Horeca Federatie Brussel Nieuws Be Horeca Hoe zit het met terrasverwarmers? Zijn die verboden of toegestaan?
Be Horeca

Hoe zit het met terrasverwarmers? Zijn die verboden of toegestaan?

De deuren laten openstaan terwijl binnen de airco aanstaat, het terras verwarmen in de winter... allemaal energievretende praktijken die nochtans vaak voorkomen in de horeca. Uit die vaststelling ontstond het idee om terrasverwarmers te verbieden in de openbare ruimte. Onze Franse buren namen dat besluit al in de lente. Maar wat betekent het voor ons?

Interview Romane Henkinbrant

In de Stad Brussel, Jette, Elsene en Sint-Lambrechts-Woluwe werd overgeschakeld op plaids, terwijl de rest van het Gewest zijn klanten nog steeds lokt met kacheltjes en andere terrasverwarmers. Moeten er in Nederland geen andere regels gelden? Alain Maron, minister van Milieu, Klimaat en Energie (Ecolo), overweegt dat alvast: hij kondigde onlangs aan buitenverwarming in de openbare ruimte te willen verbieden. Dit project, dat oorspronkelijk bedoeld was als bijdrage aan de Europese verbintenissen om het energieverbruik te verminderen, komt op het juiste moment om de energiecrisis aan te pakken. Naast deze milieu- en economische argumenten zijn er ook esthetische en ecologische argumenten.

Tussen angst en onbegrip

Door het voorstel zijn sommige handelaars echter ten einde raad: terwijl de regering tijdens de gezondheidscrisis pleitte voor de bevordering van terrassen om restauranthouders in staat te stellen hun klanten te blijven ontvangen, wat soms grote investeringen vroeg, ondergraaft dit voorstel deze mogelijkheid, door een groot deel van het comfort weg te nemen. Als het land geen eigen regels heeft, is het voor ons duidelijk dat de oudere consument geen andere keuze heeft dan op het land te leven.

Het verbod op terrasverwarmers is momenteel een gemeentelijke kwestie.

Wereldwijd probleem

Wat als het echte probleem erin zou bestaan dat de Brusselaars en, meer algemeen, de Belgen als dusdanig niet gelijk zijn voor de wet? Het verbod op terrasverwarmers is momenteel een gemeentelijke aangelegenheid, waardoor ongelijkheid tussen restauranthouders ontstaat. Een globale regeling voor het hele Brusselse Hoofdstedelijk Gewest (en zijn 19 lokale besturen) zal waarschijnlijk leiden tot een aanzienlijke toename van de concurrentie. Wat zijn de alternatieven die ons in staat stellen om ter plaatse te blijven werken? Dekentjes uitdelen aan klanten of voorzieningen om tocht tegen te gaan installeren? Het valt nog te bezien of daarvoor bepaalde steunmaatregelen zullen worden genomen.

Mobiele versie afsluiten