Toeristische Accommodatie

De term toeristische accommodatie verwijst naar verschillende soorten etablissementen: hotels, gastenkamers, openluchtrecreatie, vakantieverblijven, enz. De regulering van deze etablissementen is over het algemeen een zaak van de regionale toeristische autoriteiten: meer informatie is te vinden op de websites http://www.vlaanderen.be/int/toeristische-vergunningen,   http://cgt.tourismewallonie.be/ et visitbrussels.be.

Wat moet je als operator?

Om een hotel te exploiteren of accommodatie of een kamer aan te bieden op Airbnb, Booking.com of een andere reservatiesite, moet u geregistreerd zijn bij Brussel Economie en Werkgelegenheid en aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Als uw accommodatie zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevindt en als u ze aanbiedt voor verblijven van 1 tot 90 nachten, bent u betrokken, ongeacht de reden van het verblijf.

Daarom moet u:

  • een preoperationeel aangiftebestand in te dienen;
  • aan bepaalde voorwaarden voldoen;

De voordelen?

Zodra uw dossier volledig en conform is, zal Brussel Economie en Werkgelegenheid u een inschrijvingsnummer geven. U krijgt een logo, dat u bij de ingang van uw accommodatie kunt plaatsen en u kunt bepaalde namen gebruiken.

Pas als de accommodatie is geregistreerd, kunt u met de exploitatie beginnen. Alle toeristische accommodatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet geregistreerd zijn.

Voor meer informatie over de wetgeving, zie onze Bibliotheek