Opleidingen

De horecasector biedt tal van uiteenlopende kansen. Kunt u de baan krijgen die u wilt? De volgende functiebeschrijvingen kun je gebruiken.

Horeca Forma Be Pro

Het tweetalige Horeca Forma Be Pro is ontstaan uit de samenvoeging van twee vzw's, Horeca Forma en Be Pro, die elk hun eigen publiek en horecaopleidingen hebben. De coördinator, Nancy Lambélé, geeft een aantal suggesties.

Wat is het verschil tussen Horeca Forma en Be Pro?

Horeca Forma houdt zich bezig met opleidingen voor werknemers en projecten voor werknemers, inclusief risicobeheer voor mensen op de werkplek. Voor deze cursussen zijn er criteria waarmee u kunt kiezen. Het andere bedrijf, Be Pro, is een referentiecentrum voor mensen die in de horeca werken en op straat willen werken. Be Pro verzorgt ook opleidingen voor werknemers, handelaren en starters.

Horeca Forma Be Pro - opleiding

Je moet het alleen kunnen. Wat moeten we eraan doen?

Wij nemen geen andere maatregelen, zoals oriëntering, zonder opleiding en een aantal modules. Wij bieden "praktijktesten" aan, zodat iedereen in de sector zijn vaardigheden in ons centrum kan testen. Dit is een basis voor zowel werknemers als werknemers om een baan of een kans op werk te vinden.

Horeca Forma Be Pro is sinds 2016 ook een validatiecentrum voor vaardigheden. Wat zijn de voordelen?

De geldigheid is officieel erkend. Voor wie jarenlang in de sector heeft gewerkt, maar niet heeft kunnen studeren, kan deze titel heel belangrijk zijn. Dit is een goed voorbeeld van hoe de mensen het verschil kunnen maken. Dit is een voorbeeld van hoe je mensen op hun gemak stelt en hoe je ervoor zorgt dat ze 100% niet missen. Dit is ook een persoonlijk initiatief dat niet hetzelfde resultaat oplevert. Als mensen niet verslappen, zullen ze actie moeten ondernemen om de situatie te verhelpen. En dus zijn we hier!

U dringt ook aan op training voor werkgevers en in het onderwijs.

Dit is heel belangrijk. Als je geen opleiding hebt, zul je het moeten doen. Als je een professionele arbeider, arbeidersmanager of arbeidersinspecteur bent, moet je ervoor zorgen dat je een professionele arbeider bent. Daarom zijn wij van mening dat het essentieel is om werknemers de kennis bij te brengen die zij nodig hebben om hun werknemers op het terrein te helpen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het werk wordt uitgevoerd. Artsen kunnen permanent betrokken zijn.

Mogelijke opleidingen

Kok

  • Voor werkzoekenden
  • Afwisselende opleiding en stage van september 2022 tot mei 2023

Hotelreceptionist

  • Voor werkzoekenden
  • Afwisselende opleiding en podium van januari tot juni 2023

Vacuüm op lage temperatuur

  • Voor werknemers
  • Op 6, 13 en 20 december 2022

EMCS Eperonniers

Deze herberg van de Franse technische en toeristische industrie telt 150 gasten. Ze verzorgen het eten in een familiale sfeer, maar op een manier die aansluit bij de waarden van het restaurant, zoals discipline, respect en tucht. Dit gebeurt met een positieve instelling, zodat de studenten gestimuleerd worden om hun talenten te gebruiken.

EMSC Spurgeon - opleiding

De leerlingen van EMCS Eperonniers worden opgeleid in de klassieke keuken en nieuwe werktechnieken. Op die manier kan de school haar leerlingen de mogelijkheid bieden in alle scholen en inrichtingen te werken. Bij de hotelopleiding hoort ook een stageperiode; die moet volbracht worden in een van de vele gerenommeerde restaurants die ons land rijk is, alsook het verzekeren van externe of interne banketten in de school.

Mogelijke opleidingen

Hotelwezen

  • Diploma technisch en beroepssecundair onderwijs
  • Vanaf het derde jaar secundair, tot en met het zevende technisch/beroeps
  • Praktijk / podium verplicht

Vatel Hotel & Toerisme Business School

Dit privé-instituut bereidt studenten vanaf 18 jaar voor op door de Franse staat gecertificeerde RNP-diploma's. Deze diploma's worden niet door de Franse staat uitgereikt, maar de cursus is interessant voor studenten met inzicht in het internationale hotelwezen.

