Aanvankelijk gepland voor juni 2025, is het verbod op terrasverwarmers uitgesteld tot juni 2026 door het Brussels Parlement, na langdurige debatten.
Deze maatregel, die deel uitmaakt van het energiezuinigheidsbeleid van het Brussels Gewest, is met een jaar uitgesteld om de horecasector beter de kans te geven zich aan te passen aan de klimaatdoelstellingen, rekening houdend met de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Opmerking: het verbod zal alleen van toepassing zijn op niet-overdekte terrassen.
Hoewel er een conflict was tussen de partijen, spitsten de debatten zich toe op de nieuwe regelgeving voor de hotelsector en de grootte van het hotel, evenals op de noedels. Zo pleitte de MR voor uitstel tot de volgende legislatuur, omdat de sector volgens hen onvoldoende was geraadpleegd. Andere Franstalige partijen hadden ook bedenkingen bij een verbod vanaf 2025, maar ondersteunden een korter uitstel.
Uiteindelijk leidde een amendement van Mounir Laarissi (Les Engagés), dat een uitstel van één jaar voorstelde, tot een consensus. De socialisten, groenen, Défi, Les Engagés, Team Ahidar en de PVDA stemmen voor dit amendement.
De horecasector slachtoffer van politieke spelletjes
De Horeca Federatie daarentegen steunde een voorstel voor uitstel tot december 2027. Hoewel de sector zich voorbereidt op deze overgang met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd, blijft er onzekerheid bestaan. Dit extra jaar kan een goede zaak zijn, maar de Brusselse regering heeft besloten om de sector onder controle te houden, vooral door fiscale hervormingen. Maar daarvoor moeten de betrokken regeringen natuurlijk wel daadwerkelijk worden gevormd. In L'Echo betreurt Matthieu Léonard, voorzitter van de Federatie, vooral dat de sector het slachtoffer is van politieke spelletjes.
"Het verbod op terrasverwarmers maakt deel uit van een breder beleid om het energieverbruik te verminderen. We moeten ook andere opties overwegen om ervoor te zorgen dat deze overgroei gebaseerd is op de best mogelijke milieuomstandigheden," zegt Alain Maron, Brussels minister van Milieu.
De tekst moet nog worden goedgekeurd door het volledige Parlement tijdens de plenaire zitting van 31 januari.