Nieuws Uw Federatie

Reactie van de Federatie Horeca Brussel op de maatregelen aangekondigd door de Eerste Minister

+ De Federatie Horeca Brussel is verheugd dat er gehoor is gegeven aan haar oproep om iets te doen aan de vaste kosten van de ondernemingen. In de horecasector vertegenwoordigen de arbeidskosten alleen al tot 50% van de omzet.

– Ze herinnert er echter aan dat de sector duurzame maatregelen nodig heeft, om de werkgelegenheid veilig te stellen na maanden van covid en een energiecrisis zonder weerga.

De Horeca vertegenwoordigt bijna 500.000 directe en indirecte banen in België, waarvan 20% in de hoofdstad. De personeelskosten behoren tot de hoogste en vertegenwoordigen tussen 35 en 50% van de omzet. Naast deze vaste kosten is er de explosie van de energieprijzen in een sector die nog steeds worstelt om de crisis te boven te komen.

Daarom herinnert de Federatie Horeca Brussel de politieke besluitvormers al wekenlang aan de noodzaak van dringende, realistische en duurzame maatregelen.

Verlaging van de vaste kosten in plaats van verlaging van de BTW

De verlaging van de werkgeversbijdragen met 7% wordt toegejuicht omdat hierdoor maatregelen kunnen worden genomen tegen de vaste kosten die explosief stijgen. Terwijl sommigen pleiten voor een tijdelijke verlaging van de btw in de horeca, zoals tijdens de covid, is het voor de Federatie Horeca Brussel noodzakelijk om naar de lange termijn te kijken als we de duurzaamheid van de sector willen waarborgen.

Na overleg met verschillende economen blijkt dat een verlaging van de btw niet effectief zou zijn, hoewel het de regering veel geld zou kosten. In de eerste plaats omdat de btw een variabele kost is die afhangt van de activiteit van een onderneming. Als er geen klanten en dus geen verbruik meer is, zou een verlaging van de btw de horecabedrijven niet helpen om hun vaste kosten, zoals energie of personeel, te dekken.

Bovendien heeft een hoge inflatie, zoals nu het geval is, een zodanig effect op de kosten/aankopen van een onderneming dat een btw-verlaging dit op een middellange en lange termijn niet zou kunnen compenseren. Het onevenwicht zou dan zeer snel weer voelbaar worden met een terugkeer naar nul.

"De btw-verlaging zou dan net zo nuttig zijn als dweilen met een open kraan”, zegt Ludivine de Magnanville, voorzitster van de Federatie Horeca Brussel en uitbaatster van twee zaken in Sint-Gillis. 

Daarom heeft de Federatie Horeca Brussel ervoor gepleit dat de regering in plaats daarvan de vaste kosten van de ondernemingen aanpakt.

Hoewel zij is gehoord, betreurt zij dat de aangekondigde maatregelen slechts tijdelijk zijn.

Ik begrijp dat de regering dringend moest handelen en ik ben blij dat ze eindelijk een akkoord heeft bereikt, maar wanneer zien we een echte belastinghervorming?”

De Federatie Horeca Brussel wil realistische, doeltreffende en duurzame maatregelen blijven verdedigen, in overeenstemming met haar ambitie van een meer deugdzame, professionele en gerespecteerde sector. Deze omvatten een verlaging van de socialezekerheidsbijdragen voor geregistreerde werknemers.

Verlaging van de sociale lasten in verband met declaranten

Onder de maatregelen die de Federatie Horeca Brussel heeft voorgesteld aan de verschillende politieke vertegenwoordigers die zij sinds enkele weken regelmatig ontmoeten, zou een verlaging van de sociale lasten in verband met het gebruik van de witte kassa zowel billijk als doeltreffend zijn.

"Het gebruik van de GKS (de beroemde witte kassa) is een wettelijke verplichting die sommige bedrijven vergeten lijken te zijn. We moeten ervoor zorgen dat fraude niet langer een winstgevende optie is. Daarom stellen wij voor de verlaging van de sociale bijdragen te koppelen aan een doeltreffend gebruik van de witte kassa. Zo zal de overheid deugdzame bedrijven zeker helpen”, legt Ludivine de Magnanville uit.

Meer concreet gaat het om de herziening van de GKS-premie (toegekend aan degenen die de witte kassa en een puntensysteem gebruiken).

  • Huidige bonus: 500 €/kwartaal voor maximaal 5 voltijdse arbeidscontractanten.
  • Nieuwe premie voorgesteld door de Federatie: 1000 €/kwartaal toegekend voor maximaal 10 VTE (voltijdse equivalenten) per facilitaire eenheid.

Deze maatregel zou de inzetbaarheid waarborgen van een essentiële sector. Die al lang geconfronteerd wordt met bijzonder hoge vaste kosten in termen van arbeidskosten en tegenwoordig ook energieprijzen.

De Federatie Horeca Brussel, via haar voorzitter, staat tot uw beschikking voor verdere uitleg.

Perscontact
Vanille Dujardin – journaliste
v.dujardin@fedhorecabruxelles.be
0491/39.63.55