Horeca Federatie Brussel Nieuws Nieuws Jean-Luc Collin: "Horeca is een prachtig beroep dat nieuw leven moet worden ingeblazen". "Horeca is een praktisch beroep dat nieuw leven moet worden ingeblazen.
Nieuws Coronavirus

Jean-Luc Collin: "Horeca is een prachtig beroep dat nieuw leven moet worden ingeblazen". "Horeca is een praktisch beroep dat nieuw leven moet worden ingeblazen.

De Fédération Horeca Bruxelles interviewde een van haar nieuwe directeuren, Jean-Luc Collin van de Brasserie de la Woluwe.

Jean-Luc Collin (53) is niet nieuw in de horeca. Na meer dan dertig jaar in het vak is de restaurateur nu bezig aan zijn veertiende restaurant. Zijn laatste, Brasserie de la Woluwe, opende in juli 2020, toen de eerste lockdown plaatsvond. Sindsdien is Jean-Luc ook betrokken als bestuurder bij de Brusselse Horecafederatie.

Hoe was het om je nieuwe restaurant te openen in een kleine ruimte?

We hebben meer dan twee jaar moeten onderhandelen en een kolossale investering moeten doen om dit restaurant te kunnen openen. Toen we onze deuren openden, werden we gelukkig meteen goed bezocht, zelfs midden in een lockdown. We hebben het geluk dat we in een goede buurt zitten en een goed team hebben. Dus vanaf het begin ging het goed.

Hoe liep het financieel af?

Toen we moesten sluiten, verwachtten we een minimum aan steun. Helaas, omdat we na 1 januari opengingen en geen referentie hadden voor 2019, kregen we niets. We kregen geen hulp, afgezien van het passerelle recht, net als iedereen. En toch hebben we een twintigtal nieuwe voltijdse banen en een meer dan behoorlijke omzet gedeclareerd.

Hoe ziet u de toekomst voor restauranthouders in Brussel?

Op dit moment loopt alles op rolletjes en we slagen er geleidelijk in om onze investeringen terug te betalen. Het is moeilijk, want we hadden 54.000 euro kunnen krijgen als we voor 1 januari hadden geopend. Dat zou ons enorm geholpen hebben.

Tijdens de crisis is een verlaging van de btw op voedsel toegekend. Wat vind jij?

Sinds onze heropening hebben we ongeveer 11% aan btw verdiend.

Ik moet toegeven dat dit een heel goed herstelplan is! Het enige probleem is dat het alleen ten goede komt aan restaurants die het goed doen.

Ik vind dat de btw en de werkgeversbijdragen in het algemeen moeten worden verlaagd. Ik begrijp helemaal niet waarom we bepaalde producten kopen tegen een btw-tarief van 6% en ze vervolgens doorverkopen tegen 21%.

De staat ziet restauranthouders nog steeds zoals veertig jaar geleden, met al hun parallelle rekeningen, maar het landschap is in de tussentijd veel veranderd. De restaurants die tegenwoordig frauderen doen dat om te overleven en dat is absurd. Ze moeten ons de kans geven om de kost te verdienen zonder vals te spelen en dan verdienen ze ook meer.

Waarom bent u directeur geworden van de Brusselse Horecafederatie?

Voor het eerst hebben we een crisis gehad zoals Covid, waar we gedwongen werden om te stoppen met werken, en de Federatie is de enige manier geworden om ons te laten horen. Na 32 jaar in het restaurantwezen wil ik duidelijk maken dat we een integraal deel uitmaken van het werkende leven in Brussel. Het is een prachtig beroep dat nieuw leven ingeblazen moet worden.

Vanille Dujardin.


De Horecafederatie Brussel interviewde een van haar nieuwe beheerders, Jean-Luc Collin van de "Brasserie de la Woluwe".

Jean-Luc Collin (53) is nieuw in de horeca. Na meer dan tien jaar in het vak werkt de restauranteigenaar nu in zijn nieuwe restaurant. Zijn laatste, de Brasserie de la Woluwe, opende in juli 2020, toen de eerste vergrendeling plaatsvond. Sindsdien is Jean-Luc ook betrokken als bestuurder bij de Horecafederatie van Brussel.

Hoe was het om je nieuwe restaurant te openen in het midden van een lockdown?

We hebben meer dan twee jaar werk voor de boeg en een enorme investering om dit restaurant te openen. We zijn gedwongen tot een lockdown als gevolg van onze werkzaamheden aan het pand. We moeten zorgen voor een goede start en een goed team. Maar het komt allemaal goed vanaf het begin.

Hoe is het financieel gegaan?

Toen we gedwongen werden te sluiten, verwachtten we een minimum aan hulp. Helaas hebben we niets ontvangen, aangezien we pas na 1 januari opengingen en we geen verwijzing naar 2019 hadden. Geen hulp, behalve de passerelle rechts, zoals iedereen. Toch verklaarden we een twintigtal nieuwe voltijdse banen en een meer dan behoorlijke omzet.

Hoe ziet u de toekomst in Brussel voor restauranthouders?

Momenteel loopt alles op rolletjes en betalen wij geleidelijk onze investeringen terug. Het is maar goed dat we 54.000 euro te besteden hadden, want we hadden genoeg voor 1 januari. Dit zou ons bezig moeten houden.

Tijdens de crisis werd een verlaging van de btw op levensmiddelen toegestaan. Wat denk je hiervan?

Sinds we heropend zijn, verdienen we ongeveer 11% BTW.

Ik moet zeggen dat dit echt een goed plan is! Het enige probleem is dat het alleen de restaurants ten goede komt die het goed doen.

Ik denk dat de BTW en de werkgeversbijdragen over het algemeen moeten worden verlaagd. Ik begrijp helemaal niet waarom wij bepaalde producten tegen 6% BTW kopen en ze tegen 21% verkopen.

De staat is al jaren op zoek naar restauranthouders, met al hun parallelle activiteiten, maar het land is nog steeds gesloten. Restaurants die niet op dezelfde golflengte zitten, zeggen dat je dit niet moet zien en dat is absurd. Ze moeten de kosten laag kunnen houden zonder de prijzen te hoeven betalen en ze moeten ook meer kunnen betalen.

Wat heeft u te doen besluiten om uw functie als bestuurder van de Horecafederatie Brussel op te nemen?

Voor het eerst hadden we een crisis zoals Covid, waarbij we gedwongen werden om te stoppen met werken en de Federatie de enige manier was om ervoor te zorgen dat we konden werken. Na 32 jaar in het restaurantwezen kan ik u zeggen dat we niet meer zo in de war zijn als vroeger in Brussel. Het is een prachtig beroep dat gepromoot moet worden.

Vanille Dujardin.

Mobiele versie afsluiten