Vatel - opleiding

Vatel Brussel ligt midden in het centrum, vlak in de buurt van de Louizalaan. De school verwelkomt elk jaar 400 leerlingen, die tweetalig Engels-Frans onderwijs krijgen.

Mogelijke opleidingen

Manager in Internationaal Hotelwezen

  • Bachelor
  • Over 3 jaar
  • Praktijk/stage verplicht

Europese Bachelor of Management in Hospitality en Toerisme

  • Bachelor
  • Over 3 jaar
  • Praktijk/stage verplicht

Directeur Internationaal Hotelwezen

  • Master in bedrijfskunde, MBA
  • In 1 jaar (na een overbruggingsjaar)
  • Praktijk/stage verplicht

Europese MBA in Hotel en Toerisme

  • Master in bedrijfskunde, MBA
  • In 1 jaar (na een overbruggingsjaar)
  • Praktijk/stage verplicht

CERIA: Emile Gryzon Instituut

Dit instituut staat ook bekend als de "Ecole hôtelière du Ceria" en telt meer dan 900 studenten die een middelbare opleiding volgen op het gebied van handel, toerisme en onderwijs (na de tweede klas).

Al meer dan 70 jaar geeft het IEG afstudeer- en kwalificatiecertificaten uit die toegang geven tot het beroep. Dankzij de steun van het Emile Gryzon Instituut kunnen studenten aan het eind van hun eerste of tweede jaar een baan vinden in hun vakgebied.

CERIA - opleiding

Brussel ligt midden in de stad, in het hart van de Louizalaan. De school verwelkomt elk jaar 400 leerlingen, die tweetalig Engels-Frans onderwijs krijgen.

Mogelijke opleidingen

Restauratie

  • 2van graag technisch/beroeps

Hotel en restaurant

  • 3van graad technisch/beroeps
  • Getuigschrift Hoger Secundair Onderwijs dat toegang geeft tot het vak
  • Technisch kwalificatiegetuigschrift
  • Getuigschrift kennis bedrijfsbeheer

Gaarkeukenkok

  • 3van graad beroeps
  • Getuigschrift zesde jaar secundair beroepsonderwijs
  • Technisch kwalificatiegetuigschrift
  • Getuigschrift kennis bedrijfsbeheer

Barman/barvrouw

  • 7van jaar technisch
  • Praktijk/stage verplicht
  • Technisch kwalificatiegetuigschrift

Wijnkelner / serveerster

  • 7van jaar beroeps
  • Praktijk/stage verplicht
  • Technisch kwalificatiegetuigschrift

Cateraar-organisator banketten en recepties

  • 7van jaar beroeps
  • Praktijk/stage verplicht
  • Technisch kwalificatiegetuigschrift

HElDB

HelDB is een school gevestigd op de CERIA-campus, waar kennis en praktijk centraal staan in het curriculum. Twee artsen van de bacheloropleiding Hotelmanagement zijn verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van de school.

Wat onderscheidt u van de rest?

CatherineDe afdeling Hotelmanagement bevindt zich op de CERIA-campus, met een groot aantal diensten, waaronder studentenservice, een sociaal centrum en het Ceria-Zwembad. Ook de infrastructuur is zeer goed, wat belangrijk is voor studenten.
ChloeWijn zijn een universiteit op mensenmaat. Er zijn hier geen studenten, maar wel veel mensen die we kennen en gebruiken.
KathyDaarnaast hebben we een specialiteit die we niet zien: het eindejaarsproject. Dit is een casus waarin we de studenten een praktisch inzicht geven in het opstellen van een volledig businessplan voor een hotelstructuur.

Wat zijn de typische problemen in het hotelmanagement?

ChloeEen van onze belangrijkste punten is dat we onze studenten de kans geven om deel te nemen aan praktische activiteiten. Wanneer we een evenement hebben zoals een diploma-uitreiking of een alumni-evenement, voorzien we de studenten van alles wat ze nodig hebben en helpen we ze met hun studie.
Kathy: Er zijn ook theoretische kwesties waar ik geen verstand van heb, zoals het belastingrecht. De studenten zitten altijd in de klas of in de kamer met Chloé. Maar deze bepalingen zijn duidelijk niet goed voor de horeca.
CatherineEen derde van onze vakken zijn taalcursussen. Engels staat open en studenten kunnen ook kiezen tussen Spaans, Nederlands en Frans. Ze moeten tenminste enige vaardigheden op hun CV hebben, maar we willen ze stimuleren om naar Nederland te gaan. En we hebben het best mogelijke project ter wereld. We denken dat deze casus een grote uitdaging is en dat onze studenten in veel functies meer kans maken dan anderen.

