Horeca Federatie Brussel Nieuws Nieuws Jaarlijkse bijdrage AFSCA 2020: de vrijstelling voor horeca en ambulante bedrijven is gestemd!
Nieuws Coronavirus

Jaarlijkse bijdrage AFSCA 2020: de vrijstelling voor horeca en ambulante bedrijven is gestemd!

De Gezondheidscommissie van de Kamer keurt unaniem het wetsvoorstel goed dat Horecagelegenheden en ambulante bedrijven vrijstelt van de jaarlijkse bijdrage van het FAVV in 2020.

"Een frisse wind ter waarde van 10 miljoen euro", zegt Denis Ducarme.

Op dinsdag keurde de gezondheidscommissie van de Kamer een wetsvoorstel goed dat was ingediend door de MR-fractie op initiatief van de minister van Middenstand en Zelfstandigen, Denis DUCARME, en dat tot doel heeft de jaarlijkse bijdrage van het FAVV af te schaffen in 2020 voor horecazaken en ambulante bedrijven.

Ter herinnering: Denis DUCARME heeft deze zomer groen licht gevraagd aan de Europese Commissie om de horecasector en de ambulante handel vrij te stellen van deze belasting voor 2020, tegen een achtergrond van extreme moeilijkheden voor de sector.

Denis DUCARME, minister van Middenstand, KMO's en Landbouw: "De horeca is niet alleen een belangrijke bron van werkgelegenheid, maar draagt ook bij tot de dynamiek en de gezelligheid van onze steden en dorpen en tot de aantrekkelijkheid van België als toeristische bestemming, met name door onze streekproducten in de kijker te zetten.

Ik wil de leden van het Parlement bedanken voor het aannemen van deze tekst. Het was van essentieel belang om deze sector, die bijzonder hard is getroffen door de COVID19 -crisis, te steunen. Door de betaling van hun jaarlijkse bijdrage aan het FAVV te schrappen, bieden we een frisse wind aan een sector die ernstige cashflow-problemen ondervindt en die, zoals alle zelfstandigen, zoveel mogelijk cash nodig heeft om zijn vaste kosten te dekken".

Voorbeeld van belastingvrije bedragen :

Het bedrag van de bijdragen varieert naargelang de grootte van de vestiging, en meer bepaald het aantal werknemers.

Bijvoorbeeld:

- Voor een vestiging met maximaal 4 FTE's: €173,71

- Voor een bedrijf met 5 tot 9 FTE's: €278,35

- Voor een bedrijf met tussen de 20 en 49 FTE's: €906,53

- Voor een vestiging met meer dan 100 VTE's: €3406,58

Deze bedragen kunnen variëren als het restaurant een gevalideerd zelfcontrolesysteem (SAC) heeft.

De horeca in cijfers :

De horeca vertegenwoordigt bijna 73.000 zelfstandigen en meer dan 140.000 banen. Het is de op twee na grootste werkverschaffer in ons land voor KMO's met minder dan 10 werknemers en de op vijf na grootste voor KMO's met 10 tot 49 werknemers.

Herinnering aan federale steunmaatregelen voor de horeca

Zelfstandigen uit de horecasector die tijdens de crisisperiode konden genieten van het "crisisoverbruggingsrecht", kunnen sinds juni genieten van het "overbruggingsrecht voor de hervatting van de activiteiten" (maandelijkse toelage van 1.291,69 euro (of 1.614,10 euro indien afhankelijk). Om in aanmerking te komen voor deze regeling, die op initiatief van Denis Ducarme is verlengd tot 31 oktober, moeten zelfstandigen aantonen dat hun bedrijf in het kwartaal voorafgaand aan de maand in kwestie een daling van de verkoop of orders van ten minste 10% heeft gekend ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Voor werknemers in de sector is de mogelijkheid van tijdelijke werkloosheid verlengd tot het einde van het jaar.

De btw op eten en niet-alcoholische dranken is verlaagd naar 6%, terwijl cateringkosten tot het einde van het jaar aftrekbaar zijn tot 100%.

Naast het vergemakkelijken van de betaling van verschillende belastingen, zoals btw en vennootschapsbelasting, zijn er een aantal maatregelen genomen om de horecasector meer specifiek te ondersteunen en de financiële problemen van de zwaarst getroffen bedrijven te beperken:

- verlenging van de betalingstermijn van 30 naar 60 dagen voor alle nieuwe facturen

- uitstel van betaling op basis van een eenvoudig schriftelijk verzoek

- een bevriezing van de verzending van herinneringen en ingebrekestellingen tot nader order.

Mobiele versie afsluiten