Horeca Federatie Brussel Nieuws Be Horeca Be-Woman: Wie runt de keuken? Cheffes!
Be Horeca

Be-Woman: Wie runt de keuken? Cheffes!

Wie runt de keuken? Cheffes!

 

Vrouwelijke vertegenwoordiging in de gastronomie is en blijft een probleem. Dat blijkt onder andere uit het aantal vrouwen op de ceremonies van gereputeerde gidsen en in culinaire reality shows. De Federatie Horeca Brussel zet zich in voor een inclusievere sector door in 2023 de eerste editie van haar wedstrijd voor ladychefs te organiseren. Klaar? Koken dan maar!

Waar zijn de vrouwen?

Be Cheffe, een wedstrijd voor vrouwelijke chef-koks
Be Cheffe, een wedstrijd voor vrouwelijke chef-koks

Vrouwen hebben altijd een sterke band gehad met de keuken, maar aan die relatie heeft altijd wel een dubbel kantje gezeten. In feite staat de keuken symbool voor de zorgende moeder en haar rol als huisvrouw. Toen de gastronomie nog in haar kinderschoenen stond, waren het baanbrekende chef-koks zoals Eugénie Brazier die koken uit de huiselijke sfeer haalden en naar het restaurant brachten. Maar net als bij veel andere 'open-minded' chef-koks worden gastronomische gerechten altijd door mannen geserveerd. Plotseling werd deze bijna vitsluitend vrouwelijke rol beschouwd als fysiek en mentaal te zwaar en onverenigbaar met het gezinsleven. De sector heeft een sterke invloed op seksisme: vrouwen worden minder vaak gezien als mannen, hebben minder media-aandacht bij gastronomische evenementen, worden minder vaak gezien als competente prostituees en zijn het doelwit van geweld en agressie bij de politie. Redenen genoeg om zelfs de meest gemotiveerde vrouwen af te schrikken.

Toch is de horeca een sector waar passie een grote rol speelt, waar het plezier van goed werk te leveren gecombineerd wordt met de voldoening van traditionele waarden en vakmanschap door te geven. Bij de Federatie Horeca Brussel dromen we ervan dat investeerders geen onderscheid meer maken tussen een mannelijk of vrouwelijk ondernemersdossier, dat koksscholen volop meisjes verwelkomen en dat vrouwelijke chefs erkenning krijgen voor hun werk en hun successen. Vandaag is het onze rol om de sector inclusiever te maken en al wie haar dromen opgeborgen heeft gerust te stellen. Dit betekent dat zelfs kleine bedrijven een topprijs of een culinaire wedstrijd kunnen winnen.

Cheffe zijn

De Federatie Horeca Brussel heeft een wedstrijd opgezet met categorieën die ideaal zijn voor vrouwen, zoals in enkele van de meest emblematische gidsen. Deze wedstrijd staat open voor vrouwelijke chef-koks in België. Daarmee streeft de Federatie meerdere doelstellingen na: ze wil onder andere vrouwen die werken in wat bekend staat als een mannenwereld in de kijker zetten, vrouwen aanmoedigen om in de horeca te stappen, de openheid van de sector benadrukken, een Belgisch evenement voor vrouwelijke excellentie in het leven roepen en het narratief op het vlak van horeca veranderen. Op lange termijn dromen we van een jaarlijkse wedstrijd die zich richt op een specifiek domein (bv. barman, sommelière, patissière,...).

In de praktijk

De wedstrijd vindt plaats op maandag 13 november 2023 en bekroont drie vrouwen in drie specifieke categorieën (leerlingen/stagiaires; werkneemsters (chef-kok, chef de partie, commis...); zaakvoersters of vennotes) op basis van twee verplichte culinaire bereidingen. Een week later, op maandag 20 november 2023, wordt een ceremonie georganiseerd. Deelnemers krijgen de kans om één van hun gerechten te presenteren in een live kooksessie voor gasten uit de gastronomie, politiek en business. Je maakt ook kans op verschillende exclusieve prijzen, van een all-in stageweek in het restaurant van een Europees restaurant tot een Rational oven (de Ferrari van het restaurant) en de opening van hub.brussels via de Kokotte Horeca incubator.

Mobiele versie afsluiten