Federatie Horeca Brussel Nieuws Fed Ho.Re.Ca. DOSSIER: Toegang tot het beroep: restauranthouder of traiteur-banketorganisator? Hoe ga je het doen? 2/2
Fed Ho.Re.Ca. Sector

DOSSIER: Toegang tot het beroep: restauranthouder of traiteur-banketorganisator? Hoe ga je het doen? 2/2

Wanneer je je bedrijf opzet als restauranteigenaar of cateraar-banketorganisator, moet je je registreren bij de Banque-Carrefour des Entreprises (BCE). Je registreert je met een erkend businesscentrum. Praktisch gezien betekent dit dat je controleert of je over voldoende professionele vaardigheden beschikt om je beroep uit te oefenen.

Je kunt je inschrijving bij de Crossroads Bank for Businesses ook wijzigen aan een ondernemingsloket.

Definitie

De activiteit van restauranthouder of traiteur-organisator wordt gedefinieerd als iemand die gewoonlijk en zelfstandig warme of koude maaltijden bereidt voor :

  • op het terrein van de inrichting worden geconsumeerd;
  • door hem, op bestelling, buiten het etablissement worden geserveerd;

Onder bereiding wordt verstaan iedere handeling waardoor een levensmiddel :

  • gemaakt;
  • samengesteld;
  • opgesteld ;
  • opnieuw opgewarmd;
  • ontdooid.

Wie moet de sectorale vakbekwaamheid aantonen?

Indien de vennootschap een natuurlijke persoon is

Bij voorkeur de toekomst bedrijfsdirecteur die hun beroepsvaardigheden moeten bewijzen. Wanneer dit niet mogelijk is, mag een van de volgende personen sectorspecifieke beroepsvaardigheden aantonen:

  • de echtgenoot  
  • de wettelijk samenwonende  
  • de partner met wie hij/zij ten minste 6 maanden samenwoont
  • een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd  
  • een onafhankelijke verzorgereen verwant in de eerste, tweede of derde graad van de ondernemer, die een verklaring van een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen overlegt waaruit blijkt dat hij een zelfstandige helper van de betrokken ondernemer is

Indien het bedrijf een rechtspersoon is (vennootschap)

De persoon die zijn vakbekwaamheid moet aantonen is de natuurlijke persoon die het beroep zal uitoefenen. dagelijks technisch beheer van gereglementeerde activiteiten :

  • als orgaan van de juridische entiteit: de manager in een SPRL, de gedelegeerd bestuurder in een SA, de directeur, de bedrijfsdirecteur, de beherend vennoot, enz. of
  • als medewerker met een vast contract.

Opmerking

Het bedrijf voldoet aan de eisen zolang de persoon die blijk heeft gegeven van professionele vaardigheden is actief binnen het bedrijf. Als deze persoon het bedrijf verlaat, heeft het bedrijf 6 maanden de tijd om de situatie te regelen meteen one-stop shop voor bedrijven.

Uitzonderingen

De volgende activiteiten vallen niet onder de regelgeving:

