Horeca Federatie Brussel Nieuws Be Horeca BeHoreca: BeCook!, een 100% horeca-incubator
Be Horeca

BeHoreca: BeCook!, een 100% horeca-incubator

Drie vliegen in één klap slaat BeCook!: het lanceert een voedselproject in het kader van de circulaire economie, draagt actief bij tot duurzaamheid in Brussel en creëert nog eens lokale jobs ook.

Interview Vanille Dujardin

BeCook - recycling

Deze horeca-incubator, waar ook de Dark Kitchen in Brussel is gevestigd, is meer dan een plek voor het Brussels Food Business Center. Sinds 2017 is het concept ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van projectontwikkelaars, starters en ondernemers die hun zaak in de voedingsindustrie willen opstarten. Allemaal gevalideerd door het FAVV. 

"Ik heb alles gedaan voor deze job", zegt Sara Dirkx, CEO en manager. "Ik help mannen en vrouwen om te groeien. Sara en haar man doen dit al meer dan anderhalf jaar. Toch heeft haar project meer dan één ondernemer op weg geholpen. "Wat we het meest nodig hebben is een verlichting van de energie- en huurkosten", zegt ze nog.

Gedeelde werkruimte

BeCook! richt zich vooral op de voedingsindustrie en cateraars, maar hun producten staan open voor iedereen die een maaltijd in het kleed wil maken. Sara en haar man leveren niet alleen eten, ze zorgen ook voor beddengoed en voedingscoaching en hygiënetraining voor hun personeel. "Het was voor mij de eerste keer dat ik alles goed moest doen", zegt Sara. "En door de keukenapparatuur te delen en te streven naar afvalvrij werken, kunnen we duurzamer functioneren."

Als u een oven, kookgerei, keukengerei, enz. moet gebruiken, moet u ervoor zorgen dat de gebruikte materialen van de hoogste kwaliteit zijn en zo weinig mogelijk energie verbruiken. Sommige producten, zoals BeCook!, lossen dit probleem op door materialen te optimaliseren en te verwijderen.

Duurzaam koken

"We willen ervoor zorgen dat je het recht hebt om te werken, maar er zijn ook veel dingen die volgens de hygiënische normen moeten gebeuren", zegt Sara. De Brusselse incubator moedigt zijn horecaleden ook aan om zo weinig mogelijk te verspillen door preventie (goed voorraadbeheer, een systeem om de houdbaarheidsdatum te noteren, zodat iedereen weet welke producten op moeten, enzovoort). "Als er een overschot is, wordt het verkocht via Too Good To Go of geschonken aan een vereniging", aldus de CEO. Bovendien moedigt het project zijn leden aan een minimum aan verpakkingsmateriaal te gebruiken en het groot in te kopen. Eenvoudige maar doeltreffende gebaren, volgens Sara. 

De BeCook! apparatuur wordt geleverd door de branchevereniging en is altijd goed geïnstalleerd. We moeten er ook voor zorgen dat onze producten voldoen aan de strengste normen voor CO2. Dit soort kleine gebaren maken het verschil."

BeCook! werd in 2020 gekozen als speler in de circulaire economie van Brussel en won in 2021 de visit.brussels Award voor het beste initiatief ('Sustainable Initiative').

Gids: https://www.becook.be/nl/guide-de-l-entrepreneur-food

Mobiele versie afsluiten