Horeca Federatie Brussel Nieuws Nieuws Serge Litvine: "De gezondheidspas alleen in Brussel verplicht stellen? Pure domheid". Serge Litvine: "De gezondheidspas alleen in Brussel verplichten? Pure en simpele domheid".
Nieuws Coronavirus

Serge Litvine: "De gezondheidspas alleen in Brussel verplicht stellen? Pure domheid". Serge Litvine: "De gezondheidspas alleen in Brussel verplichten? Pure en simpele domheid".

Interview met Serge Litvine van de Villa Lorraine

"De gezondheidspas alleen in Brussel verplicht stellen? Pure domheid".

Serge Litvine, eigenaar (onder andere) van de Villa Lorraine in Brussel, is zeker van één ding: goed eten in een restaurant is niet meer genoeg. "Je moet lekker eten maken, een mooie inrichting en sfeer hebben, goede service...".

De zestiger had een passie voor het restaurantwezen nadat hij zijn hele leven in de agrovoedingsindustrie had gewerkt. "De Villa Lorraine lag op mijn weg daarheen en ik had er jeugdherinneringen aan", legt de restaurateur uit. Serge heeft nu acht restaurants op zijn naam staan, waaronder zeven met Michelinsterren, waar hij "als klant" naartoe gaat om het eten, de sfeer en het decor uit te proberen.

"Zelfs nu is het heel moeilijk om personeel te vinden.

"Ik had geen al te slechte tijd onder opsluiting," zegt Serge. "We hebben wat renovatiewerkzaamheden uitgevoerd in de Villa en onze horecagelegenheden zijn gewoon doorgegaan. Serge's grootste zorg was zijn personeel. "Sommigen hadden een burn-out en anderen vonden ander werk," legt hij uit. "Zelfs nu is het erg moeilijk om personeel te vinden. Volgens Serge is een manier om mensen terug te lokken naar de horeca een verlaging van de sociale premies, zodat de lonen omhoog kunnen. "Op dit moment is de horeca niet gemakkelijk toegankelijk, dus het moet winstgevend zijn," concludeert hij.

"De Brusselse Horecafederatie heeft ons geholpen en gesteund tijdens deze periode.

"De Brusselse Horecafederatie hielp en steunde ons tijdens deze periode," vertrouwt Serge ons toe. Maar volgens hem was de steun onevenredig in vergelijking met bijvoorbeeld Vlaanderen. "Daar gaven ze veel meer en logischer steun dan in Brussel", legt hij uit.

De restauranthouder legde verder uit dat wat hij had moeten doen was een percentage van de jaaromzet geven, op voorwaarde dat hij het doorsluisfonds had. De btw-verlaging was volgens Serge echter een "echte en belangrijke hulp".

"De toekomst van de restaurantsector in Brussel blijft onduidelijk".

"Maar ik was stomverbaasd toen ik hoorde dat bepaalde leden van de federale regering deze steun eind september wilden afschaffen. Voor hem is dit het bewijs dat politici niet weten wat de horecasector heeft meegemaakt. "Het ontbreekt hen aan ervaring en er zijn te veel ideologische politici die niet nadenken over de gevolgen van hun acties.

Voor de restauranthouder blijft de toekomst van de restaurantsector in Brussel onduidelijk. Volgens hem heeft dat te maken met een aantal factoren waar we geen invloed op hebben, zoals mobiliteit. "Er zal een natuurlijk selectieproces moeten zijn en de toegang tot het beroep zal meer moeten lijken op het runnen van een bedrijf", meent hij. "Ik denk dat de restaurants die voldoen aan de criteria van kwaliteit, decoratie, sfeer... de tand des tijds zullen doorstaan. De anderen zullen het steeds moeilijker krijgen. Voor de zestiger moet alles terug naar het federale niveau om "bepaalde onevenwichtigheden te vermijden", zoals het feit dat de gezondheidspas alleen in Brussel wordt ingesteld. "Het is pure domheid", zegt hij. Als alles naar het federale niveau zou gaan, zouden er geen "misverstanden" zoals deze zijn.

Vanille Dujardin. 


Interview met Serge Litvine van 'Villa Lorraine

"De gezondheidspas alleen in Brussel afdwingen? Pure en simpele domheid".

Serge Litvine, eigenaar van (onder meer) de Villa Lorraine in Brussel, is van één ding zeker: goed eten is niet meer genoeg in een restaurant. "Je moet goed eten maken, een mooie decoratie en een goede sfeer hebben, goede service...".

De zestigjarige is gepassioneerd door de restaurantbusiness nadat hij zijn hele leven in de voedingsindustrie heeft gewerkt. "De Villa Lorraine lag op mijn weg en ik had er jeugdherinneringen aan", legt de restauranthouder uit. Nu heeft Serge acht restaurants op zijn naam staan, waarvan zeven met Michelin-sterren, waar hij "als klant" naartoe gaat om het eten, de sfeer en het decor te testen.

"Zelfs nu is het heel moeilijk om personeel te vinden".

"Ik heb het niet slecht gehad tijdens de periode van opsluiting," zegt Serge. "We hadden de villa gerenoveerd en de catering gedaan. Serge's grootste kracht was zijn personeel. "Als je een burn-out krijgt, als je iets anders wilt gaan doen...", zegt hij, "is het niet altijd makkelijk om je personeel bij elkaar te houden. Volgens Serge moet er een inspanning worden geleverd om mensen uit de horeca te krijgen voordat het socialezekerheidsstelsel wordt afgebroken en de lange lijnen worden doorgesneden. "Op dit moment is de horeca niet gemakkelijk toegankelijk om het rendabel te maken," concludeert hij.

"De Horecafederatie van Brussel heeft ons in deze periode geholpen en gesteund".

"De Brusselse Horecafederatie heeft ons in deze periode geholpen en gesteund", zegt Serge. Maar volgens hem was de steun onevenredig in vergelijking met, bijvoorbeeld, Vlaanderen. "Daar gaven ze veel meer hulp en logica dan in Brussel," legt hij uit.

De restauranthouder legt vervolgens uit dat hij een percentage van de jaaromzet had moeten geven, op voorwaarde dat het "slush fund" beschikbaar was. De toegekende BTW-verlaging was volgens Serge echter "een echte en belangrijke hulp".

"De toekomst van de restaurantsector in Brussel blijft onduidelijk".

"Maar ik was stomverbaasd toen ik hoorde dat sommige leden van de federale regering deze steun eind september wilden afschaffen. Dit toont aan dat politici zich niet bewust zijn van wat de horeca doet," zei hij.

Voor de restauranthouder blijft de toekomst van de restaurantsector in Brussel onduidelijk. Zoals hij zegt: "Er moet een natuurlijk selectieproces zijn en een link met de criteria die het management van een bedrijf dicteren," voegt hij eraan toe. "Ik denk dat de restaurants die voldoen aan de criteria van kwaliteit, decoratie, sfeer, enz. zullen overleven. De anderen zullen hetzelfde probleem hebben. Voor de zestiger moet alles op federaal niveau komen om ervoor te zorgen dat er "ernstige problemen" zijn, zoals het feit dat de gezondheidspas zich allemaal in Brussel bevinden. "Dit is pure domheid", zegt hij. Als alles op federaal niveau zou gebeuren, zouden er geen "misverstanden" zijn als deze.

Vanille Dujardin. 

Mobiele versie afsluiten