Horeca Federatie Brussel Nieuws Nieuws Horeca: "We hebben een verlaging van de loonbelasting nodig om de toekomst van de sector op de lange termijn veilig te stellen".
Nieuws Coronavirus

Horeca: "We hebben een verlaging van de loonbelasting nodig om de toekomst van de sector op de lange termijn veilig te stellen".

-> gebrek aan kandidaten voor opleidingen.

-> werknemers mijden de horeca, die als te instabiel wordt gezien.

-> De Fédération Horeca Bruxelles vraagt om steun in de vorm van een verlaging van de loonbelasting om werknemers terug in de sector te krijgen en de heropening te ondersteunen.

Na een jaar van crisis wordt de ongelijkheid van steun aan de horeca tussen de regio's nog steeds benadrukt

Een jaar na de start van de eerste inperkingsmaatregelen om de pandemie van het coronavirus te bestrijden, is het tijd om de balans op te maken van de hulp en stimuleringsmaatregelen die door de verschillende overheidsniveaus aan de horecasector zijn verleend.

Na een jaar van crisis wordt de ongelijkheid van steun aan de horeca tussen de regio's nog steeds benadrukt

De verantwoordelijken van deze instellingen zijn het allemaal eens over de flagrante ongelijkheid van deze steun tussen de gewesten. De eerste sluiting duurde van 14 maart tot 8 juni, terwijl de tweede dateert van 19 oktober, met het vooruitzicht van heropening op 1 mei, volgens de aankondiging van het laatste overlegcomité, afhankelijk van een evaluatie van de epidemiologische situatie en de naleving van een strikt gezondheidsprotocol.

Naast de overbruggingsuitkering (1.614,10 euro met personen ten laste en 1.291,69 euro zonder personen, hoewel er een cateringdienst is opgericht) die sinds afgelopen maart maandelijks door de federale overheid aan zelfstandigen wordt betaald (verdubbeld sinds oktober), hebben de gewesten ook premies toegekend aan bedrijven in sectoren die getroffen zijn door de verplichte sluitingen bij de eerste en tweede opsluiting. Tijdelijke werkloosheidsuitkeringen werden ook toegekend aan werknemers die niet konden werken.

De belangrijkste kritiek betreft de regionale steun, die gebaseerd is op een eenmalig betalingssysteem.

Voor de eerste lockdown bedroeg de steun €4.000 in Brussel, €5.000 in Wallonië en €3.000 in Vlaanderen, plus een forfaitaire betaling van ongeveer €100 per dag lockdown.

In het tweede geval zijn de bedragen echter herberekend: tweemaal 1.500 euro in Brussel, steun tussen 3.000 en 9.000 euro in Wallonië (afhankelijk van het aantal voltijdse equivalenten in de onderneming) en een premie gelijk aan 10% van de omzet in Vlaanderen.

De federale regering heeft ook een vrijstelling van de betaling van sociale zekerheidsbijdragen ingevoerd voor werkgevers in de horeca in het bijzonder, op voorwaarde dat ze actief waren in het derde kwartaal van 2020.

Fédération Horeca Wallonie, Thierry Neyens: "We kunnen mensen niet eeuwig op de knieën houden".

Fédération Horeca Wallonie, Thierry Neyens. "Er zijn de laatste tijd veel alarmbellen gaan rinkelen en het is duidelijk dat we een paar weken te veel hebben gehad. Er is veel woede over de ongelijkheden tussen de gewesten. Ik kan de basis niet meer bij elkaar houden, de sector zal uit elkaar vallen. Je kunt mensen niet eeuwig op hun knieën houden. Ik ken geen andere sector die deze situatie zou hebben geaccepteerd", klaagde hij na het uitblijven van een aankondiging van het overlegcomité op 26 februari. De radiostilte van de autoriteiten "stak de lont aan", meent hij.

De voorzitter betreurt onder andere het uitblijven van nieuwe compensaties - Thierry Neyens weigert de term 'steun' te gebruiken wanneer de sector gedwongen wordt te sluiten - van de Waalse regering sinds 15 december.

Ondertussen heeft de Waalse regering nieuwe maatregelen aangekondigd in haar nieuwe hulpplan voor bedrijven en zelfstandigen die getroffen zijn door de coronaviruscrisis. Deze omvatten een nieuwe toelage van €4.000 tot €12.000 voor de horeca.

Bovendien wordt een duidelijk en eerlijk protocol verwacht voor de overname van de hele sector, identiek in alle Gewesten," benadrukt de heer Neyens namens zijn federatie. Er zijn nog vragen over spuitbussen, het aantal toegelaten tafels, sluitingstijden, terrassen, enz. "maar het moet gecoördineerd worden tussen de Gewesten, anders zullen er ontegensprekelijk onderlinge stromen zijn".

"Als subsidies niet gekalibreerd worden en de verdeling niet eerlijk is, is het risico groot dat er een horecasector met twee snelheden ontstaat, met verlies van erfgoed en diversiteit, omdat de grote roofvogels al op jacht zijn", waarschuwt de voorzitter.

Fédération Horeca Bruxelles - Fabian Hermans: "Er zijn al 3.000 banen verloren gegaan - er komen er nog 10.000 bij - niemand gelooft meer in de horeca".

Tot slot vreest Thierry Neyens een toekomstig tekort aan arbeidskrachten en een reeks carrièreveranderingen. "Voor sommige jongeren in opleiding waren stages niet mogelijk en anderen gaan de sector verlaten op zoek naar meer stabiliteit. Vandaag noteren we al tussen 5 en 10% ontslagnemingen."

Van de 33.000 banen in de sector in de hoofdstad zijn er 3.000 verloren gegaan," voegt Fabian Hermans, directeur van de Federatie Horeca Brussel, eraan toe. Hij roept op tot steun in de vorm van een verlaging van de loonbelasting om werknemers terug in de sector te krijgen. "We vrezen nog steeds dat we in 2021 10.000 banen zullen verliezen. En de helft daarvan zullen mensen zijn die vertrekken omdat niemand meer in de horeca gelooft. Dat zie je aan de opleidingen, waar een tekort is aan sollicitanten," waarschuwt Fabian Hermans.

In het Waalse en Brusselse Gewest ten slotte "bedraagt het faillissementspercentage momenteel 10%, maar als onze managers met een hoofdletter 'R' niet snel reageren op onze behoeften, zal dit percentage tegen het einde van het jaar stijgen tot 30%", voegt de heer Neyens eraan toe.

Bron Dh.be.

Mobiele versie afsluiten