Horeca Federatie Brussel Nieuws Be Horeca Be-Federatie: van idee tot politieke realiteit
Be Horeca

Be-Federatie: van idee tot politieke realiteit

be-federatie

 

De Federatie Horeca Brussel treedt op als spreekbuis van de horeca en waakt erover dat er rekening gehouden wordt met de bekommernissen van zijn leden en zijn sector. Maar wat betekent het voor trajecten om een voorstel af te hebben vanaf zijn ontstaan tot en met zijn concrete verwezenlijking?

  • Ontstaan van een idee

    De reis van idee tot politiek succes
    De reis van idee tot politiek succes

Dit initiatief komt van een lid van de Federatie Horeca Brussel, een leverancier of een retailer, die een specifieke behoefte of een probleem heeft dat moet aangepakt worden in de sector. Dit kan gebeuren op lokale, regionale of federale rondetafelgesprekken, tijdens drinks, via sociale netwerken of na contact met het secretariaat. De problematiek wordt dan intern besproken om na te gaan of hij binnen de opdracht van de federatie valt.

 Een lid van de Federatie Horeca Brussel kreeg een e-mail van zijn kassaleverancier waarin hij werd gedwongen om over te schakelen op hun eigen betalingssysteem. Hij bracht ons op de hoogte van deze twijfelachtige deal door ons een e-mail te sturen met een gedetailleerde beschrijving van het probleem. Om grip te krijgen op het probleem, houden we een enquête onder de sector. Aan de hand van de resultaten zullen we kunnen bepalen of we echt moeten optreden. De resultaten van onze enquête worden gepubliceerd in het decembernummer van Be Horeca.

  • Bepaling van prioriteiten in de debatten

De Federatie Horeca Brussel beoordeelt of de situatie een specifiek type van etablissementen treft of dat ze de hele sector aanbelangt. Omdat de Federatie de hele Brusselse Horeca vertegenwoordigt, kan ze niet overhaast in gang schieten. Dit zal een grote positieve impact hebben op vele huishoudens en andere, waar compromissen mogelijk zijn. Sommige projecten op federaal niveau vereisen ook de medewerking van de twee andere federaties (Vlaanderen en Wallonië). Er wordt nagedacht over de aanpak om te bepalen hoe de situatie aangepakt kan worden. Vervolgens wordt op basis van deze beoordeling een strategie ontwikkeld om het lid en/of de sector te verdedigen.

Een lid van de Federatie, de uitbater van een shishabar, waarschuwde ons voor geruchten over een verstrenging van de antitabakswet. Een artikel in de pers beschrijft onze zorgen. We geven meer details over onze politieke contacten en doen verslag van de situatie vanuit onze pleitbezorgers. Verdict: het probleem betreft ook het nachtleven en waarschijnlijk ook de terrassen van alle horecazaken in België. In deze specifieke context hebben we nauw samengewerkt met onze partners in aangrenzende regio's en zijn we erin geslaagd ervoor te zorgen dat er binnen de regering geen overeenstemming werd bereikt, waardoor we elk overhaast besluit dat tegen onze belangen indruiste, konden uitstellen.

  • Formulering van de argumenten

Voor het eerst is een uitgebreide analyse van het wet- en regelgevingskader aan het menu toegevoegd. Daarnaast is het gebaseerd op enquêtes en statistieken om de impact van een bepaalde toepassing te beoordelen. Wettelijke beperkingen, zoals de GDPR, maken deze taak soms complex. Er worden ook enquêtes gestart om de mening van de leden van de federatie te verzamelen, vandaar het belang van actieve deelname van de sector.

We hebben een aantal belangrijke wijzigingen aangebracht in de Brusselse vestigingen, in de nasleep van het verbod op professionele biobrandstoffen op 1 mei 2023. Daarom hebben we hierover een enquête gelanceerd bij de hele sector, met de bedoeling de uitdagingen waarmee onze sector geconfronteerd wordt beter te begrijpen op basis van de concrete ervaring van restauranthouders. Vervolgens hebben we deze informatie doorgegegeven aan het kabinet van Alain Maron, Minister van Milieu, Netheid en Afvalbeheer. De vergadering bleek bijzonder productief en we zijn erin geslaagd concrete voorstellen te formuleren voor te ontwikkelen projecten.

  • Contactnaam

Of een project snel vlot, hangt af van andere belanghebbenden. De duur van de stappen verschilt: sommige projecten vereisen eerst een akkoord in een paritair comité, waarbij de werkgevers en de federale vakbond betrokken zijn (een lang en omslachtig proces), alvorens de betrokken minister of ministers op de hoogte worden gebracht. Sommige besluiten moeten ook op Europees niveau worden bekrachtigd voordat ze opnieuw bij de commissie terechtkomen.

Afhankelijk van de kwestie wordt ofwel directe interactie met de bevoegde ministers opgezet, ofwel wordt er aangeklopt bij de ambtenarij: het is soms nodig meerdere stakeholders te betrekken en de politicus staat niet altijd open voor dialoog, reageren traag of vragen om alternatieven. Tijdens deze discussies worden concrete ideeën voorgesteld om het oprechte engagement van de Federatie te tonen, met het oog op een gezamenlijke constructieve oplossing.

Met de opkomst van elektronisch betalen krijgen medewerkers in de Horeca steeds minder fooien. Tegenwoordig is het bovendien wettelijk verplicht ze aan te geven bij de FOD Financiën en worden ze belast voor zowel de werkgever als de werknemer. We zijn het proces begonnen door een gemengde commissie op te richten met de beroepsverenigingen, wat betekent dat we op twee fronten actie ondernemen: de rechten van de werknemer mogen niet worden ingeperkt en ze mogen niet worden gegarandeerd door de werknemer. We zullen dit standpunt nu moeten verifiëren bij de minister van Industrie, Pierre-Yves Dermagne, en de minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, om ervoor te zorgen dat deze belangrijke kwestie goed wordt geregeld.

  • Opvolging van het project

Het is niet altijd gemakkelijk om symbolische overwinningen te behalen, maar de Federatie Horeca Brussel heeft sinds haar vernieuwing twee jaar geleden al eenantal moedige standpunten ingenomen. Die slaagden erin wetsvoorstellen te blokkeren die op de lange termijn rampzalige gevolgen zouden hebben gehad voor de sector. Deze successen worden niet altijd juist ingeschat aan de hand van de vermeden impact. Wat betekent het voor onze sector dat we niet kunnen rekenen op de praktische steun van de Federatie en de steun van onze klanten? De Federatie is vastbesloten om zich verder in te zetten om haar sector te verdedigen, tegen elke prijs.

Minister van Werkgelegenheid Pierre-Yves Dermagne wil sekswerkers opnemen in het paritair comité van de Horeca. De Federatie verzet zich hiertegen om verschillende redenen: hoe om te gaan met de arbeidsgeneeskunde als er sprake is van seksuele betrekkingen in een établissement met een baas en werknemers? Hoe gaan we om met de baas die zijn werknemers dwingt seks te hebben met klanten? Hoe kunnen we een verschil maken tussen een leverancier die diensten levert en een andere die ook essentiële diensten levert? Welke opleidingen gaan we voorzien voor sekswerkers? Wij hebben onze weigering uitgesproken om het project te vertragen en onderhandelingen aan te gaan.

Wilt u actief bijdragen aan de verdediging van de sector en onze eisen/verwachtingen verrijken? Neem dan contact op met de Federatie Horeca Brussel via de website of per mail op secretariat@fedhorecabruxelles.be.

 

Mobiele versie afsluiten