Mogelijke opleidingen

Hotelmanagement

  • Drie jaar
  • Praktijkervaring in een bedrijf is verplicht
  • Bachelordiploma in Hotelmanagement

Kardinaal Mercier Instituut

Van middelbare hotelschool Kardinaal Mercier dat in 1980 werd geopend, heeft een goede reputatie en staat bekend als een toeristisch centrum van hoog niveau. Veel van onze medewerkers werken als restaurantpersoneel in gastronomische restaurants in ons land en in de omgeving.

Instituut Kardinaal Mercier - opleiding

De optie "Horeca" in de tweede graad en de optie "Hotel- en Restauranthouder " in de derde graad maken deel uit van het technisch kwalificatieonderwijs. Zij bieden een praktische en theoretische opleiding, gericht op het beroepsleven in een sector met uitstekende werkgelegenheidsvooruitzichten. De faciliteiten waarover de studenten beschikken zijn optimaal en stellen hen in staat hun beroepsvaardigheden aan te leren.

Mogelijke opleidingen

Restauratie

  • 2van graad technisch
  • Bedrijfspraktijk verplicht

Hotel- en restauranthouder

  • 3van graad technisch
  • Bedrijfspraktijk/stage verplicht
  • Getuigschrift zesde jaar hoger secundair onderwijs dat toegang verleent tot het vak
  • Technisch kwalificatiegetuigschrift
  • Getuigschrift kennis bedrijfsbeheer

Sireas Formatie Horeca

Deze solidariteitsorganisatie is in alle opzichten een klassieke school. Deze niet-profitorganisatie helpt mensen die willen deelnemen aan de gemeenschap om zelfvertrouwen, vaardigheden en autonomie te verwerven.

Sireas - training

In samenwerking met de SASB en de FAE biedt Sireas sociale, juridische en psychologische ondersteuning, opleidingen in sociaal-professionele integratie, permanente bijscholing en elke andere actie gericht op integratie in leef- en werkomgevingen. Een van de activiteiten met een certificaat socioprofessionele integratie op het front is in de horeca, met cursussen voor kleuter- en industriearbeiders en beginners.

Mogelijke opleidingen

Hulpkok en hulpkelner

  • Van september tot december, 36u/week
  • Attest vooropleiding hulpkok en -kelner
  • Sociale begeleiding voorzien tijdens de opleiding

Eerste hulpkok

  • Van januari tot juni, 36u/week
  • Attest kwalificatieopleiding
  • Certificaat voor tijdens de opleiding verworven bekwaamheid als eerste hulpkok
  • Sociale begeleiding voorzien tijdens de opleiding en jobbegeleiding gedurende de zes maanden na de opleiding.

Syntra Brussel

Syntra Brussel is gespecialiseerd in praktijkgerichte opleidingen in de horeca en biedt opleidingen aan in Nederland. Deze opleidingen, met een duur van één tot drie jaar, zijn geschikt voor kinderen en jongeren.

Syntra - opleiding

Een van de sterke punten van Syntra is het duale programma, waarbij studenten één dag per week op de campus vliegen voor de rest van de dag in een workshop. Dit zijn evenementen die erg populair zijn bij jongeren. De school organiseert ook andere activiteiten die populair zijn bij jongeren. Sommige cursussen zijn "open cursussen" die enkele jaren duren, maar andere duren enkele jaren en leiden tot een diploma.

Mogelijke opleidingen

Bakker-patissier

  • 1 jaar opleiding
  • Dubbele cursus: theoretische opleiding en bedrijfspraktijk
  • Diploma als bakker-patissier
  • Getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer

Horeca Booster zaal

  • 2 dagen opleiding
  • Gratis

Meester kaasmaker

  • Twee jaar, avondles
  • Officieel certificaat

Sommelier

  • Drie jaar avondles

EFP 

Deze school, met zijn uitgebreide onderwijs- en leermiddelen, biedt meer dan 90 cursussen voor studenten (vanaf 15 jaar) in een goed ontwikkelde theorie-praktijkvorm.

