Horeca Federatie

Be tech - Ventilatie: een duurzame oplossing

Het ventilatiesysteem was eind 2021 voorgesteld bij Wolf, de foodmarket in het centrum van Brussel.

De afgelopen maanden horen we voortdurend over het belang van ventilatie. Velen van ons weten echter niet precies wat zo’n systeem is en hoe het kan worden gebruikt in restaurants en nachtclubs. Een handleiding voor leken.

De Brusselse Horecafederatie houdt zich al sinds 2020 met dit onderwerp bezig, vanuit het argument dat een goede ventilatie in de toekomst de sluiting van etablissementen mee kan voorkomen, mocht de pandemie weer opflakkeren. En hoewel er oorspronkelijk nog enige twijfel kon rijzen over dit gegeven, dan heeft die nu plaats gemaakt voor zekerheid. Na twee jaar is een goede ventilatie uitgegroeid tot een onmisbaar gegeven. Laten we dus eens kijken naar de techniek die het best past bij de omvang van uw zaak, uw werkwijze, de voordelen en de kosten. 

Wat wordt verstaan onder ventilatie ?

Met ventilatie wordt verwezen naar een systeem dat lucht in beweging brengt door lucht van buitenaf naar binnen te brengen om ze te zuiveren. Deze vermenging voorkomt de ophoping van potentieel besmettelijke deeltjes in binnenruimten. Hoewel het aanbevolen is uw huis te ventileren door de ramen gedurende ten minste 30 minuten open te zetten, volstaat deze aanbeveling niet voor restaurants of cafés ‘s nachts. Daarom gebruikt een professioneel mechanisch systeem speciaal ontworpen filters om slechte deeltjes uit de lucht te verwijderen. 

Nuttig nu, maar later ?

Veel restauranthouders of managers in de horeca denken dat zij alleen in het kader van de coronacrisis een ventilatie- of luchtzuiveringssysteem moeten installeren. Dat klopt echter niet, want het blijkt dat een efficiënt ventilatiesysteem van essentieel belang is om de gezondheid van de klanten in een horecagelegenheid te beschermen. 

Deze apparaten helpen namelijk de verspreiding van virussen te voorkomen – niet alleen van corona, maar van elke andere besmettelijke epidemie. Uiteraard was de pandemie de aanleiding voor de doorbraak van ventilatiesystemen die echter al veel langer bestonden. Dit betekent geenszins dat ze alleen nuttig zijn in deze extreme gezondheidssituatie. Toekomstige pandemieën (ook al hopen we dat er geen meer zullen komen) zullen in de horeca ook worden tegengehouden, of op zijn minst vertraagd, als de etablissementen uitgerust zijn met een efficiënt ventilatiesysteem.

Kosten

Zoals voor vele technische toestellen en apparaten, bestaat er geen vaste prijs. Die kan variëren van 1.000 tot 3.500 euro, afhankelijk van het volume van de ruimte die moet worden geventileerd. Voorlopig bestaat er geen wettelijke verplichting om zich met dit soort apparatuur uit te rusten, en zelfs geen termijn voor de toepassing ervan. 

Deskundig advies

Het onderwerp ligt echter gevoelig en heeft al tot veel debatten geleid. Daarom gaf BeHORECA het woord aan drie deskundigen binnen het domein: Pedro Facon, van de coronacommissie, Pieter Bolle, van de FOD Volksgezondheid en Jean-Marie Dochy, directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen in België. Zij (en hun teams) beantwoordden een aantal vragen over dit onderwerp om restauranthouders, barmannen, cateraars en andere dienstverleners in de horeca te informeren. 

Coronacommissaris Pedro Facon nam zijn functie op in oktober 2020. Hij wil dat er evenwichtiger wordt gewerkt en wenst meer samenwerking tussen de verschillende regeringen. Hij volgt elke beslissing inzake corona op de voet. 

Pieter Bolle werkt voor de FOD Gezondheid – in het bijzonder wat de opvolging van het welzijn op het werk betreft – en staat aan het hoofd van het team voor West-Vlaanderen. Hij is ook betrokken bij discussies over ventilatie en het effect daarvan op de gezondheid van horecabezoekers.

Een derde deskundige, Jean-Marie Dochy, directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen in België, neemt ook deel aan het debat om het nut van ventilatie te verdedigen, niet alleen in de coronaperiode, maar ook los van de pandemieën.

Ten slotte moeten we ook Deltrian vermelden, al meer dan 50 jaar een expert op het gebied van filtratie. Het was de eerste partner van de Brusselse Horecafederatie in de strijd voor een betere ventilatie. 

Brusselse Horecafederatie.