Yves Mattagne
Be Horeca

Spannende start voor de eerste Master Class Horeca Academy Brussel

Tot voor kort telde België het hoogste aantal sterren per hoofd van de bevolking, maar die trend is gekeerd, vooral in Brussel. Dat heeft vooral te maken met het gebrek aan hooggekwalificeerd personeel en specifieke opleidingsmogelijkheden voor professionals.

"De horeca vraagt een mix van talent en hart, het is een beroep met passie, maar het gaat er niet zo goed mee en dat mogen we niet laten gebeuren. Als Federatie is het onze verantwoordelijkheid om de culinaire kunst van Brussel en het voortbestaan van de plaatselijke horeca te verzekeren”, aldus Ludivine de Magnanville, voorzitter van de Federatie Horeca Brussel. Daarom heeft de Federatie de krachten gebundeld met het professionele opleidingscentrum efp voor de oprichting van de Horeca Academy Brussels. Die organiseert een reeks masterclasses die technische en ondernemersvaardigheden combineren. Want hoewel koken een kunst is, kan het beheren van een etablissement een echte uitdaging zijn. Voor het eerste jaar bleek de goede raad van sterrenchefs Yves Mattagne, Alexandre Dioniso en Giovanni Bruno een hit en het vervolg wordt net zo spannend! Op 16 januari 2023 zal chef-kok Benoit Neusy de professionals begeleiden tijdens een opleidingssessie over food pairing. “Tot nu toe lijkt iedereen het initiatief te waarderen en met nieuwe ideeën te komen, dus de doelstelling is bereikt”, aldus Vincent Giroul, directeur van het efp-centrum en partner van de Federatie Horeca Brussel bij dit project.

Yves Mattagne, La Villa Lorraine.
Yves Mattagne, La Villa Lorraine.

Yves Mattagne (sterrenchef): “Het gebrek aan gekwalificeerd personeel is al enkele jaren voelbaar, maar nog meer sinds corona. Veel koks hebben het druk met hun werk en hebben geen tijd om nieuwe dingen te ontwikkelen en uit te proberen. Het is echter essentieel om zichzelf te blijven heruitvinden om vooruit te komen, en daarvoor zijn momenten van uitwisseling zoals deze nodig.

Arthur Renwart & Abdelhakim Bouchal, Artfood.
Arthur Renwart & Abdelhakim Bouchal, Artfood.

Arthur Renwart (manager van het cateringbedrijf Artfood): “Ik heb mijn chef naar de masterclasses gestuurd, omdat ik ervan overtuigd ben dat er altijd iets te leren valt. Er staat niet alleen theorie in de boeken, maar ook knowhow en intermenselijke vaardigheden in de keuken.

Abdelhakim Bouchal (chef-kok van het cateringbedrijf Artfood): “Het is belangrijk om te blijven leren. Zelfs thuis, als ik klaar ben met mijn werkdag, oefen ik. Dat is wat jongeren missen! We moeten deze passie en motivatie doorgeven.

Elsa Geirnaert, Le Jules d'Emilie.
Elsa Geirnaert, Le Jules d’Emilie.

Elsa Geirnaert (chef-kok van Jules d’Emilie): “Ik vond de masterclasses geweldig! Je kunt de beste sterrenkok ter wereld zijn, maar je kunt nog steeds iets leren omdat we allemaal een andere visie en manier van doen hebben. Het is een geweldige ervaring om te kunnen trainen met zulke prestigieuze namen en zulke geweldige achtergronden.

Jérémy Herregodts, Bistro de la Woluwe.
Jérémy Herregodts, Bistro de la Woluwe.

Jérémy Herregodts (chef-kok van Bistro de la Woluwe): “Het is een geweldige ervaring, zowel vanuit theoretisch als praktisch oogpunt. Het advies van de chefs zorgde ervoor dat ik op bepaalde dingen wilde werken. Het is belangrijk om dit soort opleidingen te blijven organiseren, om mensen te inspireren om dit werk te doen en ze te valoriseren.

 

 

Meer info op www.horeca-academy.brussels