Be Horeca

Een jaar na #balancetonbar, tijd om de balans op te maken

Een jaar geleden ontstond #balancetonbar. De beweging kwam op gang nadat er op de sociale media meerdere getuigenissen van verkrachting en aanranding gedeeld werden onder de hashtag #balancetonbar. Sindsdien breidde de beweging ook uit naar het buitenland.

Door Vanille Dujardin

Meerdere spelers betrekken bij de strijd

Het is duidelijk dat de associatieve sector en de politieke wereld zich bewust werden van de dringende noodzaak om verandering te eisen en in gang te zetten, ze te begeleiden en door te drukken indien nodig. Aldus werd een aantal maatregelen ingevoerd, er werden collectieven gevormd, plannen opgesteld en budgetten opgesteld om deze strijd te financieren.

Het hoofddoel? Een cultuur van instemming tot stand brengen en inclusievere feestlocaties voor iedereen verwezenlijken.

Ludivine de Magnanville, Barbara Trachte, Louise Moraldy.
Ludivine de Magnanville, Barbara Trachte, Louise Moraldy.

Een voorbeeld is het Safe Ta Night netwerk, dat spelers van Gezondheidspromotie in het Brusselse nachtleven samenbrengt. Dit netwerk coördineert interventies op het terrein zoals informatiestands, mobiele teams, verstrekking van brochures en risicobeperkend materiaal. Het verzorgt opleidingen voor organisatoren van evenementen en hun teams. Safe Ta Night wordt gecoördineerd door de VZW Modus Vivendi en omvat momenteel zeven projecten: Drink Different/ça m’saoule, Sex & Co, Ex Æquo, Plateforme Prévention Sida, Quality Nights, Drogues Risquer Moins (DR-) en de Preventiedienst Verslavingen van de gemeente Anderlecht.

Ook het Plan Sacha, de Brussels by Night Federation en de Federatie Horeca Brussel werken nauw samen om te dialogeren over de vorderingen en de vooruitzichten met betrekking tot deze cruciale kwestie. Met dit doel voor ogen kwamen al deze organisaties op 14 oktober bijeen voor een bezinningsmiddag die samen met de burgemeester van de gemeente Elsene werd georganiseerd. In aanwezigheid van Sarah Schlitz, federaal staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Nawal Ben Hamou, gewestelijk staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Barbara Trachte, gewestelijk staatssecretaris voor Economische Transitie en minister-president van de Cocof, werd het debat opnieuw geopend, met als centrale vraag: “Wat kan er gedaan worden om ervoor te zorgen dat de nacht voor iedereen veilig verloopt en ieders integriteit gerespecteerd wordt?

Sensibiliseringscampagne

Om verder te sensibiliseren heeft de vzw Modus Vivendi een video gemaakt voor Safe ta Night. Die zal worden getoond aan het personeel en de managers in het Brusselse nachtleven. Volgens verschillende spelers in de beweging zijn zij zich vaak bewust van dit soort misbruik, maar weten zij niet hoe zij hiermee moeten omgaan. Dankzij dit initiatief krijgen ze verschillende tips om hun klanten een veilige nacht te bezorgen.

 

Equal.brussels streeft naar gelijke kansen voor alle inwoners van het Brussels Gewest, los van hun gender, etnoculturele herkomst, seksuele geaardheid of eventuele handicaps.

Momenteel zijn de Brusselaars, ondanks alle bestaande wetten en bepalingen, nog steeds niet gelijk. Bepaalde groepen, bijvoorbeeld vrouwen of holebi’s, zijn nog te vaak het slachtoffer van geweld, zowel in de openbare ruimte (beledigingen, agressie) als in de privésfeer (geweld tussen partners en binnen het gezin).

Daarom organiseert equal.brussels studies en rapporten en voert het bewustmakingscampagnes voor de Brusselaars. In het kader van het actieplan van het Brussels Gewest tegen seksuele intimidatie in het nachtleven heeft equal.brussels zich ertoe verbonden stickers te ontwikkelen met informatie over beschikbare hulpdiensten en te ondernemen acties voor mensen die geconfronteerd worden met situaties van seksuele intimidatie en geweld.