Federatie Horeca Brussel Nieuws Be Horeca BeHoreca: Horecaopleidingen in de kijker
Be Horeca

BeHoreca: Horecaopleidingen in de kijker

De horecasector biedt tal van uiteenlopende kansen. Kunt u de baan krijgen die u wilt? De volgende functiebeschrijvingen kun je gebruiken.

Deur Vanille Dujardin

Horeca Forma Be Pro

Het tweetalige Horeca Forma Be Pro is ontstaan uit de samenvoeging van twee vzw's, Horeca Forma en Be Pro, die elk hun eigen publiek en horecaopleidingen hebben. Nancy Lambélé, de coördinator, heeft een reeks aanbevelingen opgesteld.

Horeca Forma Be Pro - opleidingWat is het verschil tussen Horeca Forma en Be Pro?

Horeca Forma houdt zich bezig met opleidingen voor werknemers en projecten voor werknemers, inclusief risicobeheer voor mensen op de werkplek. Voor deze cursussen zijn er criteria waarmee u kunt kiezen. Het andere bedrijf, Be Pro, is een referentiecentrum voor mensen die in de horeca werken en op straat willen werken. Be Pro verzorgt ook opleidingen voor werknemers, handelaren en starters.

Je moet het alleen kunnen. Wat moeten we eraan doen?

Naast bijscholing en korte modules nemen we ook andere maatregelen, zoals oriëntering. We bieden 'praktijktesten' aan, zodat iedereen in de sector zijn vaardigheden kan testen in ons centrum. Zowel voor werknemers als voor de werknemers zelf is dit de basis voor het vinden van een baan of een kans.

Horeca Forma Be Pro is sinds 2016 ook een validatiecentrum voor vaardigheden. Wat zijn de voordelen?

De geldigheid is officieel erkend. Voor wie jarenlang in de sector heeft gewerkt, maar niet heeft kunnen studeren, kan deze titel heel belangrijk zijn. Dit is een goed voorbeeld van hoe de mensen het verschil kunnen maken. Dit is een voorbeeld van hoe je mensen op hun gemak stelt en hoe je ervoor zorgt dat ze 100% niet missen. Dit is ook een persoonlijk initiatief dat niet hetzelfde resultaat oplevert. Als mensen niet verslappen, zullen ze actie moeten ondernemen om de situatie te verhelpen. En dus zijn we hier!

U dringt ook aan op training voor werkgevers en in het onderwijs.

Dit is heel belangrijk. Als je geen opleiding hebt, zul je het moeten doen. Als je een professionele arbeider, arbeidersmanager of arbeidersinspecteur bent, moet je ervoor zorgen dat je een professionele arbeider bent. Daarom zijn wij van mening dat het essentieel is om werknemers de kennis bij te brengen die zij nodig hebben om hun werknemers op het terrein te helpen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het werk wordt uitgevoerd. Artsen kunnen permanent betrokken zijn.

Mogelijke opleidingen

Kok

  • Voor werkzoekenden
  • Afwisselende opleiding en stage van september 2022 tot mei 2023

Hotelreceptionist

  • Voor werkzoekenden
  • Afwisselende opleiding en podium van januari tot juni 2023

Vacuüm op lage temperatuur

  • Voor werknemers
  • Op 6, 13 en 20 december 2022

    https://horecaformabepro.be/nl/school-opleidingscentrum/

     

    EMCS Eperonniers

    Deze herberg van de Franse technische en toeristische industrie telt 150 gasten. Ze verzorgen het eten in een familiale sfeer, maar op een manier die aansluit bij de waarden van het restaurant, zoals discipline, respect en tucht. Dit gebeurt met een positieve instelling, zodat de studenten gestimuleerd worden om hun talenten te gebruiken.

    De leerlingen van CSEM Eperonniers worden opgeleid in geavanceerde materialen en nieuwe technologieën. Op die manier wil de school haar leerlingen de mogelijkheid bieden om in alle soorten etablissementen te werken. Bij de hotelopleiding hoort ook een stageperiode; die moet volbracht worden in een van de vele gerenommeerde restaurants die ons land rijk is, alsook het verzekeren van externe of interne banketten in de school.

    Mogelijke opleidingen

    Hotelwezen

    • Diploma technisch en beroepssecundair onderwijs
    • Vanaf het derde jaar secundair, tot en met het zevende technisch/beroeps
    • Praktijk / podium verplicht

      https://eperonniers.be/hotellerie/

       

      Vatel Hotel & Toerisme Business School

      Dit privé-instituut bereidt studenten vanaf 18 jaar voor op door de Franse staat gecertificeerde RNP-diploma's. Deze diploma's worden niet erkend door de Franse gemeenschap van België, maar de opleiding blijft interessant voor studenten met een passie voor het internationale hotelwezen.