Deze cursussen worden gegeven door de beste mensen. Ze worden gegeven in workshops die aansluiten bij de moderne wereld, en ze zijn relevant en nuttig voor de werkomgeving", zegt David Keunings, hoofd van de Vlaamse regering.

VET - opleiding

Van EFP biedt aangepaste opleidingen aan zowel jongeren als volwassenen: bakker-patissier, ambachtelijke ijsmaker, chocolatier, ... "Het is belangrijk dat we jongeren aanspreken die het vak willen leren", legt David uit. "Het centrum biedt echter niet alle cursussen voor studenten en werknemers aan, maar organiseert specifieke cursussen voor jongeren, zoals banketbakken, voedselbereiding, biologische landbouw, enz. Ook vakmensen die al in de sector werken, maar hun kennis willen uitdiepen, zijn welkom", besluit David.

Mogelijke opleidingen

Restauranthouder - bedrijfsleider

  • Drie jaar
  • Bedrijfspraktijk verplicht
  • Diploma bedrijfsleider
  • Getuigschrift beheer

Barman

  • Een jaar
  • Bedrijfspraktijk verplicht
  • Diploma coördinatie en omkadering barman

Receptionist hotelwezen

  • Een jaar
  • Bedrijfspraktijk verplicht
  • Diploma coördinatie en omkadering receptionist hotelwezen

Catering

  • Twee jaar
  • Bedrijfspraktijk aangeraden
  • Diploma bedrijfsleider cateraar
  • Certificaat beheer

Horeca Academie

Als aanvulling op het werk van het vak en een specifieke opleiding voor mensen die in de sector werken, maar wier vaardigheden goed van pas komen, hebben de EFP en de Brusselse Horeca Federatie een nieuw project gelanceerd, de Horeca Academie. Via dit project kunnen grote namen in de gastronomische sector voor jongeren worden georganiseerd.

Van Horeca Academie Brussel werkt samen met andere chefs om een reeks unieke masterclasses aan te bieden waarin technische en technische vaardigheden worden gecombineerd. Een van deze chefs is Yves Mattagne (twee sterren - La Villa Lorraine); hij zegt dat hij de afgelopen jaren met getalenteerde mensen heeft samengewerkt: "Veel chefs hebben de moed en de energie om nieuwe ideeën aan te dragen en van hun ervaringen te leren. Het is essentieel dat ik mezelf kan gebruiken om iets te doen wat ik wil doen.

Op het menu

Ook andere chefs zullen deelnemen, zoals Alexandre Dioniso (één ster - Villa in the Sky), Giovanni Bruno (één ster - Senzanome) en Benoît Neusy (één ster - L'Impératif). "Koken is een kunstvorm waarvan ik kan genieten, het gebruik van een horecagelegenheid is een activiteit waarvan ik kan genieten", zegt Alexandre Dioniso, "Het zijn twee essentiële ingrediënten voor succes die de Catering Academy hanteert in haar werking.

De uitgebreide cursussen zijn bedoeld voor alle horecaprofessionals - managers of personeel - die willen evolueren, hun vaardigheden willen leren kennen en de ontwikkeling van de Belgische en Brusselse gastronomie willen bevorderen.

Formule in prijs

De opleidingsdag begint om 11 uur met een demonstratie door de gastkok, gevolgd door een maaltijd/degustatie en enkele uitwisselingen tussen professionals uit de sector. Om 13.30 uur is er een twee uur durende ondernemerstraining, gevolgd door twee uur praktijktraining door de gastkok. Het hoofdevenement vindt plaats om 17.00 uur.

Voor professionals in de sector met een dienstverband van minimaal twee jaar bedraagt het tarief 150 euro per masterclass. Voor studenten in het eerste jaar van het EFP is de cursus gratis. Leden van de federatie betalen 100 euro.

De mogelijke opleidingen

Le sous vide + promoot uw zaak op Instagram

  • 26/09/2022
  • Met de chef Yves Mattagne

Emulsies + hoe kom je bij de persoon met je kleren

  • 07/11/2022
  • Met de chef Alexandre Dioniso

De zoetzure syphon

  • 05/12/2022
  • Met de chef Giovanni Bruno

Voedselkoppeling en overeenkomsten over land en zee

  • 16/01/2023
  • Met de chef Benoit Neusy