Federatie Horeca Brussel Nieuws Nieuws "We moeten in maart heropenen of we zijn dood".
Nieuws Coronavirus

"We moeten in maart heropenen of we zijn dood".

(Interview Dh, 23/02/2021 - VS. )

De horeca is ten einde raad en begrijpt de onverbiddelijkheid van Frank Vandenbroucke niet.

Voor de tweede keer in een jaar tijd moest de horeca in oktober de deuren sluiten. De eerste om gestraft te worden en de laatste om weer open te gaan: de trieste realiteit van een sector die de overheidsmaatregelen niet meer begrijpt en het gebrek aan vooruitzichten aan de kaak stelt.

Interview met Philippe Trine, voorzitter van de Horeca Brussel Federatie.

Kunt u begrijpen waarom de horecasector nog steeds wordt aangewezen als verantwoordelijk voor de verspreiding van het virus?

"Het is totaal onbegrijpelijk. We zien het duidelijk in de infectiecijfers. Je loopt het coronavirus niet op in een restaurant. De sluiting van de restaurants afgelopen oktober heeft niet geleid tot een daling van het aantal infecties. We weten dat het hoogste aantal besmettingen in gezinnen en scholen plaatsvindt, maar we blijven gestigmatiseerd. Je krijgt de indruk dat minister Vandenbroucke een bijzondere wrok koestert tegen de horeca, maar ik vraag me af waarom?

In tegenstelling tot andere sectoren kun je niet eten met een masker op. Is dat niet de reden voor de verstopping?

"We hebben alle maatregelen genomen om onze restaurants zo veilig mogelijk te maken. Er is gel beschikbaar, tafels worden meerdere keren per dag gedesinfecteerd en de vaat wordt gewassen op 100 graden. Het is allemaal zonder risico. Het is zelfs veel veiliger dan de privéfeestjes en -bijeenkomsten die je overal ziet. Dit weekend was het weer een gekkenhuis. Mensen verzamelden zich door het hele land, zonder maskers. Wat gaan we hierna zien? Als het aantal besmettingsgevallen weer explodeert door dit soort gedrag, dan is het de horeca die de prijs betaalt. Het is onaanvaardbaar.

Sommige mensen hebben het over herstel door het openen van terrassen. Is dit haalbaar en uitvoerbaar?

"Het is noch het een noch het ander. Simpelweg omdat het geen eerlijke maatregel zou zijn. Niet iedereen heeft of weet hoe je een terras bouwt. We moeten toestemming krijgen om weer open te gaan, zonder andere voorwaarden dan het naleven van hygiënemaatregelen en basale barrièregebaren. De bus nemen is veel riskanter dan naar een restaurant gaan. Mensen staan naast elkaar, zonder respect voor veiligheidsafstanden. En hoeveel mensen dragen maskers op de juiste manier in het openbaar vervoer? De handgrepen worden niet eens meer gedesinfecteerd. Vorig jaar was het aantal zitplaatsen beperkt en werden sommige plaatsen gesloten. Vandaag gebeurt dat allemaal niet, maar er zijn geen plannen voor de horeca. En toch zijn we bereid om ons aan zeer strenge protocollen te houden.

Verwacht je dat op de volgende vergadering van het Raadgevend Comité een heropening wordt aangekondigd?

"Dat moet wel. Het is cruciaal geworden voor de sector. We moeten in maart weer opengaan en volledig operationeel zijn voor de paasvakantie. Anders wordt de situatie nog rampzaliger. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat de situatie scheefgetrokken is door het moratorium op faillissementen. Zodra dit wordt opgeheven, zal de helft van de restaurants failliet gaan als we niet snel weer aan het werk kunnen. Restauranteigenaren zijn ten einde raad: ze huilen of zijn boos. Het is niet langer houdbaar.

Duizenden banen op de tocht

Bijna 450.000 mensen worden getroffen door de sluiting van de sector

Naast het leed dat de eigenaars van horecagelegenheden voelen, zijn er vaak ook veel werknemers die in een onzekere baan terecht zijn gekomen als gevolg van de sluiting van hun restaurant. "De horeca biedt werk aan 300.000 mensen en genereert ook 150.000 indirecte banen. Het is ook een sector die veel ongeschoolde mensen tewerkstelt. Zelfs iemand die geen Frans spreekt kan een baan krijgen als afwasser bijvoorbeeld. Dit alles heeft een enorme impact op de economie van het land. De restaurantindustrie genereert 15 banen voor elke miljoen euro omzet. Dat is veel meer dan andere sectoren, zoals de farmaceutische industrie, waar slechts één baan per miljoen euro wordt gegenereerd".zegt Philippe Trine.

Veel instellingen werken ook met gezinnen. "Voor velen van hen is het een tragedie. Het hele gezinsleven staat op het spel. Reserves raken uitgeput en zonder geld zijn sommigen niet meer in staat om hun dagelijkse uitgaven te doen.

Horeca stelt veel studenten ook in staat om genoeg te verdienen om hun studie te betalen. "Ook voor hen is de sluiting een tragedie. Als ze niet snel weer aan het werk kunnen, staat hun toekomst op het spel.

Leveranciers beginnen ook te voelen dat de klok tikt. "Veel onderdelen van de economie vertragen. De heropening van de restaurants zal ook veel leveranciers, waarvan sommigen uitsluitend met de horeca werken, een glimp van het einde van de tunnel geven. Maar om dit te laten gebeuren, moeten we snel een beslissing nemen, want je kunt niet van de ene op de andere dag voorraden opbouwen. Je moet bestellingen kunnen plaatsen en leveringen kunnen organiseren. Dit heeft lang genoeg geduurd. We moeten nu heropenen en ervoor zorgen dat we geen derde sluiting krijgen. Dat zou het slechtste scenario zijn en veel restauranteigenaren zouden geen kans hebben om te herstellen."

(Interview Dh, 23/02/2021 - VS. )

Mobiele versie afsluiten