      Vatel Brussels ligt in het centrum van Brussel, in het hart van de wijk Louizalaan. De school verwelkomt elk jaar 400 leerlingen, die tweetalig Engels-Frans onderwijs krijgen.

      Mogelijke opleidingen

      Manager in Internationaal Hotelwezen

      • Bachelor
      • Over 3 jaar
      • Praktijk/stage verplicht

      Europese Bachelor of Management in Hospitality en Toerisme

      • Bachelor
      • Over 3 jaar
      • Praktijk/stage verplicht

      Directeur Internationaal Hotelwezen

      • Master in bedrijfskunde, MBA
      • In 1 jaar (na een overbruggingsjaar)
      • Praktijk/stage verplicht

      Europese MBA in Hotel en Toerisme

      • Master in bedrijfskunde, MBA
      • In 1 jaar (na een overbruggingsjaar)
      • Praktijk/stage verplicht

        https://www.vatel-brussels.be/

         

        CERIA: Emile Gryzon Instituut

        Dit instituut staat ook bekend als de "Ecole hôtelière du Ceria" en telt meer dan 900 studenten die een middelbare opleiding volgen op het gebied van handel, toerisme en onderwijs (na de tweede klas).

        Al meer dan 70 jaar geeft het IEG afstudeer- en kwalificatiecertificaten uit die toegang geven tot het beroep. Dankzij de opleiding van het Institut Emile Gryzon kunnen afgestudeerden aan het eind van hun zesde of zevende jaar gemakkelijk een baan vinden in hun vakgebied.

        Brussel ligt midden in de stad, in het hart van de Louizalaan. De school verwelkomt elk jaar 400 leerlingen, die tweetalig Engels-Frans onderwijs krijgen.

        Mogelijke opleidingen

        Restauratie

        • 2van graag technisch/beroeps

        Hotel en restaurant

        • 3van graad technisch/beroeps
        • Getuigschrift Hoger Secundair Onderwijs dat toegang geeft tot het vak
        • Technisch kwalificatiegetuigschrift
        • Getuigschrift kennis bedrijfsbeheer

        Gaarkeukenkok

        • 3van graad beroeps
        • Getuigschrift zesde jaar secundair beroepsonderwijs
        • Technisch kwalificatiegetuigschrift
        • Getuigschrift kennis bedrijfsbeheer

        Barman/barvrouw

        • 7van jaar technisch
        • Praktijk/stage verplicht
        • Technisch kwalificatiegetuigschrift

        Wijnkelner / serveerster

        • 7van jaar beroeps
        • Praktijk/stage verplicht
        • Technisch kwalificatiegetuigschrift

        Cateraar-organisator banketten en recepties

        • 7van jaar beroeps
        • Praktijk/stage verplicht
        • Technisch kwalificatiegetuigschrift

        https://ieg.brussels/

         

        HElDB

        HelDB is een hogeschool gevestigd op de CERIA-campus, waar kwaliteit en praktijk centraal staan in het curriculum. Twee artsen van de bacheloropleiding Hotelmanagement zijn verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van de school.

        Wat onderscheidt u van de rest?

        CatherineDe afdeling Hotelmanagement bevindt zich op de CERIA-campus, met een groot aantal diensten, waaronder studentenservice, een sociaal centrum en het Ceria-Zwembad. Ook de infrastructuur is zeer goed, wat belangrijk is voor studenten.
        ChloeWijn zijn een universiteit op mensenmaat. Er zijn hier geen studenten, maar wel veel mensen die we kennen en gebruiken.
        KathyDaarnaast hebben we een specialiteit die we niet zien: het eindejaarsproject. Dit is een casus waarin we de studenten een praktisch inzicht geven in het opstellen van een volledig businessplan voor een hotelstructuur.

        Wat zijn de typische problemen in het hotelmanagement?

