Federatie Horeca Brussel Nieuws Be Horeca Een jaar na #balancetonbar, tijd om de balans op te maken
Be Horeca

Een jaar na #balancetonbar, tijd om de balans op te maken

Een jaar geleden ontstond #balancetonbar. De beweging kwam op gang nadat er op de sociale media meerdere getuigenissen van verkrachting en aanranding gedeeld werden onder de hashtag #balancetonbar. Sindsdien breidde de beweging ook uit naar het buitenland.

Deur Vanille Dujardin

Meerdere spelers betrekken bij de strijd

Het is van vitaal belang dat de vrijwilligerssector en de politiek zich bewust zijn van de drastische veranderingen die nodig zijn om mensen in staat te stellen samen te werken, betrokken te zijn bij elkaars leven en de kansen die ze krijgen optimaal te benutten. Bij Aldus is een groot aantal gemeentelijke plannen opgesteld en zijn collectieve actie, planning en budgettering opgezet om deze strategie te financieren.

Het hoofddoel? Een cultuur van instemming tot stand brengen en inclusievere feestlocaties voor iedereen verwezenlijken.

Ludivine de Magnanville, Barbara Trachte, Louise Moraldy.
Ludivine de Magnanville, Barbara Trachte, Louise Moraldy.

Een voorbeeld is het Veilige nacht netwerk, dat spelers van Gezondheidspromotie in het Brusselse nachtleven samenbrengt. Dit netwerk coördineert interventies op het terrein zoals informatiestands, mobiele teams, verstrekking van brochures en risicobeperkend materiaal. Het biedt ondersteuning aan organisatoren van evenementen en hun teams. Veilige nacht wordt gecoördineerd door de VZW Modus Vivendi en omvat momenteel zeven projecten: Drink Anders/ça m'saoule, Sex & Co, Ex Æquo, Plateforme Prévention Sida, Quality Nights, Drogues Risquer Moins (DR-) in de Preventiedienst Verslavingen van de gemeente Anderlecht.

Ook het Plan, van Brussel bij Nacht Federatie en de Federatie Horeca Brussel werken nauw samen om te dialogeren over de vorderingen en de vooruitzichten met betrekking tot deze cruciale kwestie. Met dit in het achterhoofd organiseerden deze organisaties op 14 oktober een gezamenlijke vergadering met de burgemeester van Elsene. In aanwezigheid van Sarah Schlitz, federaal staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Nawal Ben Hamou, gewestelijk staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Barbara Trachte, gewestelijk staatssecretaris voor Economische Transitie en minister-president van de Cocof, werd het debat opnieuw geopend, met als centrale vraag: "Wat kan er gedaan worden om ervoor te zorgen dat de nacht voor iedereen veilig verloopt en ieders integriteit gerespecteerd wordt?"

Bewustmakingscampagne

Om verder te sensibiliseren heeft de vzw Modus Vivendi een video gemaakt voor Safe ta Night. De video is naar het personeel en de managers in Brussel gestuurd. We weten dat veel mensen in de staking erg bezorgd zijn over dit soort misbruik, maar we weten niet wat we eraan moeten doen. Dankzij dit initiatief kunnen we je een aantal tips geven over hoe je je kinderen veilig kunt houden.

 

Equal.brussels streeft naar gelijke kansen voor alle inwoners van het Brussels Gewest, los van hun geslacht, etnoculturele herkomst, seksuele geaardheid of eventuele handicaps.

Momenteel zijn de Brusselaars, ondanks alle bestaande wetten en bepalingen, nog steeds niet gelijk. Bepaalde groepen, bijvoorbeeld vrouwen of holebi's, zijn nog te vaak het slachtoffer van geweld, zowel in de openbare ruimte (beledigingen, agressie) als in de privésfeer (geweld tussen partners en binnen het gezin).

Daarom organiseert equal.brussels studies en rapporten en voert het bewustmakingscampagnes voor de Brusselaars. In het kader van het actieplan van de Brusselse Gewestregering om pesten in het land tegen te gaan, heeft equal.brussels een reeks stickers samengesteld om informatie te geven over pesten en om activiteiten te promoten voor mensen die te maken krijgen met situaties van pesten en intimidatie.

Mobiele versie afsluiten