Fédération Horeca

Be-solidaire – Onze favoriete solidaire initiatieven en acties die her en der in onze hoofdstad opduiken 

‘Giornata del caffè sospeso’ in Brusselse versie

De ‘dag van de uitgestelde koffie’ is een Napolitaanse traditie van solidariteit met de allerarmsten. In Brussel heeft de vzw Hartelijke Handelaars zich laten inspireren door dit concept: de aangesloten etablissementen openen hun deuren voor mensen die op straat moeten overleven. Het idee is ontstaan in Parijs (le carillon.org) en kreeg navolging in verschillende steden over de hele wereld, zoals Madrid, Praag, Seattle en Montreal (the chime.org). In België bestonden al soortgelijke projecten in Gent, Leuven, Roeselare en Sint-Truiden (enchanté vzw.be). Brussel kon dus niet achterblijven en riep de Hartelijke Handelaars in het leven. Hoe werkt het? Op de voorgevel van de deelnemende zaken is een logo aangebracht met daarop pictogrammen die de door de handelaar aangeboden diensten aangeven: gratis wifi, uitdeling van onverkochte goederen, toegang tot de toiletten, warme of koude dranken, de mogelijkheid om binnen te komen om op te warmen, je gsm op te laden, te bellen, je tas tijdelijk te laten staan en zelfs om je haar te laten knippen. Bovendien kunnen de klanten van deze etablissementen ook deelnemen door bij hun bestelling voor een extra drankje te betalen. Deze “uitgestelde consumpties” worden dan door de handelaar geschonken aan een persoon in nood.

https://hartelijkehandelaars.be/

Refoodgees, people, food, culture 

Eerst was er een kookfanaat met een groot hart, Arthur Fogel. Hij creëerde een pop-up restaurant met wereldkeuken in de Beenhouwersstraat, waar vluchtelingen die kok zijn hun cultuur en tradities delen via de gastronomie. Op de kaart staan twee menu’s die elke maand veranderen, zodat de gasten kunnen kennismaken met de authentieke wereldkeuken en ook met de persoonlijke creaties van de chef, met respect voor de seizoenen en de Belgische producten. Na verscheidene jaren ervaring in de horeca wilde Arthur vluchtelingen helpen om een opleiding te volgen en een baan op hun niveau te vinden in de restaurantsector. “Het principe is om mannelijke en vrouwelijke koks in de kijker te zetten via recepten uit hun geschiedenis. Wij beginnen met één voltijdse kok en zullen alles in het werk stellen om het team zo snel mogelijk uit te breiden. Het is van essentieel belang dat wij onze koks zo snel mogelijk een vast contract geven, zodat zij de voordelen van een vaste baan kunnen genieten. Hoe meer winst we maken, hoe meer nieuwe koks we kunnen aanwerven en hun talent in de schijnwerpers zetten, zodat ze via hun kookkunst nieuwe verhalen kunnen vertellen.” Vandaag bestaat het team van Arthur uit Abdulrahman Aljassem, een Syrische chef die vijf jaar geleden naar België kwam, en Margot Evrard, een Franse chef die opgroeide in Marokko. “Wij serveren traditionele recepten die onze koks leerden voordat ze hun land verlieten. Het in stand houden van deze culinaire tradities is een manier om een cultuur levend te houden. Wij bieden ook een creatiever menu waarbij de chefs hun creativiteit en nieuwste ontdekkingen de vrije loop laten.”

Beenhouwersstraat 30 – 1000 Brussel. https://refoodgees.squarespace.com 

Gastronomie & handicap

65 Degrés… De naam verwijst naar de temperatuur waarop een perfect ei wordt gekookt. Het eiwit gaart op 62 graden, de dooier op 68 graden. Dus op 65 graden heeft u het perfecte ei. Het gelijknamige restaurant opende zijn deuren op initiatief van vier bijzonder gemotiveerde partners die zich al vele jaren toeleggen op mensen met een handicap en bedrijfsmanagement. 

Omringd door specialisten op het gebied van de integratie van handicaps in een sociaal-professionele context enerzijds en vakmensen uit de horeca anderzijds, wilden zij aantonen dat het mogelijk is om in een veeleisend bedrijf te werken met mensen die weliswaar een handicap hebben, maar ook zoveel andere kwaliteiten bezitten die gewoon wachten om aan het licht te komen. 

In België hebben meer dan 10.000 mensen het Downsyndroom, dat is meer dan 1 op 1000. Nog een veel groter aantal heeft een andere mentale beperking en toch zijn ze amper aanwezig in het bedrijfsleven en de horeca.

Bij 65 Degrés is het dagelijks bestuur in handen van een bekwaam en mensvriendelijk duo – een chef en een hoofdkelner – en het restaurant biedt, na twee jaar dagelijks werk aan elf jonge mensen met een lichte of matige geestelijke handicap. Driegangenlunch: 39€, tweegangen 34€, hoofdschotel: 28€.

Louizalaan 173 – 1050 Brussel. www.65degres.be

www.65degres.be