        ChloeEen van onze belangrijkste punten is dat we onze studenten de kans geven om deel te nemen aan praktische activiteiten. Wanneer we een evenement hebben zoals een diploma-uitreiking of een alumni-evenement, voorzien we de studenten van alles wat ze nodig hebben en helpen we ze met hun studie.
        KathyEr zijn ook de theoretische vakken, die ik de "lastige vakken" noem, zoals boekhouding of fiscaliteit. Studenten zijn altijd welkom in de klas of in het lokaal met Chloé. Maar ze zijn ook heel belangrijk voor de horeca.
        CatherineEen derde van onze vakken zijn taalcursussen. Engels staat open en studenten kunnen ook kiezen tussen Spaans, Nederlands en Frans. Ze moeten tenminste enige vaardigheden op hun CV hebben, maar we willen ze stimuleren om naar Nederland te gaan. En we hebben het best mogelijke project ter wereld. We denken dat deze casus een grote uitdaging is en dat onze studenten in veel functies meer kans maken dan anderen.

        Mogelijke opleidingen

        Hotelmanagement

        • Drie jaar
        • Praktijkervaring in een bedrijf is verplicht
        • Bachelordiploma in Hotelmanagement

        https://www.heldb.be/formation/gestion-hoteliere/

         

        Kardinaal Mercier Instituut

        De middelbare hotelschool Cardinal Mercier, die in 1980 werd geopend, heeft een uitstekende reputatie en wordt erkend als een horecacentrum van topkwaliteit. Sommige oud-studenten staan als restauranthouders in gastronomische gidsen in ons land en het buitenland.

        De optie "Horeca" in de tweede graad en de optie "Hotel- en Restauranthouder " in de derde graad maken deel uit van het technisch kwalificatieonderwijs. Zij bieden een praktische en theoretische opleiding, gericht op het beroepsleven in een sector met uitstekende werkgelegenheidsvooruitzichten. De faciliteiten waarover de studenten beschikken, zijn optimaal en stellen hen in staat hun professionele vaardigheden te ontwikkelen.

        Mogelijke opleidingen

        Restauratie

        • 2van graad technisch
        • Bedrijfspraktijk verplicht

        Hotel- en restauranthouder

        • 3van graad technisch
        • Bedrijfspraktijk/stage verplicht
        • Getuigschrift zesde jaar hoger secundair onderwijs dat toegang verleent tot het vak
        • Technisch kwalificatiegetuigschrift
        • Getuigschrift kennis bedrijfsbeheer

        https://institut.collegecardinalmercier.be/ecolehoteliere/

         

        Sireas Formatie Horeca

        Deze solidariteitsorganisatie is in alle opzichten een klassieke school. Deze niet-profitorganisatie helpt mensen die willen deelnemen aan de gemeenschap om zelfvertrouwen, vaardigheden en autonomie te verwerven.

        In samenwerking met de SASB en de FAE biedt Sireas sociale, juridische en psychologische ondersteuning, opleidingen in sociaal-professionele integratie, permanente bijscholing en elke andere actie gericht op integratie in leef- en werkomgevingen. Een van de activiteiten met een certificaat socioprofessionele integratie op het front is in de horeca, met cursussen voor kwekers en beginners.

        Mogelijke opleidingen

        Hulpkok en hulpkelner

        • Van september tot december, 36u/week
        • Attest vooropleiding hulpkok en -kelner
        • Sociale begeleiding voorzien tijdens de opleiding

        Eerste hulpkok

        • Van januari tot juni, 36u/week
        • Attest kwalificatieopleiding
        • Certificaat voor tijdens de opleiding verworven bekwaamheid als eerste hulpkok
        • Sociale begeleiding voorzien tijdens de opleiding en jobbegeleiding gedurende de zes maanden na de opleiding.

        https://sireas.be/horeca/

         

        Syntra Brussel

        Syntra Brussel is gespecialiseerd in praktijkgerichte opleidingen in de horeca en biedt opleidingen aan in Nederland. Deze opleidingen, met een duur van één tot drie jaar, zijn geschikt voor kinderen en jongeren.

        Een van de sterke punten van Syntra is het duale leerprogramma, waarbij studenten één dag per week lessen volgen op de campus en de rest van de tijd in een bedrijf werken. Dit soort activiteiten zijn het meest populair bij jongeren. Daarnaast organiseert de school speciale cursussen voor jongeren. Sommige cursussen zijn "opfriscursussen" die maar kort duren, maar andere duren meerdere jaren en leiden tot een diploma.

