Horeca Federatie Brussel Nieuws Juridische informatie Dossier Horeca - stedenbouw: Voor welke handelingen en werken is een stedenbouwkundige vergunning nodig?
Juridische informatie

Dossier Horeca - stedenbouw: Voor welke handelingen en werken is een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Panorama uitzicht op Brussel, hoofdstad van Europa

Bouwvergunningen blijven een complexe kwestie voor de horeca.

De Fédération Horeca Bruxelles biedt u oplossingen.

Je hebt een bouwvergunning nodig voor onder andere :

  • Bouwen, verbouwen, slopen of herbouwen een gebouw

  • Het gebruik van een gebouw wijzigen

Voorbeelden: een bedrijf opzetten in een gebouw dat als kantoor wordt gebruikt, een werkplaats in een ruimte die als bedrijfsruimte wordt gebruikt, een woning in een voormalig pakhuis (zelfs zonder verbouwingswerkzaamheden).

  • In sommige gevallen, het gebruik van een gebouw veranderen

Voorbeelden: een winkel gebruiken om een HoReCa-bedrijf op te zetten, nachtwinkel, wasserette, telestore (zelfs zonder verbouwingswerk).

  • Land gebruiken voor depot tweedehandsvoertuigen of voor de opslag van druivenschotsmaterialen of afval.
  • Aanpassen aanzienlijk commerciële activiteit in een gebouw met een netto vloeroppervlak van meer dan 400 m².

Voorbeelden: een significante verandering in het type of assortiment geleverde goederen of diensten, of in de commerciële oppervlakte die wordt geëxploiteerd.

  • Het plaatsen van een bord waarvan de afmetingen groter zijn dan de afmetingen die zijn vastgelegd in de stedenbouwkundige voorschriften.

Welke vrijstellingen van bouwvergunningen zijn er?

Ondanks wat er in de eerste alinea is gezegd, is er soms geen bouwvergunning nodig. Dit zijn van handelingen en werken (link is extern) vrijgesteld van vergunningen vanwege hun geringe belang.

Een paar voorbeelden: een deel van je huis gebruiken om een medische praktijk op te zetten, een identieke winkelruit vervangen of een rolluik installeren.

Alleen onder bepaalde voorwaarden heb je in deze gevallen geen vergunning nodig.

Bij wie moet ik een vergunning aanvragen?

In principe wordt de aanvraag ingediend bij de gemeentelijke planningsafdeling op wiens grondgebied je eigendom zich bevindt.

U moet echter contact opnemen met de regio in de volgende gevallen:

 

  • wanneer het een onbebouwd bedrijfsterrein betreft dat is opgenomen in de inventaris van onbebouwde bedrijfsterreinen (deze inventaris bestaat nog niet)

Plancertificaat

De certificat d’urbanisme (link is external) is een document dat aangeeft of je project waarschijnlijk wordt goedgekeurd en onder welke voorwaarden.

Het ontslaat je niet van de planningsplicht op een later tijdstip, maar het geeft je wel een idee van wat je in de toekomst kunt verwachten. door de autoriteit van afgifte vastgestelde eisen. Een certificaat aanvragen is optioneel. Het plancertificaat vervalt als er binnen twee jaar na afgifte geen aanvraag voor een bouwvergunning is ingediend, of als de binnen deze periode ingediende aanvraag voor een bouwvergunning vervolgens wordt geweigerd.

Wetgeving

Code bruxellois de l’aménagement du territoire (link is external) (CoBAT) van 9 april 2004, art. 98 e.s.

(Bron: 1819)

Mobiele versie afsluiten