Horeca Federatie Brussel Nieuws Be Horeca Be-Local: Brussel en zijn lokale en stedelijke boeren
Be Horeca

Be-Local: Brussel en zijn lokale en stedelijke boeren

Brussel en zijn lokale en stedelijke boeren

 

Wie kan zich grazende schapen in hartje Brussel voorstellen? Toch is één van de vele initiatieven die moeten aantonen dat lokale en duurzame voeding haalbaar is zelfs in een stedelijke omgeving. Aquaponics, microkweek, schapenboerderijen, bijenkorven, paddenstoelen, aromatische kruiden... de stedelijke voedselbevoorrading verandert.

BIGH

BIGH
BIGH

BIGH runt al meer dan tien jaar een stadsboerderij bij Foodmet, een voedselmarkt op de site van de slachthuizen in Anderlecht. BIGH, dat veel te danken heeft aan zijn innovatieve stedelijke infrastructuur en technieken, exploiteert meer dan 4.000 m2 kassen en buitentuinen. Er wordt gebruikgemaakt van aquaponics om op duurzame wijze forel te kweken en aromatische kruiden (peterselie, basilicum, shiso, oregano, dille, enz.) te telen. Tot de klanten behoren Rob, La Grande Épicerie en Rino, maar ook restaurants (La Kantine du Canal, Louise Hotel, restaurant Entropy, enz.) die hun voedsel van de boerderij betrekken.
bigh.farm

Vestacultuur

Dit project is ontstaan omdat de initiatiefnemers mensen weer in contact willen brengen met levende en eetbare producten. Vandaag planten voor

Vestacultuur

morgen, aldus het motto van Vestacultuur. Alles aan de manier waarop ze telen, is gericht op duurzame productie voor de korte keten. De projecten hebben ook een circulaire dimensie, waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van lokale water-, energie- en organische bronnen. De moestuinhouders telen zowel voor particulieren als voor bedrijven en scholen.
www.vestaculture.com.

 

 

 

 

 

URBI

URBI blad

Leaf De inspirerende onderneemster Anne Colonval is de drijvende kracht achter dit initiatief. Haar buitengewone tuin ligt in de Huidevettersstraat, midden in Brussel. Het project omvat de

productie en levering van microscheuten: ze worden gekweekt op een piepkleine oppervlakte en ontkiemen met behulp van duurzame kweek- en oogsttechnieken. Deze uitzonderlijke microschema's worden ter beschikking gesteld van de retailer, samen met kant-en-klare kweeksets en apparatuur om je te helpen je eigen producten te produceren, zelfs in de stad... URBI Leaf biedt alles van lokale producten tot een breed scala aan toeleveringsketens om je te helpen je eigen producten te produceren. Er zijn verschillende Michelin-sterrenrestaurants in de stad.
urbileaf.be

 

 

Ukeepers

Ukeepers

Alexandre Lefebvre is een hardwerkende ondernemer die houdt van zijn werk en zijn eer, maar ook weet wat hij ermee moet doen. In 2016 besloot hij een moestuin aan te leggen op het dak van zijn gebouw in de Zuidwijk. Bijen zijn van onschatbare waarde voor het bestuiven van gewassen. Hierdoor worden er veel nieuwe producten aangeboden in de stad. Samen met zijn partner Dorian zal Alexandre werken aan een aantal andere projecten op de stadions en in meer landelijke gebieden. Samen produceren ze Belgische honing die zowel traditioneel als duurzaam is. Sinds enkele weken is Ukeepers bezig met het beschermen van de biodiversiteit op de site van Tour & Taxis. Niet minder dan 60 bijenkorven zullen worden geïnstalleerd rond het gebouw van Leefmilieu Brussel. Dankzij hun gepatenteerde methode worden de bijenkasten in de bomen opgehangen om elk risico op steken voor het publiek te vermijden en vandalisme te beperken. De geproduceerde honing zal vanaf augustus 2023 suiker vervangen in alle thee van Leefmilieu Brussel. "Onze honing is erg gewild bij brouwers, chocolatiers en fijnproevers. Paradoxaal genoeg is Brussel een van de beste steden van het land, dankzij de diversiteit aan bloemen, het warme microklimaat en de afwezigheid van pesticiden. Het hoge aantal bijenkasten per vierkante meter betekent ook dat de bodem zeer gevarieerd is. Wij hebben geen bodem. Onze honing is 100% puur, onverhit en onbewerkt. Omdat het geografisch gelegen is, kan het overal worden geteeld binnen een straal van minstens 20 km om de maximale organoleptische en medicinale kwaliteiten van de grond te garanderen", zegt Alexandre Lefebvre.
ukeepers.farm

De schapen van Brussel

Het Brusselse schaap

David is nu stadsherder. Hij verdeelt zijn tijd tussen de school en zijn kudde. Een dertigtal ooien zwerft over de weiden van het natuurreservaat Zavelenberg in Sint-Agatha-Berchem. De boerderij, die deel uitmaakt van de familie Les moutons bruxellois, produceert melk en wijn.
https://www.facebook.com/MoutonsBruxellois/

