Horeca Federatie Brussel Nieuws Be Horeca BeHoreca: Hoe werkt de nieuwe Arbeidsdeal?
Be Horeca

BeHoreca: Hoe werkt de nieuwe Arbeidsdeal?

Er is een nieuwe aanpak van werk geïntroduceerd in de stad, met de steun van Pierre-Yves Dermagne. De vice-premier en minister van Economie en Werk zal uitleggen waarom hij de leiding heeft en meer details geven over de komende eerste werkweek.

Interview door Vanille Dujardin

Waar staat de nieuwe Arbeidsdeal?

Dit proces maakt deel uit van een plan om de economie concurrerender te maken. Wij wilden maatregelen treffen die een sneller herstel mogelijk zouden maken, maar tegelijk aandacht hebben voor de bezorgdheid over het evenwicht tussen gezins- en beroepsleven. Het doel was rekening te houden met een aantal factoren: de behoeften van de economie en de arbeidsmarkt, de aspiraties van de werknemers, de evolutie van de maatschappij, enz. De nieuwe trend is het resultaat van al deze veranderingen. 

Wat moeten we voorstellen bij de vierdaagse werkweek?

Dit is de bedoeling om werknemers die dat wensen de mogelijkheid te bieden voltijds te laten werken op vier in plaats van vijf dagen, en zo een extra vrije dag per week te krijgen. Dit kan ook gebruikt worden tijdens de week en is ter beoordeling van de werknemer. De werknemer mag zich zorgen maken, maar hij of zij moet wel gemotiveerd zijn.

In de horeca is het een goed idee om minstens twee dagen te werken...

We zijn ervan overtuigd dat dit niet de norm is en dat dit niet de norm zou moeten zijn in alle toppingsectoren. Dit is een eerste stap, een soort tegemoetkoming voor werknemers om ze meer flexibiliteit te geven. Er zijn een aantal banketten waar dagelijks veel werk kan worden gedaan, wat goed en flexibel is. Aan de andere kant kunnen ze heel flexibel zijn. Het systeem moet worden gecontroleerd en geëvalueerd.

Denkt u dat het nuttig is de nadruk te leggen op dit evenwicht tussen werk en privéleven?

Daarom heb ik een opleiding gevolgd en onderzoeken tonen aan dat ik een efficiënte werker ben als ik de tijd heb om te werken. In de horeca weet ik dat veel mensen last hebben van de coronaire periode, maar niet omdat ze niet weten hoe ze beter moeten werken. Je moet actie ondernemen op het gebied van werkorganisatie en werkmethoden. 

Hoe ziet u de toekomst van de horeca?

Ik ben helemaal niet negatief of pessimistisch over de toestand van de sector in het algemeen en in Brussel in het bijzonder. Ik denk dat de horeca echt heeft laten zien dat hij in staat is de crisis te boven te komen en zichzelf opnieuw uit te vinden. We willen dat de sector ons helpt om een verschil te maken. Het kan me niet echt schelen wat de voordelen zijn, maar ik heb veel te leren van de situatie. 

Mobiele versie afsluiten