Het was in 1975 dat de drie federaties, Horecafederatie Brussel, Horecafederatie Vlaanderen en Horecafederatie Walloniëwerden geboren. Aanvankelijk was het de bedoeling één enkele nationale beroepsvereniging op te richten. Aan de vooravond van de oorlog, op 3 juni 1939, werd de "Union des Hôteliers, Restaurateurs, Débitants de boissons et Assimilés de Bruxelles" opgericht. Het was na de staatshervorming van de jaren zeventig, waarbij in België drie verschillende gewesten werden ingesteld, elk met een eigen grondgebied en elk met de opdracht hoofdzakelijk op economisch gebied op te treden, dat de werkgeversvereniging in drieën werd gesplitst.

Deze drie federaties zijn autonoom en hebben elk hun eigen interne organisatie en lidmaatschapsregelingen. Zij staan echter niet op zichzelf. De hoofden van de drie federaties komen regelmatig bijeen om acties vast te stellen of gemeenschappelijke standpunten in te nemen over federale aangelegenheden die de horecasector aanbelangen.

Horeca in België in de afgelopen jaren

2014
181129_interdictionfumercafés
Een totaal rookverbod in cafés
De Eerste Kamer heeft met een alternatieve meerderheid het wetsvoorstel aangenomen om het rookverbod in de horeca per 1 januari 2010 te verlengen, en per 1 januari 2012 volledig te verbieden.
2016
GEL
De eerste vakbeurs die volledig gewijd is aan professionals uit de horecasector
De eerste vakbeurs die volledig gewijd is aan banen in de horecasector. Concreet is dit evenement evenzeer gericht op specialisten als op werkzoekenden of mensen die van plan zijn hun eigen bedrijf te openen. De beurs brengt op één plaats alle organisaties en informatie samen die nuttig zijn voor werken in de cateringsector in Brussel. Bezoekers zullen in staat zijn om...
2017
181129_heuresupplementaireshoreca
Vereenvoudiging van het gebruik van overuren in de horeca
Nieuwe overwinning voor de horecafederaties. De Horecafederatie Brussel, de enige vertegenwoordiger van de horecasector in Brussel, vraagt al geruime tijd om meer vereenvoudiging in de horecasector en om voldoende en aangepaste maatregelen om de rentabiliteit en de solvabiliteit van de sector te garanderen. In dit verband heeft de minister van Werkgelegenheid (CD&V), Kris Peeters, de...

181129_baissetva
BTW van 12% in de horecasector
In 2014 werd de btw in HORECA verlaagd van 21% naar 12%. Behalve de drankjes. Het doel was tweeledig: banen scheppen en belastingontduiking bestrijden. Ondanks veelvuldige en volkomen onterechte kritiek in de media en de politiek, laat de maatregel bemoedigende resultaten zien.
GALA-2016-1
Het Egmontpaleis was gastheer voor het galadiner van de Horecafederatie van Brussel
Eind 2016 was het Egmontpaleis gastheer van het galadiner van de Brusselse Horecafederatie, georkestreerd door Loriers traiteurs en 4-sterrenchefs, namelijk Yves Mattagne, David Martin, Pierre Résimont en Filip Claeys en begeleid door de studenten van het Emile Gryzon Instituut. Meer dan 250 gasten, waaronder ambassadeurs, waren aanwezig...
2018
DSC_0219
De ondertekening van een pre-protocol van overeenstemming tussen de Brusselse Horecafederatie en de tegenhangerorganisatie AHRESP
Bijeenkomst Porto: versterking van de horeca op Europees niveau: Er is een voorprotocol van overeenstemming tussen de Horecafederatie Brussel en de Portugese vereniging AHRESP ondertekend. De Horecafederatie heeft een reis ondernomen naar Porto - de tweede belangrijkste stad van Portugal op het gebied van toerisme, politiek en economie - met als doel een samenwerking op te zetten...

nl_BEDutch