Fédération Horeca

Be-Know How – Beroep: Mixoloog

Gedreven als hij is, werkte Thomas Weber eerst als barman voordat hij de shakers leerde hanteren en hij ontdekte hoe hij verschillende smaken en texturen moet mengen om zowel oog- als tongstrelende cocktails te creëren. Het parcours van een kunstenaar.

Uw eerste stappen?

Ik vernam dat ze op zoek waren naar een barman om het team te versterken toen ik iets ging drinken in de bar van een groot hotel in Brussel. Daar heb ik het vak geleerd, direct in de praktijk, van hoe je de afwas beheert tot de bediening in de zaal via de zorgvuldige bereiding van allerlei soorten cocktails. Ik kreeg een opleiding die niet hoeft onder te doen voor die van een barman in een vijfsterrenhotel en ik werd gebeten door het virus.

Uw passie?

Na twaalf jaar in het vak, kan ik alleen maar vaststellen dat ik nog steeds met evenveel passie drankjes brouw die kunnen verbazen en verwonderen. Ondanks het feit dat dit vak gepaard gaat met een levensstijl die vaak niet synchroon loopt met de rest en dat het niet de erkenning krijgt voor het doorzettingsvermogen en de persoonlijke inzet die het nochtans vergt.

Maar de ervaring blijft positief, want je blijft bijleren, mensen ontmoeten en etablissementen ontdekken.

Is het een vak of een kunst?

Een vorm van kunst, zonder enige twijfel. Zoals elke kunst, hangt ze af van ieders perceptie. In Brussel wordt de mentaliteit geleidelijk aan wakker geschud dankzij het nieuwe elan dat de cocktailkunst wereldwijd kent. Steeds meer mensen beseffen dat dit beroep echte vaardigheden vereist. En het zal spoedig op zijn juiste waarde worden geschat, vooral nu het belang van geschoolde arbeidskrachten in de horecasector onder de aandacht wordt gebracht.

Is het gras elders niet groener?

Een van de voordelen van deze job is dat je overal ter wereld kunt werken. En ik moet toegeven dat ik die kans voluit gegrepen heb. Maar na elf jaar wereldreizen leek het mij duidelijk dat het tijd was om op mijn eigen manier bij te dragen tot de uitbreiding van deze sector in mijn eigen land.

De troeven van het vak?

Het is een veelzijdige baan in de positieve zin. En de mogelijkheden zijn eindeloos, want elke zaak is anders en biedt een overvloed aan leermogelijkheden, zowel structureel als menselijk. Je kunt je creativiteit ontwikkelen, net zoals je capaciteit voor menselijk contact, je geduld, je persoonlijk management, je vermogen om het beste van jezelf te geven, ondanks de soms zware fysieke en emotionele vermoeidheid. Het is een wereld waar mensen elkaar ontmoeten en unieke momenten delen, waar tijd niet meer bestaat en verschillen evenmin. 

Uw favoriete cocktail?

Dat zijn er twee: ten eerste de Caipirinha. Je hebt er slechts vier ingrediënten voor nodig (inclusief ijs) en toch kan hij prat gaan op een veel grotere smaakcomplexiteit dan andere cocktails. De tweede is de Singapore Sling. Die is daarentegen vrij complex met acht ingrediënten. Een uiterst nauwkeurige dosering is hierbij belangrijk voor het essentiële evenwicht van de bestanddelen. De minste fout bij de dosering maakt hem ondrinkbaar.

 Het geheim van een geslaagde cocktail?

Een cocktail blijft een unieke ervaring, een uitwisseling. Hoe beter de mixoloog echt luistert naar het verzoek van zijn gasten, hoe meer vragen hij stelt, hoe beter hij in staat zal zijn een goede cocktail te maken. Het gaat erom zich zo goed mogelijk aan te passen door zijn eigen kennis af te stemmen op de wensen van de klant.