Horeca Federatie Brussel Nieuws Coronavirus BELANGRIJK - catering en thuisbezorging zijn beschikbaar in horecagelegenheden!
Coronavirus

BELANGRIJK - catering en thuisbezorging zijn beschikbaar in horecagelegenheden!

Bron : FASFC.be

Horecagelegenheden kunnen een catering of thuisbezorging aanbieden!

Minister Ducarme voegde daaraan toe: "De noodzakelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, hebben gevolgen voor al onze zelfstandigen en in het bijzonder voor de horeca. Het is belangrijk te onthouden dat onze restauranthouders gemachtigd zijn om maaltijden aan huis te leveren, afhaalmaaltijden of cateringdiensten aan te bieden zonder een nieuwe vergunning bij het Afsca te moeten aanvragen. Het agentschap staat onze restauranthouders bij in deze moeilijke tijden. De federale regering blijft ook werken aan een snelle invoering van nieuwe steunmaatregelen voor de zelfstandigen en de horeca.

Ter ondersteuning van deze bedrijven maakt het FAVV het hen makkelijker door te stellen dat er geen aanvraag tot registratie van deze nieuwe activiteit nodig is.
De maatregelen van de federale regering in het kader van COVID-19 zijn erop gericht contact tussen personen te vermijden en de sociale afstand te maximaliseren.

Horecabedrijven moeten dus hun lokalen sluiten, maar mogen hun activiteiten als traiteur of thuisbezorger voortzetten. Zij hoeven deze activiteit niet te registreren bij het FAVV, dat hen herinnert aan de te volgen hygiënevoorschriften.

Cateringbedrijven die cateringactiviteiten willen uitvoeren

Elk bedrijf dat actief is in de horecasector heeft een vergunning van het FAVV. Deze bedrijven kunnen voortaan cateringdiensten aanbieden waar klanten maaltijden kunnen afhalen en waar ze ook maaltijden aan huis kunnen leveren. De bedrijven moeten de nodige maatregelen nemen om wachtrijen te voorkomen.
Gedurende de hele meetperiode zal het FAVV dit beschouwen als een activiteit waarvoor geen aparte registratie nodig is. De cateringactiviteiten vallen dus onder de bestaande vergunning van het bedrijf.

Algemene hygiënevoorschriften

Het is belangrijk dat de algemene hygiëneregels worden nageleefd. Personeel moet bijvoorbeeld regelmatig hun handen wassen met water en zeep. De oppervlakken waarop ze werken en de apparatuur waarmee voedsel wordt bereid, moeten goed worden schoongemaakt. Mensen die ziek zijn mogen niet werken.

Het is ook belangrijk dat de sociale afstand wordt gerespecteerd wanneer cateringbedrijven samenwerken met afhaalrestaurants. Een fysieke afstand blijft wenselijk tussen personeel en klanten, maar ook tussen klanten onderling. Horeca-uitbaters moeten er dus op letten dat er geen wachtrijen ontstaan.

Vervoer van levensmiddelen

De wettelijke opslagtemperatuur van de te koelen of in te vriezen levensmiddelen moet worden gegarandeerd, hetzij in een koelwagen, hetzij, bij gebrek daaraan, in koelboxen, geïsoleerde zakken/zakken met ijspakken, enz.
Het voertuig en de koelinstallaties moeten in goede staat verkeren en regelmatig worden gereinigd. Tijdens het vervoer moet de temperatuur kunnen worden gecontroleerd door middel van een gemakkelijk af te lezen en op passende wijze geplaatste thermometer.

Bewaartemperaturen: een geheugensteuntje

Hete ketting: De minimale veilige temperatuur voor de hete ketting ligt tussen 55°C en 60°C.
Koelketen: De maximale veilige temperatuur voor de koelketen is 7°C.
Tijdens de leveringen moeten deze temperatuurdrempels in acht worden genomen om de ontwikkeling van bacteriën te voorkomen.

Materialen die met levensmiddelen in aanraking komen

De materialen voor de verpakking van levensmiddelen en gerechten, alsmede het keukengerei, moeten geschikt zijn om met levensmiddelen in aanraking te komen (borden, verpakkingen, emmers, enz.). Dit symbool is daarvan het bewijs:

Allergenen

De consument moet kunnen worden geïnformeerd over de aanwezigheid van het allergeen of de allergenen in het product (bv. ei in mayonaise).
De informatie kan schriftelijk (op het menu, op het etiket, ...) of mondeling worden meegedeeld.

Meer informatie over allergenen :

Meer informatie.

Minister Ducarme voegde daaraan toe: "De noodzakelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, hebben gevolgen voor al onze zelfstandigen en in het bijzonder voor de horeca. Het is belangrijk te onthouden dat onze restauranthouders gemachtigd zijn om maaltijden aan huis te leveren, afhaalmaaltijden of cateringdiensten aan te bieden zonder een nieuwe vergunning bij het Afsca te moeten aanvragen. Het agentschap staat onze restauranthouders bij in deze moeilijke tijden. De federale regering blijft ook werken aan een snelle invoering van nieuwe steunmaatregelen voor de zelfstandigen en de horeca.

Mobiele versie afsluiten