Federatie Horeca Brussel Nieuws Nieuws REMINDER - AFSCA wetgeving over allergenen ? Hoe kan ik in orde zijn?
Nieuws

REMINDER - AFSCA wetgeving over allergenen ? Hoe kan ik in orde zijn?

-> Gebruik het menu niet om wijzigingen in de FAVV-bediening aan te brengen.

De regels en het FAVV in het algemeen en de toepassing ervan in het bijzonder blijven zeer complex voor alle horecabedrijven. In dit verband zijn er steeds meer gevallen van horecagelegenheden die problemen hebben met de wetgeving inzake allergenen (indicatie en voorwaarde).

Wat voor soort allergie moet worden gedekt?

Volgens de geldende wetgeving moeten 14 allergenen worden vermeld:

  • Glutenbevattende granen (met generieke benaming) en glutenbevattende graanproducten
  • Schaaldieren en producten van schaaldieren
  • Eieren en eiproducten
  • Vis en visproducten
  • Pinda's en pindaproducten
  • Soja en sojaproducten
  • Melk (inclusief lactose) en melkproducten
  • Noten (met de generische benaming), d.w.z. amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en notenproducten.
  • Selderij en selderijproducten
  • Mosterd en mosterdproducten
  • Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
  • Weekdieren en producten van weekdieren
  • Lupinen en lupineproducten
  • Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l

Wat zijn de regels? Hoe kan ik mezelf helpen?

De hoofdregel van het FAVV is dat de consument moet worden geïnformeerd over de veiligheid van de 14 allergenen. In de praktijk moet u deze informatie op de menukaart vermelden of moet u deze informatie verstrekken aan alle consumenten die daar behoefte aan hebben.

OPGELET - Deze laatste praktijk is onderworpen aan bepaalde voorwaarden (art. 4 - 5 AR 17.07.2014).

Om uzelf te beschermen in geval van een controle door het FAVV, moet u :

  • Vermeld op uw kaart twee boodschappen, zoals "Allergeneninformatie: op verzoek verkrijgbaar" of "Als u allergisch bent, vertel het ons" en "De samenstelling van de producten kan veranderen".
  • Train uw personeel: het is het beste om uw obers te laten trainen door uw koks, zodat zij vragen van klanten kunnen beantwoorden. Het bedienend personeel moet op de hoogte worden gebracht van allergenen wanneer gerechten worden veranderd (briefje, telefoontje...).
  • Hang een briefing met de allergenen op een zichtbare plaats in de keuken, waar de kinderen ze kunnen zien.
  • Zorg ervoor dat u weet wat u doet: controleer uw HACCP-regels en voorschriften. U moet op de hoogte zijn van de FAVV-wetgeving. Zorg dat u over de nodige informatie beschikt en dat u daarvan op de hoogte bent.

Wat betekent dit? De allergene stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Zo kunt u de situatie controleren en bewaken.

Kruisbesmetting?

Het tweede gebied is het meest effectief. Het betreft de omgang met allergene gist. Op dit gebied moet je ervoor zorgen dat je je bewust bent van de risico's en jezelf controleert in het geval van FAVV-controle.

Hoe zeg ik dat?

Als bijkomende regel moeten de elementen met en zonder allergenen van het product worden ontworpen. Volgens het FAVV kunnen de artikelen die naast andere artikelen worden gebruikt, zoals bakkerijproducten, keukens en magazijnen, met een apart kledingstuk worden gebruikt. In de praktijk moet het mogelijk zijn om meer dan één soort voedsel en voer te gebruiken voor voedsel met en zonder allergenen, of het moet worden gebruikt wanneer voedsel met allergenen wordt gebruikt.

Mobiele versie afsluiten