Be Horeca Evenement

Terugblik op gebeurtenissen 2022

#1 Eat Festival

Eat Festival 2022 © Mathieu Golinvaux
Eat Festival 2022 © Mathieu Golinvaux

Het festival maakte een comeback nadat de vorige editie was aangepast aan de voorwaarden opgelegd door de gezondheidscrisis. Van 29 september tot 2 oktober vonden verschillende innoverende culinaire activiteiten plaats in de Gare Maritime van Tour&Taxis. Deze toeristische promotietool die in 2012 in het leven groepen werd door visit.brussels, is bedoeld om de Brusselse knowhow te bevorderen. Dertig chefs presenteerden de diversiteit en kwaliteit van de Brusselse restaurants aan de hand van een brede waaier wereldkeukens. Er waren verschillende nieuwigheden: zo waren er Brusselse brouwers aanwezig en werd een markt van Brusselse ambachtslieden gehouden, net zoals een showcase door Brusselse mixologen die hun bekendste cocktails kwamen shaken. In totaal werden meer dan 19.000 gerechten geserveerd. Volgend jaar viert het festival zijn tiende verjaardag. De organisatoren zijn al bezig hun programma op punt te stellen.

#2 Brussels in the dark

Brussels in the Dark
Brussels in the Dark

Verschillende Brusselse restaurants lanceerden samen de actie ‘Brussels in the dark’. Van 29 september tot 2 oktober werkten ze zonder gas of elektriciteit. Bij kaarslicht en zonder automatische tapkranen protesteerden de etablissementen tegen de stijging van de energieprijzen. Voor de handelaars was dit een manier om het publiek en de overheid te sensibiliseren voor hun financiële moeilijkheden die vaak onderschat worden of onbekend zijn. Meerdere restaurants, zoals Le Liesse, Le Petit Mercado, Le Bain des Dames, St-Kilda, Otap, Le Dillens, Café Flora, The Modern Alchemist en Nabu, namen deel aan het initiatief. De meesten van hen zagen hun energiefacturen stijgen tot een bedrag dat drie tot vier keer hoger ligt.

#3 HOTREC

Begin oktober namen verschillende bestuurders van de Federatie Horeca Brussel deel aan de Algemene Vergadering van HSU (Hotelstars Union) en HOTREC (Hotels, Restaurants & Cafés in Europe) in Stockholm. Het team droeg onder andere bij aan de verkiezing van de nieuwe uitvoerende comités en aan verschillende presentaties om de balans op te maken van de situatie in de hotelsector. Verschillende onderwerpen kwamen aan bod, zoals de te nemen maatregelen in verband met de uitzonderlijke stijging van de energieprijzen, de duurzaamheidsproblematiek, de personeelstekorten, legale tewerkstellingsmogelijkheden voor migranten, het beheer van ‘short term rental’, enzovoort. In 2024, in volle Europese verkiezingsperiode, zal Brussel als gaststad fungeren voor de algemene vergadering van HOTREC. Dat wordt een goede gelegenheid om de maatregelen waaraan de sector op Europees niveau werkt, ter discussie te stellen.

#4 Horeca Expo

Horeca Expo 2022
Horeca Expo 2022

Van 20 tot 24 november vond de 33ste editie van de vakbeurs voor de Horeca, grootkeukens en eetwinkels opnieuw plaats in Flanders Expo in Gent. Zoals elk jaar werd de beurs hét trefpunt voor de hospitality sector. Na de corona-editie van 2021, hebben de A-merken duidelijk de weg naar de beurs teruggevonden en vulden meer dan 500 exposanten de hallen van Flanders Expo. Grote thema’s, zoals digitalisering en sustainability, werden in de kijker gezet, tot groot genoegen van de bezoekers.
 

En bij de Federatie …

Op 19 oktober nodigden de Federatie en Brusoc de zelfstandigen uit de horecasector uit voor een ontmoeting met Barbara Trachte, Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie, en voor de getuigenis van restauranthouder Dimitri Tzemos tijdens een ontbijt in restaurant Casa Louise.

Deze bijeenkomst was voor de sector een gelegenheid om kennis te maken met Brusoc, een dochteronderneming van finance&invest.brussels, en haar financieringsaanbod voor de horeca. Het was ook een gezellig moment om van gedachten te wisselen, waarbij de ondernemers de kans kregen om vragen te stellen over hun financieringsbehoeften.

Ontmoetingen

Naast Barbara Trachte stond ook de CEO van finance&invest.brussels, Pierre Hermant, open voor debat. “In de huidige context lijkt het ons essentieel om een specifieke financieringstool op te zetten voor zelfstandigen en KMO’s, die de kosten van hun energieverbruik onder controle willen houden om zo hun facturen te verlagen”, legde hij uit. Hij gaf ook toelichting bij de verschillende steunmaatregelen, zoals de lening van Energy&Reno en de directe steun van 113 miljoen die in januari 2023 zal worden geactiveerd.

Hamed Ben Abdelhadi, Senior Investment Manager van Brusoc, en Dimitri Tzemos, eigenaar van restaurant Casa Louise, maakten van deze gezellige bijeenkomst gebruik om hun ervaringen met het Brusoc-filiaal te delen. Ludivine de Magnanville, voorzittter van de Federatie Horeca Brussel, sloot af met de opmerking dat ze een fiere Brusselaar is en dat ze trots is op wat het Gewest voor de Horeca doet.