en dat het beter is onder die drempel te blijven. Daarom werd al vóóór de uitbraak van de COVID-19-pandemie aanbevolen ervoor te zorgen dat het CO2-gehalte in een kamer zoveel mogelijk onder 900 ppm blijft.
Meten, ventileren, elimineren
Voor alle activiteiten binnenshuis is het essentieel om de ruimtes te ventileren. Een CO2-meetinstrument is niet voor alle toepassingen nodig, maar kan worden gebruikt als een eerste stap om de luchtkwaliteit in commerciële ruimten te verbeteren.
Het gebruik van een CO2-meetapparaat heeft geen invloed op de afvalstroom in een gebouw. Maandelijks of mechanisch onderhoud is nodig om de lekkage in de afvalstroom te verwijderen en het afval af te voeren, op voorwaarde dat het CO2-gehalte in het apparaat is opgeslagen.
Behalve voor een open terras, is het gebruik van een CO2-meetinstrument verplicht in elke afzonderlijke ruimte van horecabedrijven en cafés. Deze apparatuur moet zo worden geïnstalleerd dat ze gemakkelijk toegankelijk is voor de gebruiker en dat ze kan worden gebruikt om schoon te maken.
Er bestaan mechanische systemen die speciaal voor ventilatie zijn ontworpen. Maar ze gebruiken ook vriessystemen of maken de beste systemen efficiënter of on-demand. Dit is de belangrijkste en minst ingenieuze manier om ervoor te zorgen dat de ramen en deksels die de luchtstroom vasthouden continu en gemakkelijk (bijv. draai-kiepramen) of volledig worden geopend.
Een CO2-meter:
- laat toe om erover te waken dat de CO2-concentratie in een gesloten ruimte zo laag mogelijk blijft
- geeft aan wanneer de kamer moet worden geventileerd
- verbetert het comfort van de mensen die in de kamer aanwezig zijn
Als een kamer in de winter voortdurend of te frequent wordt geventileerd, leidt dat immers tot een te lage temperatuur; en het hele jaar door leiden geopende ramen potentieel tot lawaaihinder, wat niet erg aangenaam is.
Met een goede CO2-meting kun je je ramen of deuren lang open houden. Geen gedoe, geen gedoe en geen gedoe!
De meeste CO2-meettoestellen zijn ook uitgerust met visuele of geluidssystemen waarmee de gebruikers worden gewaarschuwd wanneer de tijd is om de ruimte te verluchten. De Taskforce "ventilatie" van het Regeringscommissariaat Corona heeft het document "Keuze en gebruik van CO2-meters in de context van COVID-19" opgesteld om u te helpen dergelijke toestellen correct te kiezen en te gebruiken. Dat document is een aanvulling op het uitvoeringsplan op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
De nagestreefde luchtkwaliteitsnorm is 900 ppm CO2. Dans horecagelegenheden en fitnesscentra moet de uitbater voor de waarden tussen 900 ppm en 1.200 ppm een actieplan hebben en zorgen voor compenserende ventilatie- of luchtzuiveringsmaatregelen. Boven 1.200 ppm moet de zaak onmiddellijk sluiten.
Kant-en-klare voorbeelden van een actieplan vindt u op https://www.info-coronavirus.be/nl/ventilatie/.