De vereniging HOTREC vertegenwoordigt al 45 jaar de Europese horecasector. Als dusdanig is ze de spreekbuis van twee miljoen restauranthouders en hoteluitbaters op het oude continent. We konden Marie Audren die sinds 2020 als algemeen directeur aan het hoofd van de vereniging staat, strikken voor een gesprek over het thema.
Door Françoise Bouzin
Be-Horeca: Wat voor balans maakt u op van de conferentie die de commissie organiseerde rond het thema van de beperking van voedselverspilling?
Marie Audren: De Europese Unie (EU) produceert jaarlijks meer dan 58 miljoen ton voedselafval (131 kg/inwoner). Uit cijfers van Eurostat voor 2023 blijkt dat
Op Europees niveau richten we ons in dit stadium op het voorstel van de Europese Commissie om tegen 2030 verplichte doelstellingen in te voeren voor het verminderen van voedselverspilling op het niveau van de lidstaten. De intentie is lovenswaardig, zoals blijkt uit ons werk rond de kwestie en dat van HOTREC-leden (waaronder Horeca Brussel), maar we zijn ons ervan bewust dat 'zachte' maatregelen en aanbevelingen veel effectiever zijn dan regulerende interventies. De strijd tegen afval vraagt oplossingen die afgestemd zijn op de kleine ondernemingen die wij vertegenwoordigen.
B.H.: Welke concrete maatregelen moet u nemen om voedselverspilling te voorkomen? Wat zijn volgens u de belangrijkste prioriteiten?
M.A.:
- Ten eerste is het primordiaal meer sensibiliseringscampagnes op Europees niveau te voorzien om consumenten aldus aan te moedigen zich verantwoordelijk te gedragen, zelfs als ze op vakantie zijn. We zijn ons ervan bewust dat de 'kloof' tussen de behoeften van mensen en de belangrijkste activiteiten van consumenten veel groter is als ze zich zorgen maken over hun eigen gezondheid.
- Ten tweede is het noodzakelijk afval te verminderen in elke fase, van productie tot consumptie. De ervaring leert dat het vooral mogelijk is voedselverspilling aan te pakken tijdens de plannings- en aankoopfase. Dit is hoe reserveringen en bestellingen van doorslaggevend belang moeten worden afgehandeld. Als mensen niet komen opdagen, heeft dat rampzalige gevolgen voor de service van een restaurant en het zou een onderwerp moeten zijn dat rechtstreeks wordt aangepakt door lokale politici. Ook de promotie van compost- en recyclagetechnieken om afval om te zetten in nuttige hulpbronnen is belangrijk.
- Ten derde is het belangrijk om te investeren in de opleiding van horecapersoneel in technieken voor de herwaardering van voedingsproducten, lokale inkopen en afvalbeperking.
Restauranthouders en hoteluitbaters vertegenwoordigen gemiddeld minder dan 9% van de totale voedselverspilling binnen de EU.
B.H.: Kunt u me iets meer vertellen over de actie van de Australische chef-kok Sam Bray? Tot wat voor oplossingen kan die leiden?
M.A.We zijn verheugd om de Australische chef-kok Sam Bray te verwelkomen op een twee weken durende tournee langs culinaire hoogstandjes in Europa. Hij ontmoette belangrijke spelers op het gebied van duurzame gastronomie in Brussel en België, onder wie chef-kok Joel Rammelsberg van Savage, maar ook Adeline Barras en Elliott Van de Velde, de oprichtster en chef-kok van restaurant Entropy. De Australiër was onder de indruk van het Recyclo-team, dat dagelijks uitdagingen aangaat om compost van hoge kwaliteit te maken van voedseloverschotten van meer dan 60 restaurants in Brussel. In Tasmanië probeert Sam een mentaliteitsverandering teweeg te brengen door invasieve diersoorten zoals wallaby's en zee-egels te bereiden tot gastronomische gerechten. Deze aanpak toont hoe culinaire creativiteit soms onbeminde ingrediënten kan omtoveren tot heerlijke gerechten en tegelijkertijd de inheemse flora en fauna kan helpen beschermen te. Onze aanpak en onze recepten illustreren nog duidelijker hoeveel discussies en ideeën onze ervaringen kunnen opleveren.
B.H.: Wat voor acties staan er in de toekomst op het programma?
M.A.: Bij HOTREC blijven we opkomen voor de horeca en zetten we ons in om de regelgevende, administratieve en financiële lasten voor ondernemingen binnen onze sector te beperken. We zullen lokale initiatieven van restauranthouders die een hoogwaardige service willen bieden, blijven stimuleren. Daarnaast zullen we mensen ook informeren en in contact brengen met de beste Europese projecten over dit initiatief, zodat ze kunnen doen wat ze willen. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat u kunt profiteren van het enorme potentieel van intelligente technologie, zodat u kunt anticiperen op echte of nauwkeurige informatie over de veiligheid van uw voertuig.