Fédération Horeca

Be-Federatie : who’s who in de Brusselse Horecafederatie

Van rechts naar links, zittend: Fabian Hermans, Ludivine de Magnanville, Mathieu Léonard
Rechtopstaand: Julien Van Beneden, Hubert de Bellefroid, Jean-Luc Colin, Frederik Da Soghe, Philippe Wiener.

Bestaande uit geëngageerde mannen en vrouwen uit de sector, is de Federatie de legitieme en erkende stem van de horecasector bij de overheid en verschillende organisaties, en verdedigt zij diens behoeften en eisen. Een kort overzicht van de voorzitters en bestuursleden.

Samenstelling van de Raad van Bestuur van de Horecafederatie: 

Voorzitter: Ludivine de Magnanville 

Afgevaardigd bestuurder: Fabian Hermans

Ondervoorzitters: Marc Van Muylders, Frederik Da Soghe en Philippe Wiener

Schatbewaarder: Matthieu Léonard

Bestuursleden: Hubert de Bellefroid, Louis Laurent, Frédéric Eberhart, Louis Foulon, David Hagenaars, Charlotte Résimont, Arthur Renwart, Julien Van Beneden, Jean-Luc Colin.

Ludivine de Magnanville, De nieuwe voorzitter van de Brusselse Horecafederatie

Op haar 34ste is deze gedreven onderneemster met natuurlijk gemak actief in wat zij omschrijft als één van de mooiste beroepen die er bestaan; ze is dan ook vastberaden haar vak dat nog steeds gebukt gaat onder vele vooroordelen met passie te verdedigen. 

Ludivine heeft al elf jaar een eigen zaak en wil niet uitweiden over de naam van haar etablissementen – twee restaurants en een bar – waar ze instaat voor het dagelijks beheer, naast haar leven als echtgenote en jonge moeder. “Ik wil het niet over mezelf of over mijn zaken hebben, wel het vak verdedigen”, zegt ze. Hoewel ze een beetje toevallig in deze wereld terechtkwam, kreeg ze het virus al snel te pakken. “Ik hou van wat ik doe. Wij creëren geluk, maar wij worden daarvoor niet voldoende gewaardeerd.” De coronacrisis betekende een intermezzo waarin zij trachtte te begrijpen waarom de sector als “niet-essentieel” was afgedaan. “Deze onrechtvaardige gedwongen pauze stelde me in staat te analyseren waarom we niet werden gehoord. Het was tijdens de tweede lockdown dat ik besloot mij aan te sluiten bij het Collectif Resto-Bar-Bruxelles dat aanvankelijk een tegenmacht vormde voor de Federatie. Dat was logisch op dat moment; dankzij het collectief slaagde de Federatie erin andere deuren te openen. Nu kunnen we samen aan tafel zitten met de politici als het op onderhandelen aankomt.”

Waarom wilde u toetreden tot de Brusselse Horecafederatie?

Het is een structuur die wordt gehoord en die over echte onderhandelingsmacht beschikt. Mijn inzet was een voor de hand liggende keuze om onze waarde te laten erkennen, onze bedrijven economisch duurzamer te maken, onze sector te professionaliseren, de opleiding van onze toekomstige werknemers te verzekeren en de nieuwe milieunormen te integreren.

Wat worden de prioriteiten tijdens uw mandaat?

Vandaag krijgt onze sector nog steeds onvoldoende erkenning, ook al zijn wij de grootste werkgever in het Brusselse Gewest en een belangrijke economische speler. Bovendien zijn wij een vector voor sociale banden met de klanten die onze etablissementen bezoeken: mensen komen bij ons om mooie momenten te delen. Onze job is een kwestie van passie, maar ze wordt nog te vaak neerbuigend behandeld. Dat imago moet, net als dat van de Brusselse Horecafederatie, worden opgefrist en gemoderniseerd. 

En hoe moet dat gebeuren?

We hebben het geluk dat we in een klein land wonen, waar we rechtstreeks toegang hebben tot de hoogste instanties. Dat impliceert dat we gehoord kunnen worden en dat is een geluk, want met de Federatie kunnen we echt een hefboomfunctie voor horecabeslissingen vervullen.

Ik zal een voorbeeld geven. We vroegen en kregen de coronabarometer die het mogelijk maakt om de gezondheidssituatie op een serenere manier te beheren; we wilden niet meer in angst leven tot aan het volgende overlegcomité en met de permanente dreiging van een mogelijke sluiting binnen 24 uur. Ondernemers hebben perspectief nodig, want angst is niet constructief en leidt tot verlamming van de economie. De Federatie heeft een fundamentele rol gespeeld in de mentaliteitswissel binnen de politiek.

En wat met de opleidingen en werkgelegenheid in de sector?

