De RSZ lanceert een beveiligde digitale toepassing waarmee horecawerkgevers snel kunnen nagaan of een kandidaat flexi-jobber of student mag werken.
De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), in samenwerking met de Federatie Horeca Brussel, Horeca Vlaanderen en de Fédération HoReCa Wallonie, heeft een nieuwe online tool gelanceerd onder de naam “Raadpleging van burgergegevens”. Hiermee kunnen werkgevers met enkele klikken en in alle veiligheid nagaan of een kandidaat in aanmerking komt voor een flexi-job of studentenjob.
Eenvoudig in vier stappen
-
De werkgever logt in via eID of itsme.
-
Hij stuurt de kandidaat een toegangsverzoek via een link of QR-code.
-
De kandidaat geeft toestemming via www.accesamesdonnees.fgov.be.
-
De werkgever ontvangt de gegevens in real time, geldig voor één tot drie maanden.
De gegevens zijn rechtstreeks afkomstig uit de officiële databanken van de sociale zekerheid, zonder tussenkomst van derden. Dit systeem garandeert de betrouwbaarheid van de informatie en respecteert de privacy van de kandidaat, die op elk moment de controle behoudt over zijn gegevens.
Lees ook > Verplichte e-facturatie vanaf 2026: wat horecazaken moeten weten
Flexi-jobbers en studenten: onmisbare krachten voor de horeca
Deze profielen zijn essentieel om piekperiodes in onze sector op te vangen. Maar hun tewerkstelling is gebonden aan specifieke regels:
- Studenten mogen maximaal 650 uur per jaar werken.
- Flexi-jobbers moeten minstens 80% gewerkt hebben in de drie voorgaande kwartalen.
Dankzij dit nieuwe hulpmiddel hoeven werkgevers niet langer attesten of loonfiches op te vragen. Ze winnen aan efficiëntie, rechtszekerheid en tijd.
Informatietour om werkgevers te ondersteunen
De campagne “RSZ en route” gaat binnenkort van start met gratis infosessies in heel België. Doel: horeca-uitbaters laten kennismaken met de tool, hun vragen beantwoorden en hen begeleiden in het gebruik ervan. De Federatie Horeca Brussel kondigt binnenkort specifieke sessies aan voor haar leden.
Een online opleidingsmodule zal ook beschikbaar zijn voor wie niet aanwezig kan zijn op de infosessies.
Meer info over de tool en hoe je die gebruikt: https://consultationdesdonneesducitoyen.fgov.be/nl