
Het ventilatiesysteem werd eind 2021 voorgesteld bij Wolf, de foodmarket in het centrum van Brussel.
De ramen met vriesvak geven ons een goed idee van hoe ventilatie werkt. Velen van ons weten een niet precies wat zo'n systeem is en hoe het kan worden gebruikt in restaurants en nachtclubs. Een handleiding voor leken.
De Brusselse Horecafederatie houdt zich als 2020 met dit onderwerp bezig, vanuit het argument dat een goede ventilatie in de toekomst de sluiting van etablissementen mee kan voorkomen, mocht de pandemie weer opflakkeren. En hoewel er oorspronkelijk nog enige twijfel kon rijzen over dit gegeven, dan heeft die nu plaats gemaakt voor zekerheid. Na twee jaar gebruik is goede ventilatie essentieel voor een goed binnenklimaat. We moeten ons ervan bewust zijn welke technologie het beste past bij de behoeften van onze omgeving, onze productieprocessen, onze materialen en onze kosten.
Wat wordt verstaan onder ventilatie?
Met ventilatie wordt verwezen naar een systeem dat lucht in beweging brengt door lucht van buitenaf naar binnen te brengen om ze te zuiveren. Deze vermenging voorkomt de ophoping van potentieel besmettelijke deeltjes in binnenruimten. Hoewel het aanbevolen is uw huis te ventileren door de ramen gedurende ten minste 30 minuten open te zetten, volstaat deze aanbeveling niet voor restaurants of cafés 's nachts. Daarom gebruikt een professioneel mechanisch systeem speciaal ontworpen filters om slechte deeltjes uit de lucht te verwijderen.
Nuttig nu, maar later?
Veel restauranteigenaren en cateringmanagers zeggen dat ze een ventilatie- of ventilatiesysteem moeten installeren voor coronaire hartziekten. Dit betekent echter niet dat een efficiënt ventilatiesysteem essentieel is om de gezondheid van klanten te beschermen.
Deze apparaten helpen voorkomen dat virussen zich verspreiden - niet alleen door corona, maar ook door andere epidemieën. Daarnaast was de pandemie een katalysator voor de introductie van ventilatiesystemen die ook veel wijder verspreid werden. Dit betekent dat ze allemaal nodig zijn in deze extreme omgeving. Toekomstige pandemieën (ook al hopen we dat er geen meer zullen komen) zullen in de horeca ook worden tegengehouden, of op zijn minst vertraagd, als de etablissementen uitgerust zijn met een efficiënt ventilatiesysteem.
Kosten
Zoals voor veel technische artikelen en apparatuur zijn er geen enorme prijzen. Die kunnen variëren van 1.000 tot 3.500 euro, afhankelijk van het volume van de ruimte die moet worden geventileerd. Er hoeven echter geen speciale regelingen te worden getroffen voor dit type woning, en er is ook geen tijdslimiet om te verhuizen.
Deskundig advies
Het debat is zeer breed en gaat gepaard met veel discussie. BeHORECA werkt nu samen met drie teamleden: Pedro Facon, van de coronacommissie, Pieter Bolle, van de FOD Volksgezondheid en Jean-Marie Dochy, directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen in België. Zij (en hun teams) beantwoordden een aantal vragen over dit onderwerp om restauranthouders, barmannen, cateraars en andere dienstverleners in de horeca te informeren.
Coronacommissaris Pedro Facon nam zijn functie op in oktober 2020. Hij wil dat er evenwichtiger wordt gewerkt en wenst meer samenwerking tussen verschillende regeringen. Hij volgt elke beslissing inzake corona op de voet.
Pieter Bolle werkt voor de FOD Gezondheid - in het bijzonder met betrekking tot de werking van de lasnaad op de werkvloer - en is lid van het team West-Vlaanderen. Hij is ook betrokken bij discussies over ventilatie en het effect daarvan op de gezondheid van horecabezoekers.
Een derde deskundige, Jean-Marie Dochy, directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen in België, neemt ook deel aan het debat om het nut van ventilatie te verdedigen, niet alleen in de coronaperiode, maar ook los van de pandemieën.
Ten slotte moeten we ook Deltrian vermelden, al meer dan 50 jaar een expert op het gebied van filtratie. Het was de eerste partner van de Brusselse Horecafederatie in het streven naar goede ventilatie.