Wij stellen vast dat van de mensen die tijdens de crisis de horeca verlieten, een derde wil terugkeren omdat zij het actieve leven missen. Bovendien is het weliswaar een beroep met lastige werkuren, maar wel eentje waar je, zelfs zonder diploma, je snel kunt opwerken en een behoorlijk loon verdienen. Dit jaar willen we de Horeca Academy lanceren, waar erkende vakmensen hun vakkennis zullen komen overdragen aan onze ondernemers en werknemers. Wij zijn ook begonnen met rondetafelgesprekken te organiseren tussen politici en ondernemers, één keer per maand, zodat de communicatie nooit wordt verbroken.

Fabian Hermans – Directeur van de Federatie en afgevaardigd bestuurder

Als hotel- en restauranteigenaar van opleiding die het vak met de paplepel ingegeven kreeg, dook hij in 1995 in de wereld van de eventcatering. Eind 2016 kwam de Federatie hem halen om zijn sector te vertegenwoordigen. Deze functie bezette hij tot corona uitbrak. In 2019 zijn er veel veranderingen doorgevoerd bij de Federatie en met de komst van de gezondheidscrisis stapte hij op de barricades om de hele sector te helpen. “Ik heb me voor 100% aan deze taak gewijd. Nu ik na verschillende functies te hebben vervuld binnen de federatie benoemd ben tot afgevaardigd bestuurder, zal ik samen met onze Voorzitter veelzijdig als een Zwitsers mes de talrijke uitdagingen aangaan die broodnodig zijn om onze sector te verdedigen.”

Marc Van Muylders – Ondervoorzitter (hotelsectie) en bestuurslid

Vanaf zijn veertiende was hij gefascineerd door de horeca en werkte hij tijdens het weekend in een restaurant aan de Belgische kust. In 1978 behaalde hij zijn diploma als licentiaat in de economie en trad hij in dienst bij Paribas om de rekeningen van kmo’s en internationale handelsbedrijven te beheren. Als filiaalmanager van de bank was hij belast met het beheer van alle bankfilialen in België. In 1991 kocht hij een cateringbedrijf op de Grote Markt in Brussel. De zaak die gespecialiseerd was in Brusselse wafels en snacks voor toeristen, groeide zo snel dat hij in 1995 de bank verliet. In 2000 verkocht hij het bedrijf, na de omzet te hebben verdrievoudigd. Hij werkte mee aan de oprichting van de Belgische dochteronderneming van de groep Horeto-France die gespecialiseerd is in de catering van concessies, zoals Tentoonstellingsparken en Musea. In 2009 integreerde de groep Gourmet Event, de belangrijkste speler op het gebied van VIP-catering. Tegelijkertijd opende hij een van de eerste Aparthotels, in de buurt van het Zuidstation. Hij zetelt als adviseur en lid van het strategisch comité in verschillende ondernemingen die verband houden met de hotel-, restaurant- en voedingssector alsook wellness. Onlangs werd hij benoemd tot directeur van Choux de Bruxelles en sinds 2019 is hij verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en het risicobeheer van het Belgisch Garantiefonds Reizen. Sinds 2005 is hij bestuurslid en ondervoorzitter van de Brusselse Horecafederatie.

Philippe Wiener – Ondervoorzitter (restaurantsectie) en bestuurslid

Vijftien jaar geleden opende hij het eerste Meet Meat restaurant in de Europese wijk. Daarvoor had hij hotelschool gevolgd in Lausanne en werkte hij in het Intercontinental hotel in Edinburgh, alvorens auditeur te worden bij Deloitte in België, 

“Mijn toetreding tot de Federatie ging gepaard met een vraag: hoe komt het toch dat restauranthouders zo weinig aanzien genieten in dit land? De ene controle na de andere, administratieve rompslomp, algemene verwarring inzake de voorschriften, gebrek aan eenvormige regels, overdreven belastingen en slecht personeelsbeheer zijn problemen waarmee de meeste Brusselse restauranthouders voortdurend geconfronteerd worden. Het is onze taak de overheid bewust te maken van deze problemen en ze toelichten. Mijn engagement bestaat erin deel uit te maken van een team, op mijn eigen manier bij te dragen tot een evolutie binnen deze sector.”

Matthieu Léonard – Schatbewaarder

“Mijn inzet voor de Brusselse Horecafederatie is het resultaat van een bewustzijn dat ons nationale leuze weerspiegelt: ‘Eendracht maakt macht’. Ik ben gemotiveerd, beschikbaar en vastbesloten om het beste te verkrijgen voor een federatie die bedrijven en werkgevers vertegenwoordigt die vandaag onder de crisis lijden, maar die kunnen hopen op een betere toekomst dankzij een sterkere vertegenwoordiging en omdat ze minder geneigd zijn om eender wat te slikken.” Sinds 2022 is hij schatbewaarder van de federatie. Hij stapte op 17-jarige leeftijd in de horeca en werkte tot zijn 28ste in zowat alle departementen van het vak. In 2009 opende hij zijn eerste zaak, ‘MadZebu’ in Louvain-La-Neuve. Daarna volgde in 2013 het ‘Café Georgette’ in Brussel. Beide etablissementen verkocht hij in 2015. Dan was het in 2016 tijd voor een nieuw avontuur, met de opening van ‘Jules et Charles’ en ‘A Confesse’ in Sint-Pieters-Woluwe, die hij in 2018 verkocht. Vandaag is hij eigenaar van ‘CoinCoin’ en ‘Plouf’ in Sint-Pieters-Woluwe.

