Horeca Federatie Brussel Nieuws Sector Belgische biercultuur erkend door UNESCO!
Sector

Belgische biercultuur erkend door UNESCO!

Goed nieuws voor de Belgische brouwers en horeca: UNESCO heeft na een zeer strenge selectieprocedure beslist dat de Belgische biercultuur wordt opgenomen op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

UNESCO erkent dus dat diversiteit en de kunst van Belgisch bier zijn onvergelijkbaar en maken deel uit van het dagelijks leven en de cultuur van de mensheid.

Deze "kunst van het Belgische bier" sluit zich aan bij de lange lijst van immaterieel erfgoed dat beschermd wordt door UNESCO, waaronder voorouderlijke tradities die overgeërfd en nog steeds beoefend worden dankzij de overdracht van knowhow van generatie op generatie. Het geheel wordt beschouwd als representatief voor een unieke identiteit en een grote culturele verscheidenheid.

Dit verzoek werd anderhalf jaar geleden ingediend bij UNESCO door de Duitstalige Gemeenschap, in naam van heel België, en werd gesteund door een groot aantal brouwersorganisaties, verenigingen en bierpromotoren in België.

De "evaluatiecommissie" was vooral onder de indruk van de talrijke maatregelen die werden genomen om de sector te beschermen, zoals de invoering van een brede waaier aan professionele opleidingen. De Fédération Horeca Bruxelles loopt voorop als het gaat om opleiding en toezicht in de brouwkunst.

Het was een aankondiging die heel wat politici in vervoering bracht, waaronder de ministers Isabelle Weykmans, Alda Greoli en Sven Gatz (Cultuur in de Duitstalige, Franstalige en Vlaamse Gemeenschap) en Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (immaterieel erfgoed).

Het is nieuws dat de Belgische brouwerswereld, die volop in beweging is en zware concurrentie ondervindt van buitenlandse bieren, zal plezieren.

Dit is een echte aanmoediging voor alle bierliefhebbers die, net als de voorzitter van de caféafdeling van de Fédération Horeca Bruxelles, de heer Jean-Marie Dewandeleer, deze cultuur ondersteunen, nieuwe café-eigenaars of toekomstige brouwers opleiden en dit historische erfgoed voortzetten.

CT

Mobiele versie afsluiten