Actualités

Be-opleiding – Barman & Volwassenen opleiding

tattooed bartender preparing drink at bar

Barman & Volwassenen opleiding

Naast de klassieke cursussen en de algemene trainingen duiken er specifieke opleidingen op voor studenten die hun vaardigheden willen verbeteren en nieuwe horizonten willen opzoeken. Hierbij een kort overzicht van wat er op de markt beschikbaar is. Door Vanille Dujardin.

Zevende jaar barman van CERIA

Het Instituut Emile Gryzon op de CERIA-campus biedt een zevende jaar barman aan. De cursus is bedoeld voor studenten in de horeca die zich willen specialiseren in het vak van barman. 

“Twee jaar geleden zijn we met het zevende jaar van de specialisatieopleiding tot barman gestart”, legt Virginie Daux, leerkracht bij CERIA, uit. “Dat is een specialisatiejaar waarin leerlingen zich na hun zes jaar technische studies in de horeca verder kunnen vervolmaken. De opleiding is ook toegankelijk voor studenten van de 6PRO-cursus catering die een diploma van hoger secundair onderwijs hebben behaald.”

Schooltraject

De opleiding wordt gegeven aan leerlingen van 18 jaar die hun technische studies willen afronden met een specialisatie. Naast deze specifieke cursussen wordt het curriculum aangevuld met algemene en praktische cursussen, alsook met een eventuele stage in de praktijk.

“We hebben moeite om jongeren weer in de horecasector te krijgen”, aldus Virginie. “Iedereen denkt dat hij alles van deze stiel weet en zelf kan leren. Dit kan misschien even goed werken, maar op lange termijn is de verworven autodidactische kennis niet dezelfde. Zelfs ik leer nog elke dag bij”, besluit ze.

Carrièremogelijkheden 

Met deze specialisatie kunt u aan de slag als werknemer in een horeca-etablissement (restaurant, hotel, logies, café, taverne, brasserie, bar, discotheek… of in mobiele inrichtingen zoals hogesnelheidstreinen of cruiseschepen). Maar u kunt ook een onafhankelijke hoofdbarman worden. Bovendien zullen ervaren barmannen gemakkelijk werk vinden, vooral als ze bereid zijn te reizen!

Een CEFA

Sinds 2017 heeft het instituut ook een Educatief centrum en Alternerende opleiding (CEFA) voor studenten die willen doorstromen naar een beroepsopleiding binnen bedrijven zelf in het gebied van verkoop, koken en zaalberoepen.

7de jaar barman kwalificatie

  • Technisch kwalificatiecertificaat (CQ7)
  • Specialisatiecursussen, aangevuld met algemene cursussen
  • Praktisch werk en/of stages inbegrepen
  • Ook beschikbaar voor 6PRO catering studenten met diploma hoger secundair onderwijs

Instituut Emile GRYZON Campus van CERIA. Emile Grysonlaan, 1 – 1070 Brussel. Tel. 02.526.74.00. https://ceria.brussels/maps-Institut-Emile-Gryzon

Leren van de voorzitter van de Unie van Belgische barmannen

Het EFP, de school voor alternerend leren van het PME, biedt ook een cursus bartending aan. Deze cursus wordt gegeven door Serge Guillou, voorzitter van de Unie van Belgische barmannen, die dit beroep al meer dan 30 jaar uitoefent.

Na 20 jaar barervaring in paleizen, Relais & Châteaux, privéclubs en thalassotherapiecentra, richtte Serge in 2008 zijn eigen consultancybedrijf (BARPARTNERS) op. Vandaag geeft hij nog steeds barmannenopleidingen aan de EFP, Horeca Formation en verschaft hij advies aan mensen die een etablissement willen openen. “Zo kan ik gepassioneerde mensen ontmoeten die op zoek zijn naar een opleiding en vooral mijn kennis delen”, voegt hij eraan toe.

Hoofdbarman

De cursus tot hoofdbarman werd vier jaar geleden gelanceerd. Het programma loopt over een heel academiejaar, van september tot juni, en vindt elke dinsdag plaats. “We hernemen een theoretisch en een praktisch deel”, legt Serge uit. “We verbreden het leergebied met kennis over producten, cocktails, wetgeving en een hygiënegedeelte, enzovoort.”

“Deze opleiding is identiek aan degene die in hotelscholen zoals CERIA wordt gegeven, maar is bedoeld voor mensen die zich op professioneel vlak omscholen”, legt Serge uit. “Vandaag is iedereen door corona op zoek naar professioneel personeel. Deze opleiding komt op het juiste moment om bareigenaars (en andere baruitbaters) personeel zoals barmannen/helpers aan te bieden die een goede basis zullen hebben verworven om dit mooie beroep uit te oefenen. De opleiding is essentieel, evenals passie en klantgerichtheid.”

Opleiding tot barman

  • Diploma in Bartender Coördinatie en Management
  • 325 euro/jaar – een jaar opleiding
  • Verplichte praktijkervaring in het bedrijf met een observatieperiode van 40 uur

efp-sfpme Ukkel (hoofdsite) – Stallestraat, 292B – 1180 Brussel. https://www.efp.be

Van Koksijde naar Comme Chez Soi 

Ter Duinen in Koksijde is één van de meest gerenommeerde scholen voor horeca-opleidingen. Loïc Rigolet volgde zijn zevende jaar in de afdeling voor volwassenen, voordat hij zijn vader, Lionel Rigolet, chef-kok van het met twee sterren bekroonde restaurant, vervoegde. 

De school Ter Duinen biedt een waaier aan opleidingen aan: kinderen/volwassenen, catering, sommelier, hotelmanagement, receptioniste… Loïc Rigolet koos ervoor om na zijn middelbare school een eenjarige opleiding voor jongvolwassenen te volgen om zich te specialiseren in de zaal en de keuken. Omdat hij enorm geïnteresseerd is in wijn, volgde hij hierna nog een extra opleidingsjaar om sommelier te worden.

Deze opleiding combineert theorie en praktijk om jonge volwassenen voor te bereiden op de professionele wereld die op hen wacht. “Ik denk dat je op school de essentiële basis leert”, aldus Lionel, de vader van Loïc en de chef van Comme Chez Soi. “Daarna moeten jonge volwassenen in verschillende etablissementen gaan werken om hun eigen stijl te vinden.”

 

 

 

 

 

 

 

Verkopers van geluk

Volgens vader en zoon wordt het beroep van kok vaak onderschat. Een mentaliteit die moet worden gecounterd door opleidingen. “Mensen moeten dit idee uit hun hoofd zetten en ophouden te denken dat het zaalpersoneel alleen maar bordendragers zijn”, legt Loïc uit. “Het is een echte passie en, zoals mijn vader altijd tegen me zei toen ik jonger was, zijn wij echte verkopers van geluk.”

“De horeca is een echt beroep”, zegt Lionel Rigolet. “We zijn nooit aan het eind van onze kennis en ons doel is echt om een onvergetelijk moment te delen met onze klanten.” Vader en zoon zijn het eens: een goede horecaopleiding volgen, is belangrijk. Volgens hen biedt dat een goede basis om zich vervolgens te kunnen specialiseren in het favoriete deeldomein van dit gediversifieerde vak.

Volwassenenonderwijs in koken, sommelier, management en zaalbeheer

– Kok en ober certificaat

– Specialisatie van één jaar

– Praktische beroepsopleiding en technische opleiding

Hotelschool Ter Duinen – Houtsaegerlaan 40 – 8670 Koksijde. https://www.hotelschoolkoksijde.be