Hubert de Bellefroid – Bestuurslid

Na zijn studie Communicatie aan het IHECS begon hij een carrière in de media. Hij richtte zijn eerste twee bedrijven op in 1994 (Bluebell Consulting en AX’S) en ging vervolgens als communicatieconsultant aan de slag bij de Belgacom Groep. In 1998 begon hij een internationale carrière bij Belgacom als International Sales Director Key Accounts. In 2009 verliet hij deze groep om actief mee te werken in zijn nieuwe bedrijf dat The Lodge in Brussel uitbaat, op basis van een vernieuwend en feestelijk concept. In 2013 opende hij een tweede vestiging in La Hulpe (Le 13) die hij in 2017 verkocht.

“Als restauranthouder word ik voortdurend geconfronteerd met de vele problemen die verband houden met het dagelijks beheer van een horecabedrijf en de moeilijkheid om een minimale rentabiliteit te verzekeren. Na 13 jaar specifieke managementervaring in deze sector besef ik hoe moeilijk het is om te beschikken over de vele vaardigheden die nodig zijn om een succesvol restaurantbedrijf te runnen, maar ook om te worden gehoord. Restauranthouders hebben vaak de ongelukkige reflex om hun eigen ding te doen, zonder te dialogeren met hun collega’s. Daarom is het noodzakelijk de middelen te bundelen, vaardigheden te delen en elkaar te helpen om ons mooie beroep levensvatbaar te houden. Verder moet iedereen zich aan dezelfde regels en de wet houden. Restauranthouders zijn de grootste werkgevers in de horeca en samen met de andere spelers in deze sector zullen wij sterker staan.

Ik ben dan ook bereid om mijn vaardigheden en specifieke ervaring te delen met andere ondernemers in dit vak die hart voor de zaak hebben, om onze medemensen, onze klanten, plezier te blijven verschaffen.”

Jean-Luc Colin – Bestuurslid 

Na meer dan dertig jaar in het vak zit hij nu aan zijn veertiende restaurant. Het recentste is de Brasserie de la Woluwe; die opende haar deuren in juli 2020, ten tijde van de eerste lockdown. Sindsdien is hij ook als bestuurslid betrokken bij de Brusselse Horecafederatie. “Voor het eerst kregen we te maken met een crisis waarin we gedwongen waren te stoppen met werken en de Federatie was nog de enige manier om ons te laten horen. Na 32 jaar in de horecasector te hebben gewerkt, wilde ik laten zien dat wij een volwaardig onderdeel zijn van het actieve Brusselse leven en dat wij een prachtige job hebben die het verdient om te worden geherwaardeerd.”

Arthur Renwart – Bestuurslid

Hij begon op 15-jarige leeftijd als leerling-kok en werkte zich vervolgens op in de keukenbrigades van meerdere sterrenrestaurants. In 2004 werd hij afgevaardigd bestuurder van Natural Caffè, voordat hij in 2009 zijn eigen cateringbedrijf startte en Artfood Traiteur oprichtte. “Omdat ik overtuigd ben van het belang van gedeelde ervaringen om vooruit te komen, ben ik zeer blij dat ik kan toetreden tot de Horecafederatie in een tijd waarin het van essentieel belang is om solidair te zijn en met één stem te spreken. Ik ben ook lid van de Union Professionnelle des Traiteurs (UPT) en ik ben klaar om tijd en energie te besteden aan de Federatie. Ik kan niet wachten om samen te zorgen voor verandering, zodat we opnieuw zonder beperkingen kunnen werken en onze klanten kunnen laten dromen!”

Julien Van Beneden – Bestuurslid

Na zijn rechtenstudie en het behalen van een bachelor in restaurant- en hotelmanagement in Lausanne, leidde hij een contract catering unit voor een dochteronderneming van de Ellior Group, zoals het British Museum, Liberty’s. Van 2004 tot 2007 was hij verantwoordelijk voor de opening en het dagelijks beheer van het boetiekhotel Café Pacific, voordat hij een thuisleverdienst van restaurantgerechten oprichtte en uitbaatte. In 2015 kocht hij de master franchise van het BOCO-concept voor België en Luxemburg. Hij opende en ontwikkelde vier vestigingen, terwijl hij van 2011 tot 2020 deel uitmaakte van de ‘Accueil & Tradition’, de groep die zes brasseries in het historische centrum van Brussel beheert en 150 mensen tewerkstelt. In 2018 creëerde hij Les Compagnons/Bambino, gespecialiseerd in de opening van duurzame restaurant/catering concepten aangepast aan co-working centra/ in samenwerking met Silversquare en Befimmo. Sinds 2019 openden drie vestigingen hun deuren en er zullen er nog drie volgen in 2022.