  • de volgende lichte maaltijden op voorwaarde dat ze alleen met brood worden geserveerd:
    • soepen ;
    • croques en allerlei soorten toasts;
    • kroketten, behalve aardappelkroketten ;
    • vol-au-vent;
    • zwarte en witte sokken;
    • gegrilde kebabs;
    • gevulde broodjes, hamburgers, hotdogs, pittas en croissants;
    • pasta's, pizza's, quiches of andere hartige taarten;
    • koude salades;
    • Engelse platen;
    • bereide eieren;
    • desserts, waaronder pannenkoeken, ijs, wafels, gebak, broodjes, yoghurt en milkshakes;
  • slagers, vishandelaren en handelaren in wild en gevogelte met betrekking tot bereidingen op basis van vlees, vis of wild en gevogelte;
  • bakkers-, banketbakkers-, crêpiers- en ijsbereiders
  • frietkramen die onder de ambulante handel vallen;
  • friteswinkels, wat betreft de bereiding in vet of olie van aardappelchips of schalen die volledig gebruiksklaar worden gekocht.
    Het volgende wordt niet als bereiding beschouwd: het serveren van sauzen, het serveren van kruiden, het snijden of toevoegen van uien of ingemaakte uien, komkommers, augurken, ingemaakte mosselen of gekookte worst die koud wordt geserveerd.
    De voorschriften zijn niet van toepassing op de volgende gerechten, mits deze alleen worden geserveerd in wegwerpverpakkingen van papier, karton of plastic: carbonades, goulash, gehaktballetjes in tomatensaus ;
  • hoteliers met betrekking tot het ontbijt;
  • bejaardentehuizen ;
  • Bedieners van verkoopautomaten;
  • detailhandelaren in algemene levensmiddelen, wat de verkoop van bereide maaltijden betreft;
  • familiebedrijven en bed & breakfast eigenaren die uitsluitend maaltijden serveren aan hun gasten.
    Een accommodatiebedrijf in gezinsverband is een bedrijf waar het gezinshoofd alleen werkt, met zijn of haar echtgenoot, met familieleden of verwanten in de eerste of tweede graad, met een werknemer of met een actieve partner. De tewerkstelling van een of twee extra personen gedurende maximaal twee maanden per jaar leidt niet tot het verlies van de gezinsstatus.
    Een gastenkamer wordt gedefinieerd als een of meer gemeubileerde kamers die deel uitmaken van de persoonlijke en gebruikelijke woning van de eigenaar en bedoeld zijn om te worden verhuurd voor toeristische doeleinden.

Hoe bewijs je sectorale vakbekwaamheid?

Sectoriële beroepsbekwaamheid kan op drie verschillende manieren worden aangetoond:

  • titel Artikel 5 van dekoninklijk besluit van 13/06/1984 bepaalt welke titels kunnen worden geaccepteerd. Voor titels die niet in de lijst staan, kunt u de Diplo-database ;
  • een beroepspraktijk Je moet kunnen aantonen dat je ten minste 5 van de afgelopen 10 jaar je beroep hebt uitgeoefend. De praktijk mag vóór deze 10 jaar zijn begonnen:
    • de praktijk moet in de laatste 10 jaar beëindigd zijn;
    • het moet een ononderbroken periode van 5 jaar zijn.
  • elke persoon die niet over voldoende beroepskwalificaties of -ervaring beschikt, kan een onderzoek door de centrale jury. Het examen heeft betrekking op de sectorspecifieke beroepsvaardigheden zoals beschreven in artikel 4 van hetKoninklijk Besluit van 13/06/1984.

Vrijstelling voor bepaalde ondernemingen

Sommige bedrijven hoeven hun vakbekwaamheid niet aan te tonen:

  • een onderneming die geen kleine of middelgrote onderneming is in de zin van de programmawet van 10/02/1998 ;
  • verenigingen en stichtingen ;
  • ondernemingen die bij de inwerkingtreding van de verordening als commercieel of ambachtelijk bedrijf waren geregistreerd (deze datum verschilt per activiteit);
  • de overnemer van een bestaand bedrijf (gedurende 1 jaar) ;
  • de overlevende echtgenoot van een overleden ondernemer;
  • de langstlevende wettelijk samenwonende van een overleden ondernemer;
  • de overlevende partner van een overleden ondernemer die ten minste 6 maanden met hem heeft samengewoond;
  • kinderen van een overleden ondernemer (voor een periode van 3 jaar);
  • in het geval van een vennootschap waarvoor een persoon is aangewezen als de persoon die verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding :
    • de overlevende echtgenoot van de overledene die belast was met het dagelijks bestuur;
    • de langstlevende wettelijk samenwonende van de overledene die belast was met het dagelijks bestuur;
    • de overlevende partner van de overledene die verantwoordelijk was voor het dagelijks beheer, mits hij of zij ten minste 6 maanden met de overledene heeft samengewoond.

Onderdaan van een lidstaat

Onderdanen van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) of van Zwitserland kunnen ook hun beroepsbekwaamheid bewijzen in toepassing van de rechten die hen worden toegekend door de Europese Richtlijn 2005/36 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties, zoals omgezet door het Koninklijk Besluit van 17 augustus 2007.

Mobiele versie afsluiten