Een inspirerend initiatief in de Belgische culinaire wereld. Dit najaar kreeg het Belgische culinaire landschap er een inspirerend initiatief bij. Sinds september 2025 verwelkomt Oudergem Oxalis, de eerste school die zich volledig toelegt op plantaardige keuken. Achter dit unieke project staat Corentin Crutzen, een gepassioneerde gastronoom en lesgever, die opleidingen aanbiedt die tegelijk smakelijk, ethisch en duurzaam zijn.
Een school als culinair laboratorium
Gevestigd aan de Waversesteenweg 1145, wil Oxalis (vernoemd naar het eetbare plantje) een plek zijn voor leren, experimenteren en kennisoverdracht. Ze richt zich zowel tot nieuwsgierige particulieren, horecaprofessionals die zich willen bijscholen, als bedrijven. Het aanbod is breed: participatieve workshops, thematische opleidingen, stages, masterclasses en culinaire teambuildings.
“Het idee is om de borden te vergroenen en zo bij te dragen aan de evolutie van de Belgische gastronomie, door minder vlees te consumeren en te kiezen voor lokaal en seizoensgebonden”, legt Corentin Crutzen uit. “Vandaag blijft de opleiding van koks zeer beperkt als het gaat om plantaardige keuken, terwijl de vraag blijft toenemen.” In België zijn er momenteel slechts enkele initiatieven, zoals Horeca Forma Be Pro of lessen in de hotelschool van Gent.

Professionele opleidingen
Oxalis biedt onder meer een volledige opleiding plantaardige keuken in 8 modules van telkens twee dagen, gespreid over meerdere maanden. Een vernieuwende aanpak waarmee deelnemers alle facetten van plantaardig koken kunnen ontdekken: kooktechnieken, menuproductie, voeding, sauzen en bouillons, granen en peulvruchten, fermentaties, patisserie, enzovoort. Theorie én praktijk. Daarnaast zullen er korte thematische opleidingen van 2 à 3 dagen en masterclasses met gerenommeerde chefs georganiseerd worden.
Een internationaal team en een sterrenchef als peter
Voor dit project heeft Corentin Crutzen een internationaal team van gespecialiseerde lesgevers verzameld:
Justine Rist (met culinaire ervaring in Australië, Japan, Argentinië, China en Oostenrijk),
Pauline Steiner (chef met ervaring in grote Franse huizen – Ducasse, Rostang, Senderens, Rathgeber…),
Angélique Henzel (gespecialiseerd in plantaardige patisserie na opleidingen in Lyon en Nice),
Murielle Dasnoy (expert in fermentatie).
Daarnaast geniet Oxalis het peterschap van René Mathieu, sterrenchef van restaurant La Distillerie (Fields) in Luxemburg en pionier in plantaardige gastronomie.
Het parcours van Corentin
Oorspronkelijk opgeleid als kok in Bourgondië en de Elzas (met een CAP Cuisine) en met ervaring in sterrenzaken zoals bij Alexandre Couillon, is Corentin Crutzen al vijftien jaar vegetariër. Na een periode in het onderwijs keerde hij terug naar de keuken als zelfstandige en gaf hij kookworkshops bij Kom à la maison in Etterbeek, vooraleer zijn eigen school op te richten. “Veel mensen waren op zoek naar een serieuze, volledige opleiding in plantaardige keuken, maar in België was het aanbod bijna onbestaande. Dat inzicht heeft mij ertoe aangezet om Oxalis te creëren.”

Een project dat zijn tijd weerspiegelt
Oxalis sluit aan bij een nieuwe consumptiedynamiek: de ecologische impact van voeding verkleinen, dierenwelzijn respecteren, minder maar beter consumeren. Een filosofie die aansluit bij de verwachtingen van de nieuwe generatie koks én consumenten. Kortom, Oxalis wil een versneller zijn van de culinaire transitie, waar men leert plantaardige gerechten te bereiden die evenwichtig, smakelijk en verantwoord zijn.
Oxalis – School voor plantaardige keuken
Waversesteenweg 1145, 1160 Oudergem
Start van de professionele opleidingen: 2026
Info & inschrijvingen: www.oxaliscuisine.com
Instagram: @oxaliscuisinevg

