Horeca Federatie Brussel Nieuws Nieuws Het geheim van de deugd? Een schone lei tonen
Nieuws

Het geheim van de deugd? Een schone lei tonen

Witte doos

Witte doos

Met het oog op de goedkeuring van een witte kassa 2.0 begin 2024 en het vooruitzicht van verscherpte controles, is het tijd om de balans op te maken van de bête noire van de horeca.

 

Mythen die door een kudde worden opgeroepen

De witte doos veroorzaakt bevingen in de horecasector, en met reden: de verplichte installatie ervan sinds 2016 is de bron van een wereldwijde herziening binnen etablissementsen die soms achteruitgaan in de richting van een zogenaamde deugdzame economie. Achter deze vrees zit de diepgewortelde overtuiging dat het onmogelijk is om winstgevend te zijn door al je inkomsten aan te geven.

Veel bedrijven hebben niet genoeg geld om de kassa te betalen. Het is beter een goed functionerend bed te hebben dan het te destabiliseren door de kassa te laten vollopen met water om parallelle verbindingen mogelijk te maken. De winstgevendheid van een bedrijf hangt af van vele factoren die met de juiste ondersteuning kunnen worden geoptimaliseerd.

 

Beroep op het gezond verstand

Dit gebrek aan evenwicht tussen de full-declaranten en de anderen is de bron van eenmalige concurrentie. Dit geldt vooral voor de containers die steriel worden gebruikt. Door deze bevriezing is het voor de klant niet mogelijk zich op de hoogte te stellen van de werking van de goederen. Volgens Ludivine uit Magnanvillevoorzitster van de Federatie Horeca Brussel, "Als ik het recht heb burger te zijn, moet ik met vertrouwen kunnen werken, want individualisme kan daartoe leiden in een land. Dit is heel belangrijk voor onze sector en het is goed dat we al uit deze situatie zijn. De groei van de markt naar wit is onvermijdelijk, maar we moeten ervoor zorgen dat we dit niet laten gebeuren. We moeten ervoor zorgen dat de flexibiliteit van de sector behouden blijft.".

 

Voor wie?

De witte kassa is verplicht voor alle bedrijven met een omzet van 25.000 euro (exclusief btw) per jaar (in voedselverkoop). Deze middelen moeten door SPF Financiën worden gebruikt om de goederen in de kassa te betalen (let op: de SCE mag niet worden gebruikt!). Het wordt verkocht door BMC, kost 450€ en kan een zeer nuttig instrument zijn.

Er zijn geen beperkingenVoor restaurants gelden een aantal beperkingen. Nieuwe inrichtingen hebben een tolerantieperiode van 2 tot 3 maanden in geval van een inspectie vóor de installatie van de kassa.

In het jaar 2024 introduceren we de nieuwe Kassa 2.0. De informatie in deze database zal in een cloud worden opgeslagen. Deze overgang moet worden beloond.

 

Wat zijn de problemen?

De gebruikers van het witte kassa hebben recht op de SCE-premieDit is de eerste keer dat het socialezekerheidsstelsel wordt teruggebracht tot het niveau van het aantal werknemers en vrijwilligers met een contract. Momenteel bedraagt deze premie 500 euro (800 euro voor personen jonger dan 26 jaar) per kwartaal, tot 5 werknemers.

De mogelijkheden om hierover te discussiëren zijn helaas beperkt. Tot de voorstellen van de Federatie Horeca Brussel om het gesprek op gang te brengen behoren de verhoging van het plafond tot 1000€ en het aantal werknemers tot 10 per vestigingseenheid (en niet langer per BTW-nummer) alsmede de beperking van de steun in de tijd dat de Horeca geen gesubsidieerde sector wordt: een onderneming moet op eigen benen kunnen staan.

 

Mea Culpa

De Federatie Horeca Brussel vocht destijds tegen de installatie van de witte doos in de sector door een beroep te doen op de Raad van State. Dit is een gevolg van de slechte economie. Wij zijn ervan overtuigd dat de horeca een moderne, toekomstgerichte en visionaire sector is die door de witte kassa in zijn werk kan worden geïntegreerd.

Mobiele versie afsluiten