Horeca Federatie Brussel Nieuws Be Horeca Terugblik op gebeurtenissen 2022
Be Horeca Evenement

Terugblik op gebeurtenissen 2022

#1 Eetfestijn

Eat Festival 2022 © Mathieu Golinvaux
Eat Festival 2022 © Mathieu Golinvaux

Het festival maakt een comeback nadat de vorige editie door de plaatselijke autoriteiten was afgelast. Van 29 september tot 2 oktober vinden in het Tour&Taxis Maritiem Station een aantal vernieuwende culinaire activiteiten plaats. Dit promotiemiddel, dat in 2012 werd gecreëerd door visit.brussels, biedt toegang tot de Brusselse kennisbank. Dertig chefs presenteren de diversiteit en kwaliteit van de Brusselse restaurants aan de hand van een brede waaier wereldkeukens. Er waren veel nieuwigheden: de Brusselse brouwerijen werden voorgesteld en er was een markt voor de Brusselse voedingsindustrie, evenals een showcase van Brusselse mixologen die hun eigen cocktails maken. In totaal worden er meer dan 19.000 drankjes verkocht. Het festival bestaat al vele jaren. De organisatoren hebben hun programma al vastgesteld.

#2 Brussel in het donker

Brussel in het donker

Verschillende Brusselse restaurants lanceren de campagne 'Brussel in het donker'. Van 29 september tot 2 oktober werken zij zonder gas of elektriciteit. Met kaarslicht en automatische kraanwisselaars protesteren de restaurants tegen de stijging van de energieprijzen. Voor de handicappers was dit een manier om het publiek en het grote publiek bewust te maken van hun financiële behoeften, die vaak over het hoofd worden gezien of onderschat. Andere restaurants, zoals Le Liesse, Le Petit Mercado, Le Bain des Dames, St. Kilda, Otap, Le Dillens, Café Flora, The Modern Alchemist en Nabu, zullen zich bij het initiatief aansluiten. De besten van de besten zullen hun energie steken in een bedrag dat drie tot drie jaar zal duren.

#3 HOTREC

Begin oktober kwamen verschillende vertegenwoordigers van de Brusselse Horeca Federatie bijeen op de jaarlijkse vergadering van HSU (Hotelstars Union) en HOTREC (Hotels, Restaurants & Cafés in Europa) in Stockholm. Het team nam ook deel aan de presentatie van de nieuwe comités en gaf verschillende presentaties over de situatie in de hotelsector. Verschillende onderwerpen kwamen aan bod, zoals de te nemen maatregelen in verband met de uitzonderlijke stijging van de energieprijzen, de duurzaamheidsproblematiek, de personeelstekorten, legale tewerkstellingsmogelijkheden voor migranten, het beheer van 'short term rental', enzovoort. In 2024 is Brussel de belangrijkste stad voor de volgende fase van HOTREC. Dit is een uitgelezen kans om de activiteiten van de sector op Europees niveau te bespreken.

#4 Horeca Expo

Horeca Expo 2022

Van 20 tot 24 november vindt in Flanders Expo in Gent de 33e editie plaats van de vakbeurs voor horeca, eten en drinken. Al jaren staat de horecasector in het middelpunt van de belangstelling. Na de start van het seizoen 2021 kunnen de A-merken terecht bij meer dan 500 exposanten in de ruimte van Flanders Expo. Grote thema's zoals digitalisering en duurzaamheid zullen op de beurs aan bod komen, met veel belangstelling van de exposanten.
 

In bij de Federatie...

Op 19 oktober nodigden de Federatie en Brusoc de bewoners van de sector uit voor een ontmoeting met Barbara Trachte, Brussels staatssecretaris voor Economische Transformatie, en voor een ontmoeting met restauranteigenaar Dimitri Tzemos tijdens een bijeenkomst in restaurant Casa Louise.

Deze conferentie was voor de sector een gelegenheid om kennis te maken met Brusoc, een afdeling van finance&invest.brussels, en haar netwerk voor financiële dienstverlening aan de horeca. Het was ook een mooi moment om kennis te maken met de problemen waarmee de deelnemers werden geconfronteerd om de realiteit van hun financiële zaken te kennen.

Ontmoetingen

Naast Barbara Trachte stond ook de CEO van finance&invest.brussels, Pierre Hermant, open voor debat. "In de huidige context is het van essentieel belang te beschikken over een specifiek financieel instrument voor zelfstandige ondernemers en KMO's die de kosten van hun energieverbruik willen beheersen en hun kosten willen kunnen verifiëren."hij zei. Hij gaf ook toelichting bij de verschillende steunmaatregelen, zoals de lening van Energy&Reno en de directe steun van 113 miljoen die in januari 2023 geactiveerd zal worden.

Hamed Ben Abdelhadi, Senior Investment Manager van Brusoc, en Dimitri Tzemos, eigenaar van restaurant Casa Louise, maakten van deze gezellige bijeenkomst gebruik om hun ervaringen met het Brusoc-filiaal te delen. Ludivine de Magnanville, vertegenwoordiger van de Brusselse Horeca Federatie, vertelt dat zij een trotse Brusselse is en dat zij zeer geïnteresseerd is in wat het Westen de Horeca te bieden heeft.

Mobiele versie afsluiten