Federatie Horeca Brussel Nieuws Nieuws Juridisch: een Europese wet om wegwerpverpakkingen in fastfood te verbieden? Juridisch: een Europese wet om wegwerpverpakkingen in fastfood te verbieden?
Nieuws Juridische informatie

Juridisch: een Europese wet om wegwerpverpakkingen in fastfood te verbieden? Juridisch: een Europese wet om wegwerpverpakkingen in fastfood te verbieden?

-> ? de juridische dienst van de Federatie Horeca Brussel beantwoordt uw vragen: een van de vele voordelen voor leden!

Volgens de informatie waarover we beschikken, bestaat er momenteel geen verbod op wegwerpverpakkingen in fastfoodzaken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en hebben we geen weet van een ontwerp van federale wet of (gewestelijke) ordonnantie in die zin.

Er moet echter worden opgemerkt dat De Centrale Economische Raad bracht afgelopen juni een advies uit over een Koninklijk Besluit over wegwerpproducten en de promotie van herbruikbare producten in Brussel. Het ontwerp van koninklijk besluit dat voor advies aan de adviesorganen werd voorgelegd, beoogt de omzetting in Belgisch recht van twee Europese richtlijnen ter bestrijding van wegwerpartikelen en de schadelijke verspreiding ervan in het milieu, met bijzondere aandacht voor het aquatisch en marien milieu. Dit gebeurde op initiatief van mevrouw Zakkia Khattabi, minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal. De besprekingen vonden onlangs plaats.

Het spreekt voor zich dat Richtlijn (EU) 2019/904 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende de vermindering van het milieueffect van bepaalde kunststofproducten waarschijnlijk vroeg of laat zal worden toegepast. Artikel 11 van de richtlijn bepaalt dat ". Elke lidstaat ziet erop toe dat de maatregelen ter omzetting en uitvoering van deze richtlijn een integrerend deel uitmaken van zijn programma's van maatregelen. ". Nu deze richtlijn in werking is getreden, is het aan de EU-lidstaten om de daarin vervatte maatregelen om te zetten in hun nationale wetgeving. Ze hebben tot uiterlijk 3 juli 2021 de tijd...

Het doel van de richtlijn is om de effecten van bepaalde plastic producten op het milieu en de menselijke gezondheid te voorkomen en te verminderen, en de overgang naar een circulaire economie te bevorderen.

Om dit te bereiken is een aantal maatregelen voorgesteld, waaronder :

- verbruik verminderen

- beperkingen op marketing

- productvereisten

- markeringsvoorschriften

- uitgebreide producentenaansprakelijkheid

- de gescheiden inzameling

- bewustmakingsacties

Deze maatregelen zijn van toepassing op specifieke kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Een overzicht van deze kwestie is te vinden in de bijlagen A tot en met G van de richtlijn.

Momenteel in België:

  • * In het Waalse Gewest heeft de Waalse wetgever zijn regering belast met de uitvoering van het verbod op het gebruik van plastic bestek, borden en bekers in instellingen die toegankelijk zijn voor het publiek. Hierover werd op 27 september 2019 een decreet gepubliceerd, dat op 1 januari 2021 in werking trad.
  • * In het Vlaamse Gewest werd op 26 februari 2021 een decreet goedgekeurd tot wijziging van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalen afvalstoffenkringlopen.
  • * In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen we in dit stadium alleen speculeren over de mogelijkheid dat de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dit beleid om plastic afval te verminderen zal uitvoeren door een verbod op het gebruik van plastic wegwerpgerei te organiseren in openbare instellingen en fastfoodrestaurants.

Tot nu toe is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest :

  1. 1. Het gebruik van plastic bestek voor eenmalig gebruik is (nog) niet verboden in fastfoodrestaurants,
  2. 2. en voor zover we weten zijn er geen wetsvoorstellen of voorstellen voor wetgeving over dit onderwerp. 

-> De juridische dienst van de Fédération Horeca Bruxelles geeft u antwoord: een van de vele voordelen voor de leden!

Volgens de informatie waarover wij beschikken, bestaat er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest momenteel geen verbod op wegwerpverpakkingen in fastfoodrestaurants en is er ons geen federaal wetsontwerp of (gewestelijke) ordonnantie in die zin bekend.

Er zij echter op gewezen dat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven in juni jongstleden een advies heeft uitgebracht over een Koninklijk Besluit betreffende wegwerpproducten en de bevordering van herbruikbare producten in Brussel. Het ontwerp van koninklijk besluit dat voor advies aan de adviesorganen is voorgelegd, beoogt de omzetting in Belgisch recht van twee Europese richtlijnen ter bestrijding van eenmalige producten en de schadelijke verspreiding daarvan in het milieu, met bijzondere aandacht voor het aquatische en het mariene milieu. Het project is geïnitieerd door Zakkia Khattabi, minister van Klimaat, Milieu, Duurzame Ontwikkeling en de Green Deal. Er zijn een aantal speciale verzoeken gedaan.

Het spreekt voor zich dat Richtlijn (EU) 2019/904 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende de vermindering van de milieueffecten van bepaalde producten van kunststof waarschijnlijk vroeg of laat zal worden toegepast. Artikel 11 van de richtlijn bepaalt immers dat "elke lidstaat er zorg voor draagt dat de maatregelen die worden getroffen om deze richtlijn om te zetten en ten uitvoer te leggen, een integrerend deel van zijn programma's van maatregelen vormen". Nu de richtlijn in werking is getreden, is het aan de lidstaten van de EU om de in de richtlijn vervatte maatregelen en hun nationale wetgeving om te zetten. Ze hebben tot uiterlijk 3 juli 2021...

De richtlijn heeft ten doel de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu en de menselijke gezondheid te voorkomen en te verminderen en de overgang naar een circulaire economie te bevorderen.

Om hiertoe bij te dragen is een aantal maatregelen voorgesteld, waaronder

- minder verbruik

- Beperking van het op de markt brengen

- producteisen

- markeringsvoorschriften

- uitgebreide verantwoordelijkheid van de producent

- gescheiden inzameling

- bewustmakingsacties

Deze maatregelen zijn van toepassing op specifieke kunststof producten voor eenmalig gebruik. Een overzicht van deze kwestie is opgenomen in de bijlagen A tot en met G van de richtlijn.

In België momenteel:

* In het Waalse Gewest heeft de Waalse wetgever zijn regering opgedragen het verbod op het gebruik van plastic bestek, borden en bekers in voor het publiek toegankelijke etablissementen ten uitvoer te leggen. Hierover is op 27 september 2019 een decreet gepubliceerd, dat op 1 januari 2021 in werking is getreden.
* In het Vlaamse Gewest is op 26 februari 2021 een decreet uitgevaardigd tot wijziging van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalen afvalkringlopen.
* In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen we in dit stadion alleen maar speculeren over de mogelijkheid dat de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dit beleid ter vermindering van plastic afval zal uitvoeren door een verbod te organiseren op het gebruik van plastic keukengerei voor eenmalig gebruik in voor het publiek toegankelijke gelegenheden en in fast-eetgelegenheden.

Conclusie, tot op heden, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

1. Het gebruik van plastic keukengerei voor eenmalig gebruik is (nog) niet verboden in fastfoodzaken,
2. en voor zover wij weten zijn er geen wetsvoorstellen/voorstellen over dit onderwerp.

Mobiele versie afsluiten