Federatie Horeca Brussel Nieuws Be Horeca BeHoreca : Gebruiken en hergebruiken
Be Horeca

BeHoreca : Gebruiken en hergebruiken

De circulaire economie en het recyclen van grondstoffen worden almaar populairder in de Europese hoofdstad. De klimaatcrisis en de schaarsheid op het vlak van grondstoffen laten de horecazaken geen keuze: er moet naar oplossingen worden gezocht. Recupereren, opslaan en recyclen. Dat is de essentie van het 'nieuwe' businessmodel.

Deur Vanille Dujardin

Dit economische (en industriële) model maakt het mogelijk om grondstoffen te gebruiken in productieclusters en ervoor te zorgen dat ze niet worden verspild. Horecazaken zetten het in om hun impact op het milieu te beperken, maar ook om banen te helpen creëren en efficiënter te werken. Dit is veel belangrijker dan ooit tevoren, maar het betekent dat het model gebaseerd moet zijn op investeringen en financiering.

Onvoldoende steun

Ook al neemt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest actief deel aan de transitie naar de circulaire economie door aanzienlijke bedragen aan deze projecten toe te kennen, toch blijft de wetgeving (zoals vaak het geval is) een belangrijke hindernis. In België worden subsidies bovendien op regionaal niveau toegekend, wat het proces niet vergemakkelijkt.

Circulaire bedrijven zijn innoverend en niet te vergelijken met andere ondernemingen; dat bemoeilijkt de steun door banken, omdat die het lastiger hebben om de risico's in te schatten. Etablissementen verwachten dus administratieve en wettelijke ondersteuning van de Belgische regeringen, zodat ze kunnen inzetten op andere tools om de risico's te spreiden en de banken beter te overtuigen in hun projecten te investeren. Daarnaast moeten ze een beroep kunnen doen op de meest elementaire waarschuwingen en het breedst mogelijke scala aan voordelen waaraan de klanten worden blootgesteld.

BeHORECA biedt twee nieuwe producten voor de circulaire economie: BeCook en Relastics. 

Mobiele versie afsluiten