 

 

 

AquaponicsBXL

Aquaponics BXL

AquaponieBxl is een bedrijf dat in oktober 2016 werd opgericht als onderdeel van de doopvont. Ze ontstond uit de ontmoeting tussen Massimo Federico, een Italiaan met groene vingers, en de milieubewuste biologe Laurence Vanneyre, die allebei gepassioneerd zijn door het behoud van ecosystemen. Laurence heeft haar AquaponieBXL project opgezet in een ongerepte groene omgeving in het hart van Ukkel, vlakbij de Usine-tuin. Hier komen de principes van aquaponics om de hoek kijken: geen elektriciteitsnet, maar veel water om te planten, te groeien en te aromatiseren. De natuurlijke ingrediënten worden door vakkundige tuiniers geoogst in een glazen tank. Alles is ecologisch en duurzaam. Het project kreeg al aanzienlijk wat navolging, onder andere in het Jean-Félix Happark in Etterbeek, op het terras van Recyk in Anderlecht en in de gemeenschappelijke zone van de Kanaalhangar in Anderlecht.
https://aquaponiebxl.be

 

 

 

Permafungi

Permafungi

In de Kelders van Tour et Taxis, onder de eclectische bedrijvigheid van deze stadswijk, ligt Permafungi, een jonge coöperatie met een sociaal doel dat paddenstoelen kweekt op basis van een heel gewoon stedelijk afvalproduct: koffiedik. "Het idee voor het project was gebaseerd op twee belangrijke overwegingen - het overwinnen van een basisvoedingsproduct en de hoge mate van werkactiviteit onder jongeren. Daarom werd in 2013 het onderzoek opgestart om koffiedik te recycleren en er oesterzwammen van te maken en tegelijk Brusselse jongeren een stabiele en duurzame tewerkstelling te bieden. Na een proeffase in de kelders van het Atelier des Tanneurs in 2014, hebben we onze intrek genomen in de kelders van Tour et Taxis. Met behulp van koffiedik dat met de fiets wordt opgehaald, produceren we elke maand 1 ton verse oesterzwammen en 10 ton natuurlijke meststof, terwijl we 5 ton koffiedik recycleren. Lang leve de circulaire economie! We bieden ook rondetafelgesprekken, trainingen en weekenden zodat je je eigen pads kunt maken en je eigen materialen kunt recyclen. Elke dag zamelen we biologisch koffiedik in bij onze partner Le Pain Quotidien (30 restaurants). Het wordt ook gebruikt als substraat voor onze eigen biologische landbouwproducten. Maar daar stopt het project niet, want Permafungi heeft baksten en isolatiepanelen ontwikkeld die gemaakt zijn van paddenstoelwortels en natuurlijke grondstoffen (hout, aarde, puin, enz.).
www.permafungi.be

Hierba Buena Kruidenthee

Hierba Buenas Kruidenthee

Emilia bezit haar huis in Neerpede, in de gemeente Anderlecht, en heeft ook een huis in Waterloo. Deze twee dorpen vormden een grote inspiratiebron voor het planten, telen en genetisch modificeren van gewassen en voor andere ambitieuze projecten op het platteland. Elk jaar oogst ze de vruchten van haar zaden met de hand en gaat dan verder met het drogen, sorteren en mengen. Maar deze ecologische halteplaats is een prachtig voorbeeld van hoe plantaardig materiaal door de eeuwen heen kan worden gebruikt.
www.hierbabuenatisanes.be

 

 

 

 

Eclo

Eclo

De Kelders van Kuregem, onder de slachthuismarkt in Anderlecht, bieden een donkere, vochtige omgeving. Sinds 2016 is dit de speeltuin van Eclo. Hadrien, Thibault, Sylvère en Quentin hebben 3.000 m2 van deze mythische kelders gecreëerd, waar veel exotische en biologische paddenstoelen en veel microschema's worden geteeld.
https://eclo.farm/fr/

 

 

 

 

De eenvoudige magie van Brussel

de eenvoudige magiërs van Brussel

Virginie wil met haar project het eeuwenoude gebruik van planten en kruiden weer tot leven brengen. Als een moderne toverheks brouwt ze remedies van een nieuw soort (of uit een vervlogen tijdperk?) om te voldoen aan alledaagse behoeften: kruidenthee, droomkussens, droge warmwaterkruiken, rookstokjes, enz. Virginie kweekt sinds 2018 aromatische en geneeskrachtige planten in Brussel in Anderlecht. In 2022 vervoegt ze het team van kwekers in Radiskale, waar ze een tweelingvoorraad Simples-planten zal kweken met behulp van biologische specificiteiten, op de best mogelijke manier om ervoor te zorgen dat het milieu van de plant wordt gerespecteerd.
https://lessimplesmagiquesdebruxellesmabelle.be

 

Mobiele versie afsluiten