Federatie Horeca Brussel Nieuws Nieuws Heb je een horecaproject in de pijplijn? hub.brussels kan je helpen met je vergunningsaanvragen
Nieuws Vergunningen

Heb je een horecaproject in de pijplijn? hub.brussels kan je helpen met je vergunningsaanvragen

 

Een horecazaak openen in Brussel? Denk ook aan de vergunningen. Een hotel opstarten in Brussel is niet alleen een kwestie van een goed concept of een goede locatie. Het is ook een kwestie van compliance. En op dat vlak spelen stedenbouwkundige in milieuvergunningen een sleutelrol. Zonder die vergunningen, of bij een slechte opvolging ervan, kan je project ernstige vertraging oplopen - of zelfs helemaal spaak lopen.

Gelukkig bestaan er tools en begeleidingen die het proces sterk kunnen vereenvoudigen. Dankzij de diensten van onze partner hub.brussels.

De juiste reflexen van bij de start

Voordat je een huurovereenkomst tekent of werkt opstart, stel jezelf de volgende vraag:
Is de geplande horecazaak op deze locatie wel toegelaten?

Drie cruciale stappen om dat te weten te komen:

  1. Controle of horeca-activiteit is toegestaan volgens de basisakte, het huishoudelijk reglement en de mede-eigendom.
  2. Raadpleeg de stedenbouwkundige juridische toestand van het pand (bekijk de uitleggende video in het Frans).
  3. Ga na of er stedenbouwkundige/milieutechnische handelingen of werken zijn waarvoor een vergunning vereist is (bekijk de uitleggende video in het Frans), en controleer of deze technisch en financieel haalbaar zijn.

De zelfevaluatietool "Mijn vergunningen" van hub.brussels is een uitstekend vertrekpunt om hier duidelijkheid over te krijgen.

Laat op de clausules in je handelshuurcontract

Na je onderzoek naar de nodige vergunningen, is het essentieel om je handelshuurcontract grondig door te nemen. Eén enkele zin kan alles veranderen… In de praktijk is het vaak de huurder of uitbater die als eerste door de gemeente wordt aangesproken om inbreuken op de stedenbouwkundige regels recht te zetten. Met andere woorden: je kunt onbewust de problemen van vorige uitbaters of eigenaars erven.

"Men denkt vaak dat oude inbreuken geen impact hebben. Veel contracten bevatten echter een clausule waarin staat dat de werkgever "ervoor verantwoordelijk is dat aan alle noodzakelijke vereisten voor zijn bedrijf wordt voldaan". Sommige werkgevers hebben deze formulering misbruikt. We geven je ook graag de naam van een handelszaak!
- Davy FIANKANadviseur stedenbouw en milieu bij hub.brussels

Lees ook > Van idee tot werkelijkheid: Noémie test haar horecaproject bij Kokotte

Een goed contract is de financiering van een sterk project

Voor je ondertekent, zorg ervoor dat:

  • Het pand geschikt en vergund is voor jouw beoogde activiteit;
  • Je aansprakelijkheid beperkt blijft tot de stappen die met jouw eigen project te maken hebben (of probeer afspraken te maken over de verdeling ervan);
  • Het huurcontract pas ingaat na het verkrijgen van de nodige vergunning(en), of dat je een korting op de huurprijs bedingt zolang die ontbreken.

HUB Sint-Gillis

De vaakst voorkomende valkuilen

  • De termijnen voor vergunningen onderschatten: die worden vaak in maanden gerekend. Bekijk hier de richttermijnen:

Stedenbouwkundige vergunning

Milieuvergunning

  • Verplichte elementen vergetenzoals uithangborden (installatiegids hier), vochtkappen, geluidsnormen, afvalbeheer, enz.

Regels voor afvoerkanalen

Regels voor versterkt geluid

  • Bijkomende vergunningen over het hoofd zienterras, consumptie ter plaatse...

Praktische HoReCa-gids - De 9 essentiële ingrediënten

Volledige HoReCa-checklist

  • Werken starten of investeren zonder vergunning: een groot risico.

“Elke verandering van activiteit, structurele ingreep of wijziging aan de buitenkant van een gebouw (zoals een uithangbord, ramen, kleur, schoorsteen,…) kan een vergunningsplicht met zich meebrengen. Weten vóór je begint is beter dan rechtzetten achteraf!”
- Davy FIANKAN

Lees ook > Be-partners: "In het oog van de coach" met Angélique Scaillet

Beton en gratis begeleiding

hub.brussels biedt via gespecialiseerde adviseurs gratis en persoonlijke begeleiding om jou te helpen:

  • Inzicht te krijgen in de stedenbouwkundige en milieuwetgeving rond jouw project;
  • Een stevig dossier samen te stellen: plannen, toelichting, formulieren (laat op: het team stelt het dossier niet voor jou op);
  • Administratieve fouten te vermijden.

“Onze missie? Tijd winnen, zorgen vermijden, én geruststellen. Ja, het lijkt ingewikkeld, maar het is perfect haalbaar. En wij zijn er om je stap voor stap te begeleiden.”
- Davy FIANKAN

Ontdek hun dienst: Begeleiding bij vergunningen (stedenbouw & milieu)

(*Deze video is enkel beschikbaar in het Frans)

Bekijk de uitlegvideo's van hub.brussels voor een stapsgewijze aanpak!

Samengevat

Als je geïnteresseerd bent in de horeca in Brussel, zorg er dan voor dat je de technische en milieuaspecten van je project controleert. Dit is zelfs essentieel als mijn concept ondernemingsplan.

En daar gaat het niet alleen om. Het team van experts van hub.brussels staat klaar om je te begeleiden, tijd te besparen... en je wat slapeloze nachten te besparen.

"Wij zijn er om projecten mogelijk te maken - onder de beste omstandigheden. Onze grootste voldoening? Een zaak opengaan zien, en weten dat we een paar muren uit de weg hebben geruimd."
- Davy FIANKAN

Mobiele versie afsluiten