Nieuws

REMINDER - AFSCA wetgeving over allergenen ? Hoe kan ik in orde zijn?

2.6Kviews

-> Vergeet niet uw allergenen op uw menu te zetten om door uw FAVV-controles te komen.

De regels en het FAVV in het algemeen en de toepassing ervan in het bijzonder blijven zeer complex voor alle horecabedrijven. In dit verband zijn er steeds meer gevallen van horecagelegenheden die problemen hebben met de wetgeving inzake allergenen (indicatie en voorwaarde).

Welke allergenen moeten worden vermeld?

Volgens de geldende wetgeving moeten 14 allergenen worden vermeld:

  • Glutenbevattende granen (met generieke benaming) en glutenbevattende graanproducten
  • Schaaldieren en producten van schaaldieren
  • Eieren en eiproducten
  • Vis en visproducten
  • Pinda’s en pindaproducten
  • Soja en sojaproducten
  • Melk (inclusief lactose) en melkproducten
  • Noten (met de generische benaming), d.w.z. amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistaches, macadamianoten en notenproducten
  • Selderij en selderijproducten
  • Mosterd en mosterdproducten
  • Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
  • Weekdieren en producten van weekdieren
  • Lupinen en lupineproducten
  • Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l

Wat zijn de regels? Hoe bescherm je jezelf?

De algemene regel van het FAVV inzake allergenen is dat de consument desgevraagd moet worden geïnformeerd over de aanwezigheid van de 14 allergenen. In de praktijk kunt u deze informatie ofwel op elk gerecht op de menukaart vermelden, of u kunt de allergenen mondeling vermelden en alleen aan klanten die daarom vragen.

OPGELET – Deze laatste praktijk is onderworpen aan bepaalde voorwaarden (art. 4 – 5 AR 17.07.2014).

Om uzelf te beschermen in geval van een controle door het FAVV, moet u :

  • Vermeld op uw kaart twee boodschappen, zoals “Allergeneninformatie: op verzoek verkrijgbaar” of “Als u allergisch bent, vertel het ons” en “De samenstelling van de producten kan veranderen”.
  • Train uw personeel: het is het beste om uw obers te laten trainen door uw koks, zodat zij vragen van klanten kunnen beantwoorden. Het bedienend personeel moet op de hoogte worden gebracht van allergenen wanneer gerechten worden veranderd. (briefje, telefoontje…).
  • Hang een briefje met de allergenen op een zichtbare plaats in de keuken, kijk waar de klanten zijn.
  • Schrijf alles op: vermeld in uw HACCP-gids al uw stappen. Wat u hebt gedaan om aan de FAVV-wetgeving te voldoen. U moet aangeven hoe u de nodige informatie verzamelt en bewaart, zodat deze direct beschikbaar is als een klant erom vraagt.

Wat betekent dit? U kunt bijvoorbeeld de data vermelden van de opleiding van uw kelners door de kok(s), hoe uw kelners door de kok op de hoogte worden gebracht van ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, hoe u de allergenen zichtbaar vermeldt op uw menu en in de keuken en alle stappen die volgen op de 4 bovenstaande punten. Dit bespaart u de moeite u te moeten verantwoorden en vereenvoudigt de controle.

Kruisbesmetting”?

Het laatste geval is het meest gecompliceerd. Het betreft de behandeling van levensmiddelen die allergenen bevatten.  In dat geval moet u voorzorgsmaatregelen nemen om risico’s te vermijden en uzelf te beschermen in geval van een FAVV-controle.

Hoe doe je dit?

Als algemene regel geldt dat je de elementen met en zonder allergenen van elkaar moet scheiden. Volgens het FAVV moet u daarom voedsel dat allergenen bevat apart van ander voedsel bakken, koken en verwerken, met aparte keukenapparatuur. In de praktijk moet bijvoorbeeld verschillend keukengerei en -apparatuur worden gebruikt voor levensmiddelen met en zonder allergenen, of moet het worden gewassen na gebruik van levensmiddelen met allergenen.