        Mogelijke opleidingen

        Bakker-patissier

        • 1 jaar opleiding
        • Dubbele cursus: theoretische opleiding en bedrijfspraktijk
        • Diploma als bakker-patissier
        • Getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer

        Horeca Booster zaal

        • 2 dagen opleiding
        • Gratis

        Meester kaasmaker

        • Twee jaar, avondles
        • Officieel certificaat

        Sommelier

        • Drie jaar avondles

        https://www.syntrabrussel.be/opleidingen/zoek?ZoekTrefwoord=&ZoekThema%5B0%5D=HOT&cat=result

         

        EFP 

        Deze school, met zijn uitgebreide onderwijs- en leermiddelen, biedt meer dan 90 cursussen voor studenten (vanaf 15 jaar) in een goed ontwikkelde theorie-praktijkvorm.

        Deze cursussen worden gegeven door de beste mensen. Ze worden gegeven in workshops die aansluiten bij de moderne wereld, en ze zijn relevant en nuttig voor de werkomgeving", zegt David Keunings, hoofd van de Vlaamse regering.

        De EFP biedt aangepaste opleidingen aan zowel jongeren als volwassenen: bakker-patissier, ambachtelijke ijsmaker, chocolatier, ... "Het is belangrijk dat we jongeren aanspreken die het vak willen leren", legt David uit. "Het Opleidingscentrum biedt echter niet alleen cursussen aan voor studenten en leerlingen, maar organiseert ook specifieke cursussen voor jongeren, zoals diëtetiek, voedselbereiding, biologische landbouw enzovoort. Ook vakmensen die al in de sector werken, maar hun kennis willen uitdiepen, zijn welkom", besluit David.

        Mogelijke opleidingen

        Restauranthouder - bedrijfsleider

        • Drie jaar
        • Bedrijfspraktijk verplicht
        • Diploma bedrijfsleider
        • Getuigschrift beheer

        Barman

        • Een jaar
        • Bedrijfspraktijk verplicht
        • Diploma coördinatie en omkadering barman

        Receptionist hotelwezen

        • Een jaar
        • Bedrijfspraktijk verplicht
        • Diploma coördinatie en omkadering receptionist hotelwezen

        Catering

        • Twee jaar
        • Bedrijfspraktijk aangeraden
        • Diploma bedrijfsleider cateraar
        • Certificaat beheer

        https://www.efp.be/apprentissage-3#nocat

         

        Horeca Academie

        Als aanvulling op het werk van het vak en een specifieke opleiding voor mensen die in de sector werken, maar wier vaardigheden goed van pas komen, hebben de EFP en de Brusselse Horeca Federatie een nieuw project gelanceerd, de Horeca Academie. Via dit project kunnen grote namen in de gastronomische sector voor jongeren worden georganiseerd.

        De Horeca Academy Brussels werkt samen met gerenommeerde chefs om een reeks uitzonderlijke masterclasses aan te bieden die technische en ondernemersvaardigheden combineren. Een van deze koks is Yves Mattagne (twee sterren - La Villa Lorraine); hij bevestigt dat hij het gebrek aan gekwalificeerd personeel al een paar jaar voelt: "Veel koks hebben het druk en hebben geen tijd of energie meer om nieuwe dingen te proberen en hun vaardigheden te ontwikkelen. Het is essentieel om jezelf opnieuw uit te vinden om vooruit te komen en daarvoor zijn momenten nodig waarop professionals ervaringen kunnen uitwisselen."

        Op het menu

        Ook andere chefs zullen deelnemen, zoals Alexandre Dioniso (één ster - Villa in the Sky), Giovanni Bruno (één ster - Senzanome) en Benoît Neusy (één ster - L'Impératif). "Koken is een vorm van kunst waar ik van kan genieten en het gebruik van een horecagelegenheid is een vorm van entertainment waar ik van kan genieten", zegt Alexandre Dioniso, "Dit zijn twee essentiële ingrediënten voor succes die de Catering Academy gebruikt in haar activiteiten.

        De brede waaier aan cursussen is bedoeld voor alle horecaprofessionals - managers of personeel - die willen evolueren, hun vaardigheden willen ontwikkelen en een meerwaarde willen geven aan de ontwikkeling van de Belgische en Brusselse gastronomie.

        Formule in prijs

        De opleidingsdag begint om 11 uur met een demonstratie door de gastkok, gevolgd door een maaltijd/degustatie en enkele uitwisselingen tussen professionals uit de sector. Om 13.30 uur is er een twee uur durende ondernemerstraining, gevolgd door twee uur praktijktraining door de gastkok. Het hoofdevenement vindt plaats om 17.00 uur.

        Voor professionals in de sector met een dienstverband van minimaal twee jaar bedraagt het tarief 150 euro per masterclass. Voor studenten in het eerste jaar van het EFP is de cursus gratis. Leden van de federatie betalen 100 euro.

        Mobiele versie afsluiten